Si të mbani një kalë nga gaforret

Gaforre është një zakon që disa kuaj kanë aty ku kafshohen poshtë në një objekt dhe pastaj thithin thellë. Askush nuk e di saktësisht se si ose pse një kalë fillon të gërdhet, por duket se ndjehet mirë me kalin dhe mund të lehtësojë stresin. Sidoqoftë, një kal me këtë zakon mund të jetë mjaft shkatërrues për gardhet dhe strukturat e tjera, dhe ndërsa zakonisht nuk shkakton dëm të menjëhershëm në vetvete, ai mund të zhvillohet dhimbje barku me kalimin e kohës për shkak të gëlltitjes së shumë ajrit. [1] Në qoftë se nuk e kapni herët në jetën e një kali, nuk ka gjasa që ju të ndaloni këtë sjellje krejt. Sidoqoftë, ju mund të ndërmarrni disa hapa për të ndihmuar në menaxhimin e tij, të tilla si të punoni në dietën e kalit dhe të ndihmoni për të parandaluar mërzitjen, e cila mund të ulë sa thërrime kali.

Rregullimi i dietës së kalit dhe marrja e kujdesit veterinar

Rregullimi i dietës së kalit dhe marrja e kujdesit veterinar
Kullojeni barin e jonxhës së kalit për të parandaluar ulcerat. Siklet në stomak, duke përfshirë ulcerat, mund të kontribuojë në dëshirën e disa kuajve për të grazhd. Me kalimin në një dietë që ndihmon në uljen e ulcerave, siç është sana e jonxhës, ju mund të ndihmoni në eliminimin e problemeve të stomakut, të cilat nga ana tjetër, mund të zvogëlojnë thithjen e kalit. Nëse kali juaj tashmë është me jonxhë, ju mund të dëshironi të provoni mundësi të tjera për uljen e gaforreve. [2]
 • Ndryshoni dietën e kalit tuaj ngadalë. Filloni të përzieni pak nga dieta e re pak me të vjetër, njëherësh, duke shtuar gradualisht më shumë çdo ditë. Kjo do të ndihmojë në uljen e çështjeve të tretjes.
 • Nëse dyshoni se ulcerat po shkaktojnë gërryerjen e kalit tuaj, është më mirë të bëni veterinerin tuaj të bëjë një shtrirje të stomakut të tij për të marrë një diagnozë të duhur. Nëse ulcerat janë të pranishme, veteriner juaj mund t'ju ofrojë mundësi trajtimi dhe mënyra për të menaxhuar ulcerat, të cilat do të ndihmojnë në shërimin e kalit tuaj dhe zvogëlimin e thithjes.
Rregullimi i dietës së kalit dhe marrja e kujdesit veterinar
Shmangni ushqimet e grurit që janë të pasura me sheqer. Ushqimet me sheqer mund të inkurajojnë kalin tuaj të gërryen më shumë, kështu që vendosni për një version me sheqer të ulët, si tërshëra të thjeshtë, kur ushqeni kokrra përveç farës. Mund të jetë që sheqeri të ndizet në të njëjtën qendër shpërblimi në tru që bën thërrime, kështu që kur kali juaj të marrë sheqer, mund të dëshirojë ta mbajë ndjesinë. [3] Shikoni për ushqime që kanë një përqindje më të lartë të yndyrës dhe fibrave sesa niseshtën dhe sheqerin. [4]
 • Ju gjithashtu mund të provoni t'i jepni bishtin e kalit përpara se ta ushqeni atë me grurë, i cili gjithashtu mund të shkurtohet në grazhda.
Rregullimi i dietës së kalit dhe marrja e kujdesit veterinar
Siguroni sanë në çdo kohë për ta mbajtur kalin të zënë. Nëse një kalë ka diçka që ta mbajë gojën e zënë, domethënë sanë ose një kullotë të madhe për kullotje, ka më pak të ngjarë të grazhd. Duke pasur sanë, ju inkurajoni kalin të gërvishtem në sanë gjatë gjithë ditës në vend të gjërave të papërshtatshme si hambari ose gardhet tuaja. [5]
 • Nëse kali juaj ka probleme me overeating, provoni një ushqyes të ngadaltë. Këto ushqyes i japin kalit tuaj pak hekuri në të njëjtën kohë, duke ngadalësuar sa mund të marrë, por kali juaj do të vazhdojë të niblojë shumicën e kohës.
Rregullimi i dietës së kalit dhe marrja e kujdesit veterinar
Pyetni veterinerin tuaj për të parë nëse ekziston një arsye themelore grazhda e kalit tuaj. Për shkak se siklet në stomak mund të kontribuojë në gërryerje, shikoni kalin tuaj nga veteriner nëse nuk keni tashmë. Në atë mënyrë, veteriner mund të përjashtojë çdo problem në stomak, siç janë ulçera ose çështje të tjera të zorrëve, për të cilat dëshironi të kujdeseni. [6]
 • Veterinari juaj mund të sugjerojë një antacid për kushte të caktuara.
 • Nëse kali juaj nuk ka problem në stomak dhe gërryerja ka qenë një problem kronik, veteriner juaj mund të sugjerojë të keni një operacion për të ndihmuar në parandalimin e gërryerjes. [7] X Burimi i hulumtimit

Parandalimi i mërzisë për të dekurajuar Cribbing

Parandalimi i mërzisë për të dekurajuar Cribbing
Jepni kohën e kalit tuaj me kuajt e tjerë për të siguruar shoqërizimin. Kuaj janë krijesa shoqërore dhe kënaqen të jenë me kuaj të tjerë. Nëse një kalë është i shoqëruar më shumë, ka më pak të ngjarë të grazhd. Provoni ta ktheni kalin tuaj në kullotë me kuajt e tjerë për të paktën disa orë në ditë. [8]
 • Për më tepër, stabilizoni kalin tuaj me kuajt e tjerë që të mund të jetë shoqëror nëpër stalla. [9] X Burimi i hulumtimit Në fakt, nëse kali juaj është në një fund të stallës, ju mund ta vendosni atë në një stallë të mesme, ku do të shihni më shumë trafik.
Parandalimi i mërzisë për të dekurajuar Cribbing
Shtoni lodra me gojë në stallën e kalit tuaj për ta mbajtur atë në ambiente të mbyllura. Lodrat janë një mënyrë për të mbajtur zënë gojën e kalit tuaj dhe për të zvogëluar sasinë e kohës që ju gëlon. Shikoni për ata që e shtyjnë kalin të lëpijë ose përtyp lodrën, pasi thithja mund të rrjedhë nga një fiksim oral. Këto aktivitete do të ndihmojnë në plotësimin e të njëjtit fiksim. [10]
 • Për shembull, provoni një top trajtimi ose fuçi të dizajnuar për kuajt. Ju vendosni trajton brenda lodrës, dhe kali duhet të lëvizë atë për të marrë trajton jashtë.
 • Për më tepër, varni lodra nga tavani i stallës për të luajtur me kalin tuaj. Për shembull, lani një enë qumështi dhe mbushni me gurë të vegjël. Pastaj, varni atë për të argëtuar kalin tuaj.
Parandalimi i mërzisë për të dekurajuar Cribbing
Lejo që forcat e jashtme të ulin mërzitjen. Kuaj të cilët lejohen të foragjere kanë më pak të ngjarë të duan të grazhd. Jepni kalit tuaj një shans për të ushqyer jashtë kur të keni mundësi, dhe ju mund të gjeni që kali juaj ngadalësohet në këtë sjellje. [11]
 • Jashtë, kali juaj ka shumë bar për ta mbajtur gojën të zënë!
Parandalimi i mërzisë për të dekurajuar Cribbing
Inkurajoni sjelljen foragjere duke fshehur sanë përreth jastëkut të kalit. Në vend që të vendosni të gjithë barin në ushqyes, përhapeni atë në zona të ndryshme. Në këtë mënyrë, kali do të duhet ta nuhasë atë, i cili kërkon kohë, dhe e inkurajon atë të praktikojë një nga sjelljet e tij instinktuale, duke ushqyer. [12]

Përdorimi i parakohshëm për të parandaluar gërryerjen

Përdorimi i parakohshëm për të parandaluar gërryerjen
Aplikoni një shtresë me shije të keqe në objektet e grazhdëve të kalit tuaj për të dekurajuar sjelljen. Ju mund të gjeni veshje të bëra posaçërisht për këtë qëllim. Ideja është që ata të shijojnë keq, dhe pastaj kali juaj nuk dëshiron të grazhd në atë sipërfaqe. Një tjetër mundësi është salca e nxehtë nga dyqani ushqimore. Përdorni një furçë bojë për të shtuar një shtresë të trashë në artikujt, dhe pastaj lëreni të thahet. [13]
 • Shikoni në internet ose në dyqanin tuaj të preferuar të kuajve për veshjet me shije të keqe.
 • Mund të provoni edhe sapun jo toksik.
Përdorimi i parakohshëm për të parandaluar gërryerjen
Përdorni një jakë të gdhendur fort të aplikuar për një zgjidhje të lehtë. Vendoseni jakën vetëm pas nofullës së kalit dhe shtrëngoni rreth qafës. Kjo jakë nuk do të ndikojë në ngrënien ose pirjen e kalit, por është mjaft e shtrënguar sa duhet për ta parandaluar atë të shkrihet. [14]
 • Në përgjithësi, kuajt duket se nuk i shohin këto jakë të pakëndshme. Sidoqoftë, duhet të kontrolloni shpesh nën jakën e kalit tuaj. Kali mund të zhvillojë lezione për shkak se sa i ngushtë duhet të parandalojë gërryerjen.
 • Nxirreni jakën kur ushtrohet kali juaj.
Përdorimi i parakohshëm për të parandaluar gërryerjen
Vendosni një gozhdë grazhdi në kalin tuaj nëse një jakë grazhdi nuk funksionon. Ky opsion përshtatet mbi gojën e kalit tuaj, duke e lejuar atë të hajë dhe pi akoma, por duke e bllokuar atë nga cribbing me një shufër metalike. Ndërsa këto gjithashtu nuk duket të jenë të pakëndshme për kalin, ato mund të mos jenë aq të rehatshme sa veshja e një jakë grazhdi. [15]
Përdorimi i parakohshëm për të parandaluar gërryerjen
Provoni një unazë grazhdi rreth dhëmbëve të kalit tuaj nëse opsionet e tjera janë të pasuksesshme. Unazat e grazhdave parandalojnë praktikën duke mos lejuar kalin të bëjë kontakt midis dhëmbëve të tij dhe objektit që po gërryen. Unaza futet rreth dhëmbëve të përparmë, por mund të bjerë lehtësisht. Mund të pengojë pak aftësinë e kalit tuaj për të kullosur. [16]
 • Veterinari juaj duhet të vendosë unazën e grazhdave. [17] X Burimi i hulumtimit
Përdorimi i parakohshëm për të parandaluar gërryerjen
Mbuloni një dërrasë me gome që kali juaj të përdoret për grazhd. Ndërsa ky bord nuk do të ndalojë kalin tuaj të gërryhet, ai lejon që kali juaj ta bëjë atë pak më të sigurt. Kjo mund të jetë një zgjidhje nëse thjesht nuk mund ta ndaloni kalin tuaj të gërryhet. [18]
 • Ju mund të keni nevojë të dekurajoni kalin tuaj nga përdorimi i tabelave të tjera në zonë duke përdorur një shtresë me shije të keqe.
Si mund të mat për një jakë grazhdi?
Vendosni shiritin tuaj matës rreth sondazhit dhe nën shulën e fytit të kalit, vetëm prapa nofullës. Pastaj vendosni 2-3 gishta nën shiritin matës për tu siguruar që ka hapësirë ​​të mjaftueshme nën jakë që kali të jetë i rehatshëm.
Farë duhet të bëj nëse kali im fillon të lëndojë veten? Ne vendosëm grazhdë në zonat e grazhdave, dhe ai vesh një jakë grazhdi, por tani ai është përpjekur të lëndojë veten.
Bisedoni me veterinerin tuaj për këtë. Unë do të rekomandoja të mbaja të gjitha kovat dhe gjërat nga stalla e tij nëse është e mundur. Ushqeni atë në tokë dhe për ujë, përdorni diçka me buzë shumë të gjerë që ai të marrë gojën. Kolla e krevatit mund të mos rregullohet siç duhet dhe mund të jetë duke e dëmtuar atë, prandaj provoni ta rregulloni.
Po sikur kali im të shkëputet dhe ai nuk lihet fare në stallë? Ai është gjithmonë në roaming falas. A do të duhet ai të veshë jakën e gaforreve gjatë gjithë ditës?
Ashtu siç thotë artikulli, arsyeja e gërryes është kryesisht sepse ai është i mërzitur dhe nuk ka asgjë tjetër për të mbajtur mendjen e tij të zënë. Grazhdi ndodh nëse nuk po e sfidoni sa duhet dhe ai nuk ka asgjë tjetër interesante për të pritur për të bërë. Kolla e gishtave është thjesht një zgjidhje për ndihmë, duhet të gjesh një mënyrë tjetër për ta stimuluar atë mendërisht.
Ku mund të marr tabela të forta anti-cribbing gome - ose si mund t'i bëj ato?
Ju duhet të jeni në gjendje t'i merrni ato nga një dyqan lokal i rezervave. Nëse jo, ata duhet të jenë në gjendje të porosisin një për ju.
Grazhdi im i kalit në dimër kur është nën 15 gradë. Unë kam luajtur lodra të bashkangjitur rreth lapsit dhe kova për të goditur dhe luajtur me të. Ai është një djalë me të vërtetë i përkohshëm, por unë jam në fund të zgjuarsisë se çfarë të bëj tani. Ndonje ide?
Përdorimi i një jakë grazhdi do ta ndihmonte. Mund të shkaktohet për shkak të stresit; flisni me veterinerin tuaj për këtë.
Cilat janë lodrat e mira për kuajt që lëvizin?
Përdorni një rrjetë sanë me vrima më të vogla, në mënyrë që kali të hahet më ngadalë dhe të marrë më shumë kohë. Ju mund të vendosni një kripë në një stallë dhe një top të parfumuar. Ka gjithashtu topa me trajton në to në mënyrë që kali të ketë marrë të rrokulliset topin për të arritur në trajton.
A do të ndërhyjë një rrip grazhdi nëse ha ushqyesin e kalit tim është jashtë tokës
Nëse e poziciononi saktësisht jakën, nuk duhet të shkaktojë problem. Mbani një sy të afërt në kalin tuaj për javën e parë apo më shumë. Shikojeni të pijë dhe hajë dhe sigurohu që jaketa nuk po shkakton problem.
Ku mund ta gjej apo si i bëj tabelat e gomave të forta për grazhda?
Ju duhet të jeni në gjendje t'i merrni ato nga një dyqan lokal i rezervave. Nëse jo, mund t'i porosisni ato në internet.
Mos e ndëshkoni fizikisht kalin tuaj për grazhda. Ndërsa është një varësi, bërtitja në kalë do të ketë pak ose aspak ndikim në sjelljen e saj. Shtë shumë si t’i thuash një personi të braktisë pirjen e duhanit dhe të presësh që ata të ndalen vetëm përherë.
Gërshetimi mund të shkaktojë dhimbje barku, andaj përpiquni ta ndaloni herët. [19]
asopazco.net © 2020