Si të trajtoni dhe kontrolloni një stallë

Një stallion është një kal i mahnitur me kalë, dhe kjo krijesë e mrekullueshme mund të jetë e paparashikueshme, e vështirë për tu trajtuar, jo bashkëpunuese dhe nganjëherë e rrezikshme. Stallions nuk janë të pakontrollueshme, por keni nevojë për përvojë dhe besim të bollshëm, së bashku me pajisjet dhe teknikat e duhura, në mënyrë që t'i trajtoni ato siç duhet. Basti juaj më i mirë është të vëzhgoni dhe mësoni nga një mbajtës i stinës së kalitur para se të merrni parasysh edhe përpjekjen për të kontrolluar veten tuaj.

Inicimi i Trajnimit me Sesione Drejtuese

Inicimi i Trajnimit me Sesione Drejtuese
Vendoseni në një pengesë dhe të çoni] për të filluar një seancë udhëheqëse. Ekzistojnë shumë lloje të pajisjeve për trajtimin e stallions, por që ndalesa standarde dhe plumbi është më e zakonshme. Përdorni një pengesë lëkure të fortë ose najloni me kopset e forta dhe një plumb të detyrave të rënda - për shembull, një plumb pambuku 8 ft (2.4 m) me një zinxhir bronzi 40 në (100 cm). [1]
 • Shikoni dhe mësoni se si mbajtësit me përvojë të stallionëve përdorin pengesat dhe drejton para se të përpiqeni të menaxhoni vetë një stallion me ta.
 • Sigurohuni që pengesa që përdorni të përshtatet siç duhet. Nuk duhet të jetë aq i ngushtë sa të jetë shtrëngues ose i dhimbshëm, por gjithashtu jo aq i lirshëm sa të mund të shkaktojë mashtrim ose siklet. Ndalesa duhet të sigurojë një përshtatje të lehtë në të gjitha pikat e stallionit.
Inicimi i Trajnimit me Sesione Drejtuese
Supozoni një pozicion drejtues dhe mbajeni përqendrimin tuaj te stalla. Kur filloni një seancë stërvitore, lidhni litarin e plumbit, mbajeni atë në të dy duart, ndërsa mbani pluhur të bollshëm, dhe përballuni përpara ndërsa qëndroni vetëm përpara shpatullës së majtë të kalit. Gjithmonë shikoni se si reagon stalla tek ju, në mënyrë që të lëvizni duart dhe gishtat nëse keni nevojë. Ky pozicion e bën më pak të mundshme që stallioni do t'ju dëmtojë pa dashje, dhe gjithashtu ju ndihmon të sqaroni pozicionin tuaj mbizotërues në marrëdhënie. [2]
 • Duke mbetur në pikëpamje dhe në pozicionin drejtues, ju vërtetoni faktin që jeni në krye të situatës.
 • Shtë gjithashtu e rëndësishme që të ruhet përqëndrimi në stallion. Mos lejoni që mendja juaj të endet ose të përfshihet në biseda me njerëz të tjerë. Mbani sytë dhe përqendrimin tuaj mbi kalin - kjo sinjalizon te stalla që duhet të qëndrojë e përqendruar tek ju.
 • Shikoni gjuhën e trupit të stallionit për të përcaktuar se kur po bëhet energjik ose kur ka pasur mjaftueshëm.
Inicimi i Trajnimit me Sesione Drejtuese
Përdorni litarin e plumbit për të mësuar stallionin të ecë përpara. Nga pozicioni juaj vetëm mbi supin e majtë, mbajeni litarin e plumbit nën mjekrën e kalit dhe vendosni presion të qëndrueshëm në plumb. Mbani presion të qëndrueshëm mbi plumbin derisa stallioni juaj të ecë përpara, pastaj lëshoni presion në litar. [3]
 • Asnjëherë mos u tronditni në litarin e plumbit. Mbani presion të qëndrueshëm mbi plumbin dhe qëndroni të sigurt, por të përbërë në sjelljen tuaj.
 • Përdorni bërrylin tuaj që është më afër stallionit për të shtypur në qafë, nëse fillon të punohet. Në këtë mënyrë, ju jeni në një distancë të sigurt nga stallioni dhe pohoni se jeni në kontroll.
 • Në fillim, një hap i vetëm ose dy përpara duhet të konsiderohet një sukses.
Inicimi i Trajnimit me Sesione Drejtuese
Mësoni shenjat për të ndaluar, lëvizur prapa dhe të ktheheni. Pasi stallioni juaj vazhdimisht ndjek sugjerimin tuaj për të ecur përpara, prezantoni shenja shtesë. Ruani pozicionin tuaj drejtues dhe temperamentin tuaj pohues por të përbërë gjatë gjithë procesit. Provoni sa vijon: [4]
 • Halt. Ndërsa mbani litarin e plumbit, drejtojeni trupin tuaj drejt kalit dhe me bindje thoni "kush" ose "ndal". Aplikoni vetëm presion të lehtë në litarin e plumbit për të treguar se dëshironi që kali të ndalet.
 • Lëviz mbrapa Përdorni të njëjtin manovër si për të ecur përpara, por aplikoni presionin e qëndrueshëm në litar poshtë dhe mbrapa. Sapo kali të kthehet prapa, lëshoni të gjitha presionet.
 • Ktheni djathtas dhe majtas. Ashtu si duke ecur përpara dhe prapa, aplikoni presion të vazhdueshëm në litar në drejtimin që dëshironi të lëvizë stalla.
Inicimi i Trajnimit me Sesione Drejtuese
Ofroni lëvdata dhe shpërblime për bindjen. Në vend që të ndëshkoni gabime, jepni lëvdata gojore - si një "djalë i mirë" i thjeshtë - të pranoni sjellje dhe bindje të përshtatshme. Udhëzimi dhe lavdërimi me gojë mund të përdoret së bashku me një shpërblim ushqimi, për shembull. [5]
 • Disa trajnerë do të përsërisin me ngulm, por me qetësi fjalë të tilla si "sjellje" dhe "pritje" ndërsa ushqehen, ndërsa përdorin një kamxhik të lagur për të mbajtur kalin në një distancë të sigurt (pa goditur kalin). Kur koha të jetë e drejtë, mbajtësi do të thotë "në rregull" ose një fjalë për t'i shprehur stallionit që mund të hajë, atëherë ofroni lëvdata të buta.

Përparimi në seancat e mushkërive

Përparimi në seancat e mushkërive
Prezantoni mushkëritë në stallion pasi të zotërojë drejtimin. «Këputja» përfshin të drejtosh një kalë rreth një rrethimi rrethor - zakonisht me diametër rreth 50 ft (15 m). Ai ndërton trajnimin e ofruar nga seancat udhëheqëse, kështu që është më mirë të zotëroni udhëheqjen para se të prezantoni seanca në mushkëri. [6]
 • Vëzhgoni një trainer me përvojë të kalit për të marrë njohuri për mushkëritë e një stallioni.
Përparimi në seancat e mushkërive
Vendoseni në një shpellë dhe rri kot, dhe përdorni një kamxhik për stërvitje në lagështi. Vendosni një cavesson të lagur (një lloj i veçantë i kapelave të kokës për këtë stërvitje) mbi kalin, dhe kapni një litar të fortë (një litar të gjatë udhëheqës) në të. Konsultohuni me një trainer me përvojë për këshilla për vendosjen e pajisjeve siç duhet. Merrni një kamxhik për të mbajtur dhe goditur në ajër sipas nevojës - gjatë seancave stërvitore. [7]
 • Përdorni kamxhikun vetëm si një udhëzues vizual dhe audio - domethënë, mos e goditni kalin me të - dhe mbajeni larg dhe larg nga kali përndryshe.
Përparimi në seancat e mushkërive
Drejtojeni kalin në dhe rreth unazës për të filluar trajnimin në lagështi. Drejtojeni kalin në qendër të unazës, me mbërthimin e lagësht të palosur në njërën anë dhe kamxhikun e kamzhikut në dorën tjetër. Përdorni komandat tuaja kryesore për të marrë kalin të ecë përpara, por të mbetet në qendër të unazës dhe udhëzojeni atë rreth perimetrit. Lëreni të qetësoheni në lagështin e këmbës, ndërsa shkoni. [8]
 • Seancat e hershme të mushkërive duhet të zgjasin rreth 15 minuta, 2-3 herë në javë.
Përparimi në seancat e mushkërive
Përparoni stërvitjen tuaj pasi zotërit e kalit që ecin nëpër unazë. Sapo kali juaj të jetë në gjendje të ecë rreth perimetrit të unazës 3-4 herë, përdorni komandat e gërvishtjeve, foljeve dhe pamjen dhe tingullin e kamxhikut për ta drejtuar atë në një trot. Pas 15 minutash trokitje, ngadalësoni kalin prapa për disa minuta dhe mbaroni seancën. [9]
 • Ruani fokusin tuaj dhe sjelljen këmbëngulëse gjatë gjithë seancave trajnuese. Sigurohuni që stallion e di që jeni në krye, por edhe se jeni duke kontrolluar emocionet tuaja.
 • Vazhdoni të bëni seanca të mushkërive për rreth 20 minuta, 2-3 herë në javë.

Menaxhimi i një stalla për edukate

Menaxhimi i një stalla për edukate
Trajtoni mbarështimin veçmas nga trajtimi i rregullt. Nëse jeni duke mbajtur një stallion për qëllime edukate, bëni një mbarështim të një procesi të veçantë nga trajnimet e rregullta dhe aktivitetet e përditshme. Bëni mbarështim në një vend të veçantë (siç është një derdhje e caktuar), dhe përdorni një ndalues ​​dhe plumb të veçantë për qëllime edukate. Mësoni stallionin që shumimi është një veprimtari e veçantë nga jeta e përditshme. [10]
 • Qëllimi është të kanalizoni agresionin e lindur të stallionit dhe dëshirën për mbizotërim drejt procesit të mbarështimit dhe ta largoni atë në një farë mase nga trajnimet e rregullta dhe aktivitetet e tjera.
 • Në disa raste, ju do të jeni në gjendje të stërvitni kalin në mënyrë që të mund të trajtohet si dhe të jetoni mes kuajve të tjerë normalisht kur nuk është i përfshirë në edukate.
Menaxhimi i një stalla për edukate
Përdorni shumimin e kullotave për afrimin më të duarve. Mbarështimi i kullotave përfshin lënien e kuajve të lirë për tu kultivuar sipas kushteve të tyre. Përveç përcaktimit se cilat stalla dhe mare janë në dispozicion të njëri-tjetrit, ju kryesisht heqni dorë nga kontrolli duke përdorur këtë metodë. [11]
 • Kjo është metoda më e “natyrshme” e mbarështimit, por është gjithashtu më pak efikasja. Gjithashtu, nëse ka stalla të shumta në fushë, është e vështirë të dihet se cili ka mbarsur me sukses një këpucë të veçantë.
 • Mbarështimi i kullotave mund të jetë i rrezikshëm për një stallion dhe një rrush të rritur. Konsultohuni me veterinerin tuaj përpara se të vendosni për racën e kullosave.
Menaxhimi i një stalla për edukate
Punësoni mbarështimin e duarve nëse keni përvojë dhe dëshironi një proces të menaxhuar. Mbarështimi i duarve përfshin zgjedhjen e një stallion dhe mare, bashkimin e tyre dhe mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të procesit të mbarështimit. Kjo kërkon shumë trainim dhe ekspertizë për të kryer siç duhet, kështu që së pari vëzhgoni dhe punoni me mbajtësit me përvojë. [12]
 • Mbarështimi i duarve (i quajtur gjithashtu edhe mbarështimi i mbulesës së gjallë) zakonisht kërkon praninë e 3-6 mbajtësve me përvojë për t'u siguruar që si stallioni ashtu dhe mareja mund të kontrollohen siç duhet. Kjo nuk është një punë për fillestarët!
Menaxhimi i një stalla për edukate
Shfrytëzoni inseminimin artificial nëse doni të eleminoni bashkëveprimin stallion-mare. Inseminimi artificial largon takimin midis stallionit dhe mareve dhe ju vë nën kontroll procesin e mbarështimit. Megjithatë, përsëri, për këtë metodë kërkohen trajnime dhe teknika speciale. [13]
 • Nëse nuk jeni trajnuar posaçërisht për të kryer procedurën, është më mirë të punësoni një profesionist për të kryer procesin e mbledhjes së farave.

Vendosja nëse dhe kur mund të stërvitni një stallë

Vendosja nëse dhe kur mund të stërvitni një stallë
Pyete veten pse dëshiron të mbash një stallion. Stallions janë krijesa të mrekullueshme, të fuqishme dhe të bukura, kështu që nocioni i mbajtjes së një mund të jetë mjaft tërheqës. Ju gjithashtu mund të tërhiqeni nga ideja e rritjes së kuajve të bebeve dhe fillimi i fermës tuaj të vogël. Megjithatë, mbajtja e një stallion nuk është punë për një rishtar. [14]
 • Bisedoni me njerëz me përvojë duke mbajtur dhe trajtuar stalla për të marrë një ide të angazhimit që merr.
 • Gjeni nëse ka ndonjë rregull, ligje ose kode që kufizojnë kush mund të mbajë ose të tregojë stalla. Ndërsa zakonisht nuk ka ligje kundër të miturve që mbajnë ose merren me stalla, shumë këshillat e shfaqjeve dhe organizatat e racave e ndalojnë atë. Të paktën, një i mitur mund të ketë nevojë të mbështetet nga një i rritur me përvojë gjatë trajtimit të stallionit.
 • Për shkak se ata shpesh kërkojnë një izolim më të madh për të mbrojtur veten, kuajt e tjerë dhe njerëzit nga dëmtimi, stallions shpesh çojnë jetë të vetmuar. Në shumë raste, pirja ose kastrimi, kali mund të çojë në lumturi më të madhe.
Vendosja nëse dhe kur mund të stërvitni një stallë
Vlerësoni temperamentin dhe përvojën tuaj. Nëse nuk keni trajtuar kurrë një kal më parë, mos filloni me një stallion! Menaxhimi i stallave u lihet më së miri mbajtësve të kalit me përvojë. Gjithashtu, për të trajtuar në mënyrë efektive një stallion, ju duhet të jeni të përqendruar, të sigurt dhe të besueshëm - kurrë mos të jeni pasiv ose frikë. [15]
 • Jo të gjithë mbajtësit e kalit bëjnë mirë mbajtës të stalla. Nëse nuk e keni temperamentin të jeni dominues pa u zemëruar ose duke u bërë mizor, është më mirë nëse nuk përpiqeni të menaxhoni një stallion.
Vendosja nëse dhe kur mund të stërvitni një stallë
Shikoni dhe mësoni nga mbajtësit e ekspertëve të stallioneve. Para se të përpiqeni të menaxhoni një stallion vetë, merrni kohën për të vëzhguar disa profesionistë të sezonit. Pyesni përdoruesit sesi menaxhohen stallat e tyre normalisht dhe pyesni për pajisjet dhe teknikat e përdorura zakonisht. [16]
 • Nuk ka asnjë “mënyrë të duhur” të vetme për të trajtuar një stallion, dhe shumë varet nga temperamenti i kalit individual. Merrni njohuri nga disa ekspertë dhe përdorni këto për të formuar teknikën tuaj të trajtimit.
Vendosja nëse dhe kur mund të stërvitni një stallë
Së pari trajtimi i mareve, shkumëzave dhe gjelbërimeve master. Shumica e ekspertëve janë dakord se stallions janë kuajt më të vështirë për t'u trajtuar. Përfitoni përvojë duke punuar me shkopinj (kuaj për fëmijë), geldings (kuaj mashkuj të kastruar) dhe mares (kuaj femra) përpara se të kaloni në stalla. [17]
 • Shtë një ide e mirë që së pari të zotëroni mares udhëheqëse dhe kontrolluese dhe geldings për të rritur. Ju duhet të keni besim dhe të njihni urdhrat dhe rregullat për trajtimin e kuajve përpara se të kaloni në stalla.
Vendosja nëse dhe kur mund të stërvitni një stallë
Pohoni kontrollin sa më shpejt që stallion është gati të stërvitet. Mos lejoni që një stallion të jetë i ngathët dhe me shpirt pa frymë herët në jetë, dhe pastaj të prisni që të jetë në gjendje të ushtrojë kontrollin mbi të gjatë adoleshencës. Në vend të kësaj, ngadalë dhe në mënyrë të qëndrueshme pohoni pozicionin tuaj mbizotërues duke filluar që herët në jetën e stallionit. [18]
 • Shumica e kuajve do të hiqen nga mosha 6 muajsh deri në 1 vjeç, dhe një program trajnimi mund të ngrihet ngadalë pas kësaj pike.
 • Filloni me seanca trajnimi që zgjasin rreth 15 minuta, një herë në ditë dhe shtoni kohë ose seanca shtesë siç garantohet nga përparimi i kalit.
 • Vlerësoni kalin gjatë kësaj faze të hershme të jetës. Nëse ka një temperament veçanërisht të dobët për stërvitje efektive - është shumë agresive, për shembull - mund të jetë më mirë të gjesh kalin.
Stallion tim 7 vjeç i mërzit kur iu afrua kur është në stallë. E kuptoj se ky zakon është më i shpeshtë para një udhëtimi sesa pas. Farë mund të bëhet për të parandaluar këtë zakon?
Kjo mund të lidhet me dhimbjen gjatë ngasjes që stallioni juaj ka ardhur të shoqërohet me ju që vijnë për të marrë atë për të zgjidhur. Unë do të sugjeroja që veterineri juaj të dilte për të parë shpinën dhe qafën e tij. Edhe veterineri juaj mund të jetë në gjendje të sugjerojë që të keni një trainer me përvojë që t'ju ndihmojë të korrigjoni këtë sjellje.
Sa zgjasin tendencat e stallionit pas kastrimit të vonë?
Kjo varet nga niveli i moshës dhe pjekurisë është stalla kur është e kastruar. Në përgjithësi, duhen disa javë që niveli i testosteronit të ulet. Shumë herë, stallions 6 vjet e më të vjetër, veçanërisht ato që kanë edukuar mares, mund të vazhdojnë të tregojnë sjellje stallion edhe pas operacionit. Disa studime sugjerojnë që rreth 65% e stallionëve më të vjetër do të bien në këtë grup.
Sa vjeç duhet të jetë kali për të studjuar?
Rreth 2 - 3 vjet, organet e tyre riprodhuese janë gati. Ata kalojnë pikën e lartë të edukimit të tyre në rreth moshës 15 - 16 vjeç, dhe mund të prodhojnë shkuma me cilësi më të ulët nëse vazhdojnë të bashkohen dhe të riprodhohen pas 16 vjeç.
Pse duhet të bëjmë një stallion?
Përveç parandalimit të foshnjave të mundshme të "aksidentit", ka edhe arsye të tjera të mira për kastrim. Stallions kanë më shumë çështje shëndetësore në lidhje me testosteronin, duke përfshirë dëmtimin e përbashkët dhe dobësinë me kalimin e kohës. Studs gjithashtu mund të bëhen të thotë, veçanërisht rreth një këpucë në nxehtësi; ju rrezikoni të lëndoheni nëse ndonjëherë kapeni midis tyre. Mbajtja e një stallion është një përgjegjësi e madhe, dhe nëse nuk do ta rritni atë, atëherë duhet ta zieni.
Manja ime ra një kolltuk një javë më parë. A mund ta vendos stallionin, marinën dhe koltën në të njëjtën koral?
Këpucët mund të jenë shumë agresive ndaj kuajve të tjerë kur kanë fletë, edhe nëse shkuma është e vjetër 3 ose 4 molë. Stallions mund të sillen në mënyra të papritura dhe po aq agresive. Për sigurinë e shkumës, mos i bashkoni ato.
Stalla ime 2-vjeçare ende nuk ka rënë, kështu që ne mund ta bëjmë atë të kastruar. A duhet të shqetësohem?
Ai tashmë mund të jetë i prerë (përveç nëse veterineri juaj ose veten nuk e keni ndier burrërinë e tij). Pyesni veterinerin tuaj ose shitësin nëse ai tashmë është prerë.
Si mund të merrni një shkumë për të ngrënë ushqim të vështirë?
Mundohuni ta godisni pas veshëve dhe t'u jepni një nenexhik me mëngë dhe më pas t'u jepni ushqimin e fortë.
Shouldfarë duhet të bëj nëse një stallion ngrihet, ndërsa unë po e kujdesem për të?
Thjesht mund ta injoroni atë dhe të vazhdoni ta vidhni.
Po sikur të mos ekzistojnë geldings në vendin tim?
Nëse keni kuaj në vendin tuaj, keni peliçe. Stallions janë të fortë, të ashpër dhe të vështirë për t'u trajtuar. Një stallion i asnjanur bëhet një pajetë. Gjethet janë shumë më të qeta dhe pranuese. Nëse nuk do të krijoni një stallion, nuk ka asnjë arsye të mos e veshni atë.
Si mund të bëj një kalë për të bërë atë që dua?
Duke punuar vazhdimisht dhe duke e trajnuar atë dhe duke ditur se çfarë i pëlqen dhe nuk i pëlqen. Nuk ka asnjë garanci se ai gjithmonë do të bëjë atë që dëshironi, sepse ai do t'ju sfidojë edhe në mënyrat më delikate; duhet të jesh i vetëdijshëm dhe të mos bëhesh i vetëkënaqur. Por mbi të gjitha ai duhet të dijë se ju jeni shefi.
Keni një person tjetër me ju në rast urgjence dhe gjithmonë keni numrat e rëndësishëm të kontaktit (veteriner, spital, etj.) Pranë.
Flisni fort. Një stallion është më i fortë se ju, por kurrë mos i njoftoni ata.
Mbani vëmendjen e kalit të përqendruar tek ju.
Jini të sigurt - kjo do të thotë që kali të ndjehet si një figurë mbizotëruese është në vozë.
Megjithëse synohet kryesisht për stalla, kjo këshillë është gjithashtu e dobishme për mashtrimet (një kal i cili është gdhendur në mënyrë jo të duhur) dhe pallatet me disa tipare sjelljeje të ngjashme me stallion.
Një stallion nuk duhet të trajtohet kurrë nga një person i papërvojë ose një fëmijë. Shtë shumë e rrezikshme edhe nëse stalla është e mirëmbajtur.
Një stallion mund të hedhë peshën e saj rreth, pa e kuptuar se çfarë po bën.
Shumica e stallions kanë një anë të butë. Mos i acaroni ose provokoni ata, pasi instinkti i tyre natyror i luftës ose i fluturimit do të fillojë.
Stallions shpesh trajtohen vetëm nga profesionistë. Nëse ky është rasti, ata nuk do të përdoren për trajtimin e ngathët.
Pavarësisht se sa mirëmbahet stalla, gjithmonë ki kujdes!
asopazco.net © 2020