Si të tregoni nëse kali është i lumtur

Një nga pjesët më të rëndësishme të mbajtjes së një kali të shëndetshëm është sigurimi që ai është i lumtur dhe i përmbushur. Pa lumturinë, një kalë do të vuajë jo vetëm emocionalisht, por edhe fizikisht. Sidoqoftë, për shumicën e njerëzve, është disi e vështirë të përcaktohet nëse një kal është i lumtur. Për fat të mirë, duke parë të shikoni nëse kali duket i qetë, duke vëzhguar sjelljen e tij dhe duke marrë parasysh shëndetin e tij të përgjithshëm, do të keni një shans më të mirë për të thënë nëse një kal është i lumtur.

Duke parë pamjen e tyre fizike

Duke parë pamjen e tyre fizike
Shikoni për të parë nëse hundët e tyre janë të relaksuara. Vrimat e hundës së një kali të lumtur do të duken të qetë. Ata gjithashtu do të shfaqen të butë dhe të rrumbullakët. Kuaj të cilët janë të palumtur mund të kenë hundë të tensionuar që duken të hollë dhe të ngurtë. [1]
Duke parë pamjen e tyre fizike
Vëzhgoni buzët. Buza e poshtme e kalit duhet të përkulet paksa dhe të duket e qetë. Ky është një tregues i përgjithshëm se kali është i qetë dhe në një humor të mirë. Nëse buza duket e tensionuar dhe e ngushtë, kali mund të jetë i stresuar ose i pakënaqur. [2]
Duke parë pamjen e tyre fizike
Shikoni për të parë nëse nofulla e kalit është e qetë. Kur kali juaj është i lumtur, nofulla e tyre duhet të jetë relativisht e lirshme dhe e qetë. Kjo nënkupton faktin se ato nuk janë të stresuar. Nëse ndjeni muskujt e nofullës së kalit tuaj, ato duhet të jenë të qetë dhe të butë; muskujt do të jenë të shtrënguar dhe të tensionuar nëse kali është nervoz ose i frikësuar. Përveç kësaj, ju mund të shihni kalin duke u zhytur pak. [3]
Duke parë pamjen e tyre fizike
Shikoni për të parë nëse bishti i tyre është i qetë. Një kal i lumtur duhet të ketë një bisht të qetë që nuk është i tensionuar. Bishti i tyre duhet të lëkundet mbrapa dhe me radhë në një mënyrë të barabartë. Nëse bishti nuk po lëviz ose duket i tensionuar, kali mund të mos jetë i lumtur. [4]
 • Nëse bishti po ecën përpara dhe mbrapa shumë shpejt, mund të sugjerojë që kali juaj të stresohet.
 • Shikoni për të parë nëse ka shumë mizë ose insekte të tjera të pranishme, nëse ky është rasti, lëvizja e bishtit të kalit tuaj thjesht mund të jetë një përpjekje për t'i larguar ato.
Duke parë pamjen e tyre fizike
Shikoni veshët e kalit tuaj. Kuaj të lumtur do t'i kenë veshët përpara dhe vigjilent, të angazhuar në rrethinat e tyre dhe të shkojnë drejt vendit ku dëgjojnë. Kuaj të pakënaqur mund të kenë veshët e tyre të mbështjellur mbrapa ose të bie butësisht.

Vëzhgimi i sjelljes së tyre

Vëzhgimi i sjelljes së tyre
Vëzhgoni nëse kali po kullot. Kuaj shpesh janë të lumtur kur kullosin. Nëse e vini re kalin tuaj duke ecur nëpër kullota dhe duke kullot ngadalë, ky është një tregues i mirë që ata janë të lumtur. Kuaj të pakënaqur mund të qëndrojnë të qetë ose të galopojnë përgjatë vijave të gardhit. [5]
Vëzhgimi i sjelljes së tyre
Watch për të parë nëse ata janë rritur ose shitje. Nëse shihni që kali juaj po rrit këmbët e tyre të përparme lart ose duke penduar / gërvishtur në tokë, ata mund të jenë të lumtur. Në fund të fundit, këto janë shenja që kali është në një humor të gjallë. Kuaj të pakënaqur nuk do të luajnë. [6]
Vëzhgimi i sjelljes së tyre
Vini re nëse kuajt po grooming njëri-tjetrin. Vëzhgoni si ndërveprojnë kuajt tuaj. Nëse dy ose më shumë kuaj janë të angazhuar në sjellje grooming, ata ka të ngjarë të jenë të qetë dhe të lumtur. Në fund të fundit, grooming është një sjellje kuajt do të bëjnë kur ata janë të qetë dhe duan të lidhen me të tjerët. [7]
Vëzhgimi i sjelljes së tyre
Dëgjo tinguj gërhitës. Kur një kalë merr frymë shpejt nëpër hundët e hundës dhe bën një tingull të lehtë të gërhitës, ata ka të ngjarë të jenë të lumtur. Kjo është shpesh një shenjë se një kal është i qetë dhe i kënaqur. Kali mund ta bëjë këtë tingull ndërsa janë duke hipur ose bashkëvepruar me një person ose një kal tjetër. [8]
Vëzhgimi i sjelljes së tyre
Kushtojini vëmendje nickering. Nëse kali juaj bën një nicker të lehtë ndërsa është i gatshëm, ka një kokë të ngritur dhe i tregon veshët në drejtimin tuaj, ata mund të jenë të lumtur. Kali juaj mund të nicker kur ju po sillni ushqim ose trajtoni me ta. Ata gjithashtu mund të nicker nëse ata janë të ngazëllyer për të parë ju ose një kal tjetër.
 • Nëse nickering bëhet më qëllim, hap i lartë, ose duket i stresuar, mund të jetë një shenjë që kali juaj është i pakënaqur. [9] X Burimi i hulumtimit
Vëzhgimi i sjelljes së tyre
Shikoni për të parë nëse kali po kafshon grazhda. Thithja është kur një kalë kafshon diçka me dhëmbët, harkon qafën dhe pastaj bën një lloj zhgënjimi. Gërshetimi është një shenjë se një kal është i stresuar dhe i pakënaqur. Nëse kali juaj përtyp, grykë apo grazhda, ka të ngjarë të stresohet. Ju duhet të këshilloheni me një veteriner nëse kali juaj shfaq shpesh këtë sjellje. [10]
 • Kuaj zakonisht do të kafshojë në dyert e stalla, shufrat ose objektet e tjera të forta kur gërmohen.
Vëzhgimi i sjelljes së tyre
Shikoni sjelljen e tufës së kalit tuaj. Kuaj janë kafshë tufë dhe pëlqejnë të jenë pranë kuajve të tjerë - zakonisht brenda 5 deri në 10 metra (1.5 deri 3.0 m). Kuaj të cilët janë të pakënaqur do të qëndrojnë larg, duke u izoluar qëllimisht nga tufa.

Duke marrë parasysh shëndetin e përgjithshëm

Duke marrë parasysh shëndetin e përgjithshëm
Shikoni për të parë nëse ata shkojnë në banjë normalisht. Nëse kali juaj po ecën nëpër kullotë dhe defekon ose urinon, ka të ngjarë të jenë të qetë dhe mund të jenë të lumtur. Kjo është e rëndësishme, pasi kuajt e stresuar shpesh nuk do të shkojnë në banjë. [11]
Duke marrë parasysh shëndetin e përgjithshëm
Vëzhgoni të shihni nëse kali po ha mjaftueshëm. Me kuajt, si me njerëzit, oreksi është i lidhur ngushtë me lumturinë dhe shëndetin e përgjithshëm. Një oreks i dobët mund të jetë një tregues i mirë që kali është i sëmurë ose i pakënaqur. Si rezultat, monitoroni zakonet e ngrënies së kalit tuaj. Merrni parasysh kutinë e tyre të ushqimit, rutinën e tyre të kullotjes dhe çdo burim tjetër të ushqimit që ata konsumojnë. [12]
Duke marrë parasysh shëndetin e përgjithshëm
Watch për shenja të sëmundjes. Sëmundja është ndoshta faktori më i madh që mund të bëjë që kali të mos jetë i lumtur. Si rezultat, jini të kujdesshëm kur vini re kalin tuaj për shenja sëmundjeje. Sëmundjet e zakonshme përfshijnë:
 • Kushtet e lëkurës si krimbi i ziles, ethet e baltës (të shoqëruara me kushte të lagështa dhe me baltë), dhe thembra të plasaritura (të ngjashme me ethet e baltës).
 • Probleme të frymëmarrjes si ftohja ose kolla. Për të identifikuar një ftohje ose kollë, dëgjoni tinguj kollitjes dhe shikoni për rrjedhjen e hundës.
 • Humbja e peshës, e cila shpesh shoqërohet me stresin. Kuaj të pakënaqur mund të tregojnë disa peshë dhe humbje të muskujve me kalimin e kohës.
 • Colic, i cili mund të jetë rezultat i shumë gjërave, por pothuajse gjithmonë manifestohet me dhimbje barku. [13] X Burimi i hulumtimit
Duke marrë parasysh shëndetin e përgjithshëm
Konsultohuni me veterinerin tuaj. Nëse shqetësoheni nëse kali juaj është i lumtur, duhet të bisedoni me veterinerin tuaj. Si një profesionist që merret me shumë kuaj, veterineri juaj ka të ngjarë të ketë një ide të mirë nëse kali juaj është i kënaqur apo jo.
 • Programoni takime të rregullta me veterinerin tuaj. Kali juaj duhet të shohë një veteriner të paktën një herë në vit.
 • Kontaktoni veterinerin tuaj nëse kali juaj ka ndonjë ndryshim të papritur shëndetësor.
 • Bisedoni me veterinerin tuaj nëse kali juaj duket letargjik, depresion ose përndryshe i pakënaqur.
A duhet ta veçoj kalin tim nga të tjerët nëse nuk po i kushton vëmendje?
Nëse kali juaj nuk po ju kushton vëmendje, ndoshta do të duhet të kaloni më shumë kohë me të. Ndarja e kalit nga të tjerët thjesht do ta bëjë atë më të trishtuar dhe ndoshta të dëshpëruar.
Shkuma ime humbi nënën e saj disa muaj më parë. Ajo dikur kishte qejf të ishte rreth meje, por tani ndonjëherë më lungesha me dhëmbët e saj të lodhur. A është kjo normale?
Kjo nuk është normale. Një problem i zakonshëm është që kafshët e rritura me dorë të bëhen agresive. Ju duhet të korrigjoni sjelljen e saj dhe ta bëni atë të kuptojë mushkëritë tek ju me dhëmbë të lodhur nuk është e pranueshme. Mos e mbështillni me lesh pambuku dhe maje të këmbëve rreth saj, sepse nëse ajo sillet keq tani dhe largohet me të, kur të rritet plotësisht, sjellja e saj do të jetë shumë e rrezikshme për njerëzit. Ju ose dikush me përvojë në trajtimin e kuajve tuaj duhet ta mësoni atë të sillet.
Kali im duket i lumtur (kam ndjekur hapat), por ai ik sa herë që provoj Hapin 6.
A e kapni normalisht që të shkojë për udhëtim duke ecur drejt tij, duke e bërë urimin e tij? Disa kuaj nuk u pëlqen të kapen. Ndoshta ju afroheni shumë shpejt dhe e befasoni. Afrohuni ngadalë dhe me qetësi, duke bërë tinguj puthjeje me gojën tuaj. Mbajeni dorën jashtë dhe lëreni që ai të vijë tek ju dhe vetëm ta godisni. Provoni të merrni atë trajton. Kuaj duhet të dinë se mund t'i besojnë pronarëve të tyre.
Kam pasur një kalë për 8 vjet, por së fundmi ne ia dhamë në një fermë me 10 kuaj të tjerë. Ai është 18 vjeç. Unë shkoj ta shoh një herë në javë, por nuk jam i sigurt nëse ai është i lumtur.
Nëse kali është ende duke ngrënë dhe duke treguar një gjendje të përgjithshme të qetë dhe miqësore, ai është ndoshta mirë. Për më tepër, kuajt janë kafshë tufë, kështu që të rrethuarit nga kuajt e tjerë ka të ngjarë të rritë ndjenjat e tij të sigurisë dhe lumturisë. Për sa kohë që ai duket të jetë i shëndetshëm dhe po kujdeset shumë mirë, nuk do të shqetësohesha.
Dofarë duan kuajt të hanë?
Kuajve u pëlqen të hanë shumë gjëra, por ju duhet t'i ushqeni ato rreth një filxhan kokërr dhe jeshile dyfishtë në ditë.
Unë i dhashë kalit tim ivermectin rreth 5 ditë më parë, sipas këshillave të veterinerit tim. Ajo testoi mjaft lartë me parazitët. Edhe pse ajo dukej mirë kur e hipa dje, sot ajo dukej e ngadaltë. A është mirë?
Ivermectin vrau të gjithë krimbat në stomak dhe zorrë të saj. Trupi i saj është pak i stresuar për shkak të kësaj. Merrni lehtë me të për disa ditë më shumë. Trupi i saj duhet të dëbojë të gjitha krimbat e vdekur. Dhe mund të ju sugjeroj krimbave të rregullt dhe të mos presim derisa ajo të mbingarkohet me krimba. Nëse ajo është ende e ngadaltë pas disa ditësh, kontaktoni veterinerin tuaj.
Kali im duket aq i mjerueshëm, por ai ishte mirë pak orë më parë - cili mendoni se është problemi?
Nga sa keni thënë, është e pamundur të dini se cili mund të jetë problemi. Kontrolloni për të parë nëse ai është i sëmurë, dhe nëse po, ose nuk jeni i sigurt, atëherë ndoshta thirrni një veteriner. Ose, kërkoni një person me përvojë nëse pajtohet që kali juaj është i palumtur ose i sëmurë.
Kali im është 31 vjeç dhe mbyt shpesh. E lyej ushqimin e tij, por ai ha shumë pak dhe po humbet peshë me shpejtësi. Vetarja e ndjen se ai është afër fundit. Çfarë mund të bëj?
Tubat e ushqyerjes janë zakonisht një mënyrë ideale për të shtuar peshë nëse kali nuk pranon të hajë.
Pse nuk do të hajë kali im?
Mund të mos ju pëlqejë ushqimi i tij ose mund të ketë dhimbje barku. Nëse vazhdon të mos hajë, kontaktoni veterinerin tuaj.
Unë kam një kalë i vogël që është katërmbëdhjetë duar i gjatë dhe 60 inç i gjatë. Ne e morëm atë para tre javësh dhe ajo duket shumë e lumtur, por unë jam i shqetësuar që ajo ha shumë. Sa duhet të hajë një kalë?
Një kal / kalë i vogël duhet të hajë rreth 1.5-2.5% të peshës së tyre trupore në foragjere (bar, sanë, etj.) Çdo ditë. Në varësi të peshës, përdorimit dhe nevojave ushqyese të tyre, shumica e kuajve gjithashtu ushqehen me grurë për t'ju ndihmuar atyre t'u japin lëndë ushqyese ose kalori që mund të kenë mungesë ose të kërkojnë. Vlerësoni gjendjen e trupit tuaj të ponit duke përdorur sistemin e pikëzimit të gjendjes së trupit. Këshilla për mënyrën e përdorimit të këtij sistemi gjenden lehtësisht në internet. Në mënyrë ideale, kuajt duhet të shënojnë një 5. Mbi atë dhe ata duhet të humbin peshë. Nën atë dhe ata duhet të fitojnë peshë. Nëse jeni të shqetësuar se ata po hanë shumë bari ose bar, konsideroni të përdorni një rrjetë të vogël të sheshtë brenda dhe mbase një surrat kullotëse jashtë.
Sigurohuni që koha që kalon kali juaj me ju të jetë e këndshme. Përshëndeteni atë me një fjalë të sjellshme dhe me një përkëdhelje në qafë. Vendosni disa trajton të veçantë në ushqyesit e saj. Vuani herë pas here pa e punuar.
Kuaj të lumtur janë vigjilent, të qetë dhe miqësorë. Ata do të vijnë në pjesën e përparme të kutive të tyre për t'ju përshëndetur dhe madje mund të ju pëlqejnë mirë.
Kuaj të pakënaqur shpesh do të shkojnë në pjesën e prapme të kutive të tyre kur të afroheni. Ata mund t'ju kthejnë bishtin e tyre. Nëse kjo ndodh, thjesht prisni në derë dhe bisedoni me kalin derisa të bëhet kurioz dhe të kthehet të përballet me ju. Atëherë ju mund t'i afroheni dhe ta shpërbleni. Nëse përfundimisht nuk kthehet drejt jush, merrni një profesionist të besuar për t'ju ndihmuar.
Kthejeni kalin në një kullotë ose një vozë. Mos e mbani në gjendje të qëndrueshme gjatë gjithë kohës. Kuajve u duhet ajër i pastër dhe shansi për të lëvizur lirshëm.
Gjithmonë flisni, fishkëlleni dhe bëni zhurmë për të njoftuar kalin se po i afroheni. Edhe kuajt e lumtur mund të shkelmojnë nëse befasohen.
Nëse një kal i pakënaqur sillet në mënyrë agresive, merrni një profesionist për t'ju ndihmuar menjëherë.
Colic është një urgjencë. Kontaktoni menjëherë një veteriner nëse kali juaj është i pakënaqur për shkak të dhimbjes.
Asnjëherë mos hyni në stalla e kalit dhe mos e mbyllni derën pas jush! Lini gjithmonë veten një rrugë shpëtimi.
asopazco.net © 2020