Si të tregoni nëse një vezë e shpendëve është infertile

Nëse ju jeni duke kërkuar për të siguruar që vezët tuaja të shpendëve janë të vlefshme për mbarështim ose thjesht jashtë kureshtjes, kontrolli për të parë nëse një vezë është jopjellore mund të jetë mjaft e lehtë. Në shumicën e rasteve, është e mundur të siguroheni që vezët tuaja të mos rriten në pulat pa u kontrolluar edhe për infertilitetin. Përndryshe, ekzistojnë disa mënyra për të parë nëse një vezë është infertile.

Kontrollimi i vezëve për fertilitetin

Kontrollimi i vezëve për fertilitetin
qiri një vezë për të parë brenda për zhvillimin embrional. Nëse një ju ose një pulë keni për të ngulitur një vezë për disa ditë, ju mund të qiri një vezë për të parë nëse është pjellore apo jo. Mbajeni vezën tuaj deri në një qiri ose dritë të fortë si një dritë inkubatori dhe vëzhgoni ato që shihni brenda: [1]
 • Një vezë pjellore do të ketë shenja të qarta zhvillimi siç janë rrjetet e enëve të gjakut të pranishëm, një formë e errët e një embrioni në skajin më të madh të vezës, dhe madje edhe lëvizje brenda vezës.
 • Një vezë pjellore me një embrion që ka ndaluar së zhvilluari do të ketë një unazë gjaku ose rrjedhje gjaku të vëzhgueshme në vezë. Meqenëse embrioni nuk është më i zbatueshëm, enët e gjakut që dikur e mbështesin atë janë tërhequr prej tij.
 • Një vezë infektive ose e verdhë veze do të duket mjaft e qartë, pa shirita gjaku, unaza ose enë.
Kontrollimi i vezëve për fertilitetin
Vëzhgoni nëse vezët tuaja notojnë. Vezët lundruese shpesh janë infertile pasi vëllimi në brendësi të vezës nuk është aq i madh sa të zhyten. Ndërsa formohen embrione, vezët bëhen më të rënda. Kontrolloni për vezët lundruese: [2]
 • Prisni derisa vezët tuaja të shpendëve të jenë disa ditë të vjetra dhe të gjitha embrionet e mundshme janë zhvilluar. Në praktikë, është më mirë të lëvizni vetëm vezë pjellore çdo herë në një kohë dhe kurrë shumë shpesh. Marrja e një veze nga inkubatori i saj shumë herët mund të ndikojë në zhvillimin dhe marrja e një veze shumë vonë në zhvillimin e saj mund të dëmtojë zogun brenda.
 • Merrni një tas me ujë të ngrohtë. Sigurohuni që të përdorni ujë të ngrohtë në rast se veza juaj e shpendëve është pjellore.
 • Vendosini me kujdes vezët në ujë. Jini të butë, pasi disa vezë janë shumë të brishta.
 • Vëzhgoni nëse vezët tuaja notojnë ose fundosen.
 • Kthejeni vezët tuaj pjellore përsëri në inkubator sa më shpejt të jetë e mundur.
Kontrollimi i vezëve për fertilitetin
Crack hapni një vezë për të kontrolluar pjellorinë. Mënyra më e saktë për të parë nëse një vezë është pjellore apo jo në fazat e hershme të saj është thyerja e vezës së hapur. Kur plasaritet, shikoni për blastodisc për të parë nëse është shndërruar në një blastoderm. Për arsye të dukshme, plasaritja e hapjes së një veze do të thotë që nuk po planifikoni të mbani apo të inkuboni pula. Nëse jeni duke thyer vezë për konsum, vezët jopjellore dhe vezët pjellore nuk kanë asnjë ndryshim shije. [3]
 • Vezët pjellore do të kenë një blastoderm që duket si një shufër ose rreth i bardhë. Ngjyra e bardhë e blastodermit do të jetë mjaft e errët dhe skajet e saj të ngurta dhe të theksuara. Një dritë e lehtë, pothuajse transparente, e jashtme më vonë do të rrethojë vendin më të dendur.
 • Vezët jopjellore do të kenë një shpërthim që do të ketë një formë të çrregullt dhe ngjyra e saj e bardhë është shumë e zbehtë dhe e mjegullt.
 • Të gjitha vezët do të kenë një njollë të bardhë ose shpërthim nëse është apo jo pjellore.

Sigurimi i vezëve është jopjellor

Sigurimi i vezëve është jopjellor
Ndani zogjtë tuaj femra nga zogjtë tuaj mashkull. Në mënyrë që një vezë të jetë pjellore, një zog femër duhet të bashkohet me një mashkull për të prodhuar një vezë si me materialin gjenetik mashkull ashtu edhe atë femëror për të krijuar një embrion brenda vezës. Nëse zotëroni vetëm zogj femra, atëherë të gjitha vezët e vendosura prej tyre do të jenë infertile. [4]
 • Një vezë e paertilizuar ose një vezë që përmban vetëm material gjenetik femëror quhet një blastodisc.
 • Në vezët pjellore ose vezët që përmbajnë si material gjenetik femëror ashtu edhe për mashkull, atëherë blastodisc është termi një blastoderm. Blastodermi quhet gjithashtu faza e parë e zhvillimit embrional.
Sigurimi i vezëve është jopjellor
Vëzhgoni vezët për 14 deri në 21 ditë. Koha që duhet për një pulë për të çelur në inkubim ndryshon midis specieve të ndryshme të shpendëve. Shumica e vezëve të dashura çelin në 2 javë ndërsa pulat zgjasin deri në 21 ditë. [5] Nëse asgjë nuk ndodh me vezën gjatë kësaj periudhe, veza ka të ngjarë jopjellore ose embrioni vdiq dhe ndaloi zhvillimin e tij.
 • Kjo metodë nuk rekomandohet për konsum nëse kontrolloni vezët e pulës. Nëse veza juaj ka qenë në inkubator për 21 ditë ose është lënë jashtë në temperaturën e dhomës për më shumë se 7-10 ditë, veza ka shumë të ngjarë të shkojë keq ose ka filluar të kalbet.
Një kardinal nënë filloi të ulet mbi vezët e saj dy javë e gjysmë më parë pa asnjë dëshmi të çeljeve. A ka akoma një shans që vezët të çelin?
Po, ka ende një shans për të kapur. Kontrolloni pas 30 ditësh.
Farë do të thotë kur ndriçoni një dritë përmes vezës, por ekziston një masë e zezë ose piktore që nuk mund ta shihni?
Nëse e gjithë veza është e zezë, është e vdekur, por nëse brenda saj ka vetëm një masë të errët, ka shumë të ngjarë që embrioni të zhvillohet.
Dashuritë e mia u çiftëzuan dhe prodhojnë 5 vezë. Sidoqoftë, mashkulli ishte në gjendje të hapte kafazin dhe iku larg. Femra mbeti brenda foleve me vezë. A do të jetë ajo në gjendje të çelë vezët e saj pa bashkëshortin e saj?
Ajo mund, por do të kërkojë më shumë fat për të inkubuar dhe rritur pula. Sigurohuni që ajo të ketë ushqim dhe ujë afër fole, në mënyrë që të ketë qasje të shpejtë në kur del në tualet, dhe të ofrojë një sprej mileti në kuti, në mënyrë që të mund të hajë pa lënë fole. Mbani një vëmendje të ngushtë të pulave dhe të jenë të gatshëm për të ngritur me dorë nëse ajo duket se po lufton ose nuk e lë pas dore ndonjë.
A mund të kapni vezët e blera në dyqan?
Në përgjithësi, jo. Në raste shumë të rralla, ka ndodhur, por ajo vezë duhet të jetë pjellore dhe të mbahet në një temperaturë mjaft të ngrohtë që embrioni të mbijetojë.
Pra, nëse veza mbetet lundruese, do të thotë që është e gjallë, apo e vdekur?
Një vezë që noton në ujë tregoi se ajo ka shkuar keq. Ju nuk duhet të përpiqeni ta inkuboni ose hani atë. Shtë një vezë e kalbur.
Nëse veza mbytet, por unë nuk mund ta shoh embrionin, është i vdekur apo i gjallë?
Veza ka shumë të ngjarë të vdesë, por unë akoma do ta inkuboja atë vetëm për të qenë i sigurt.
A mund të nxehet një vezë zogjsh?
Po, por vetëm në raste ekstreme. Një vezë nuk mund të nxehet shumë nga nëna e ulur në të ose moti.
Kam gjetur një vezë, dhe nuk e di nëse është e vdekur ose e gjallë, por të gjitha lëngjet duken sikur ato janë të vendosura në njërën anë. A është akoma gjallë?
A lëvizin lëngjet? Nëse ato janë, atëherë mbajeni vezën të ngrohtë! Nëse jo, zogu ndoshta ka vdekur.
Shouldfarë duhet të bëj kur karateli im hedh një vezë?
A është pjellore, apo jopjellore? A keni një koke mashkull apo jo? Të gjithë këta faktorë mund t'ju ndihmojnë të vendosni se çfarë të bëni me vezën.
Po sikur veza ime të noton, por kur ta mbaj deri në dritë, unë mund të shoh embrionet?
Nëse mund të shihni embrionet, atëherë tingëllon sikur veza juaj të jetë pjellore.
Nëse nuk jeni krijues profesionist ose ekspert i jetës së egër, kurrë mos provoni të inkuboni vezë të shpendëve të egër. Ata duhet të ngrohen dhe dërgohen në një qendër rehabilitimi të jetës së egër.
asopazco.net © 2020