Si ta kapni qenushin tuaj për të ndaluar kafshimin

Kafshimi është një pjesë normale e zhvillimit të qenit, dhe zakonisht këlyshët marrin përshtypje nga anëtarët e tjerë të "paketës" së tyre, përfshirë qenët e rritur, e cila i mëson ata për ndalimin e kafshimit. Lejimi i kafshimit të qenushit të mos kontrollohet mund të çojë në probleme të sjelljes tek qentë e rritur; një thithje e lezetshme në një qenush të ri 10 kile mund të kthehet në një kafshim serioz në një qen adoleshent prej 80 kile. [1] [2]

Kuptoni sjelljen e kafshimit të qenit

Kuptoni sjelljen e kafshimit të qenit
Dije se si këlyshët mësojnë të mos kafshojnë. Këlyshët e rinj shpesh nuk e dinë sa e vështirë po kafshojnë, dhe kështu kafshojnë lojërisht pa e kuptuar se si ndikon tek të tjerët. Puppies zakonisht mësojnë se ata janë kafshuar shumë duke luajtur me këlyshë të tjerë ose qen të rritur. Këlyshët do të zhyten dhe kafshojnë njëri-tjetrin me gjallë derisa një qenush ose qen të lodhen shumë dhe të japin një verdhë të ngritur. Viktima do të ndalojë së luajturi, dhe qenush që kafshon viktimën është mashtruar dhe gjithashtu do të ndalojë së shpejti të luajë.
 • Herën tjetër, kur këlyshi luan, nëse ajo kafshon shumë dhe merr të njëjtin reagim, ajo fillon të kuptojë se kafshimet e saj në të vërtetë mund të dëmtojnë këlyshët dhe njerëzit e tjerë. Këlyshi përdor këtë provë për të modifikuar sjelljen e saj.
Kuptoni sjelljen e kafshimit të qenit
Kuptoni dinamikën në një grup qen si mosha e këlyshëve. Qentë e rritur tolerojnë sjelljen (nganjëherë të keqe) të këlyshëve të rinj në mënyrë të arsyeshme mirë, por ato bëhen më pak tolerante pasi këlyshi i këlyshit. Asshtë sikur qeni i rritur mendon se qenush "duhet të dijë më mirë". Prandaj, ndërsa plaket këlyshi, ashpërsia e korrigjimit nga një qen i rritur ndryshon nga një ndryshim i thjeshtë në lojë në një mesazh të shpejtë që mund të përfshijë një lëpushë ose parakohshme.
 • Në raste më ekstreme të korrigjimit, një qen i rritur do të kërcejë mbi një qenush dhe do ta pinte mbi shpinë për t'i mësuar me të vërtetë një mësim; në shumicën e rasteve, kjo nuk duhet të përsëritet nga pronarët e njeriut përveç nëse nën drejtimin dhe mbikëqyrjen e një traineri me përvojë.
 • Për shkak të kësaj progresi natyror, këlyshët zakonisht mësojnë nga qentë e rritur se kafshimi është i papranueshëm përpara se të plaken për të shkaktuar dëm për qen ose njerëz të tjerë.
Kuptoni sjelljen e kafshimit të qenit
Përdorni gjykim të mirë kur stërviteni. Kur zgjidhni një teknikë trajnimi për qenushin tuaj, mbani në mend sasinë e kohës që mund të shpenzoni në trajnim dhe përshtatshmërinë e metodës së trajnimit për situatën tuaj.
 • Nëse keni fëmijë, është e rëndësishme që qenush të kuptojë të mos i kafshojë ata, por mund të mos jetë e përshtatshme që fëmijët të marrin pjesë në trajnim.

Pengimi Mësimdhënies për kafshimin

Pengimi Mësimdhënies për kafshimin
Luaj me qenushin tuaj deri sa ju kafshon qenush. Kur ajo të bëjë, jepni një yelp të ngritur, duke imituar ngjyrën e verdhë të një qeni. Tingulli duhet të jetë me zë të lartë dhe të mprehtë, siç do të ishte e verdha e qenit. Qëndroni në këmbë për të ndaluar lojën me qenushin për të forcuar më tej që sjellja e saj nuk ishte e pranueshme.
 • Nëse jeni duke stërvitur klikuesin e qenushit, klikoni sa më shpejt që ai të tërheq gojën nga dora juaj ose të lejojë presionin.
Pengimi Mësimdhënies për kafshimin
Lëreni dorën të çalojë kur këlyshi juaj ju kafshon. Kërcëllimi i duarve në dhimbje, megjithëse sigurisht një përgjigje natyrale, në të vërtetë mund të inkurajojë qenushin tuaj të luajë më shumë dhe të vazhdojë të kafshojë. Kur duart lëvizin, ju po inkurajoni lëvizjen e gjahut të qenushit, gjë që do ta bëjë atë të dëshirojë të vazhdojë të ju kafshojë. Nga ana tjetër, një çoroditje, është shumë pak argëtuese për të luajtur me të.
Pengimi Mësimdhënies për kafshimin
Luaj përsëri me qenush. Nëse ajo fillon të kafshojë përsëri, lëshoni zërin tuaj ose qortimin e ashpër dhe tërhiqeni përsëri nga loja. Përsëritni këto hapa jo më shumë se 3 herë në çdo periudhë 15-minutëshe.
 • Mbingarkesa e qenushit duke provuar të stërviteni shumë gjatë nuk do të dërgojë një mesazh të qartë. Këlyshi juaj nuk do të mësojë të ndalojë kafshimin dhe sjellja e saj thjesht do të vazhdojë.
Pengimi Mësimdhënies për kafshimin
Shpërblej ndërveprimin pozitiv. Midis incidenteve të kafshimit, nëse qenush juaj ju heq ose përpiqet t'ju ngushëllojë, lëvdojeni atë dhe / ose jepini asaj një trajtim. Ajo duhet të shpërblehet dhe inkurajohet të ofrojë reagime pozitive që nuk përfshijnë kafshimin.
Pengimi Mësimdhënies për kafshimin
Shtoni një kohë të gjatë në reagimin tuaj nëse yelp vetëm nuk funksionon. Kur këlyshi juaj ju kafshon, bërtisni me zë të lartë dhe hiqni dorën për të sinjalizuar se loja ka ndalur. Pastaj injoroni kone për 20 sekonda. Izolimi fizik nga pakoja i dërgon një mesazh të fortë qenushit se ajo ka vepruar gabimisht. [3] Nëse qenush ju kafshon përsëri, çohuni dhe largohuni për 20 sekonda.
 • Pasi të keni mbaruar 20 sekondat, kthehuni përsëri dhe filloni të luani përsëri qenushin tuaj. Ju dëshironi të komunikoni që loja e butë inkurajohet dhe loja e ashpër dekurajohet. Luaj me kone deri sa të ndodhë përsëri e njëjta sekuencë dhe përsëris hapat e injorimit / tërheqjes.
Pengimi Mësimdhënies për kafshimin
Ulni tolerancën tuaj për forcën e kafshimit. Nëse filloni të komunikoni që kafshimet e vështira janë të papranueshme, qenush juaj mund të përpiqet të japë kafshime më të buta. Ju dëshironi të vazhdoni të jepni përshtypje se kafshimet e moderuara janë gjithashtu të papranueshme. Vazhdoni të dekurajoni kafshimet e rradhës më të vështirë të qenushit tuaj, dhe kështu me radhë, derisa ajo të mund të luajë me duart tuaja butësisht dhe të kontrollojë presionin e kafshimit të saj.
Pengimi Mësimdhënies për kafshimin
Jini të durueshëm dhe këmbëngulës. Ky proces mund të zgjasë mjaft kohë, veçanërisht me këlyshët që kanë një makinë të lartë pre. Metoda duhet të funksionojë në mënyrë efektive, por mund të merrni shumë kafshime gjatë rrugës.

Mësimi i zakoneve të mira

Mësimi i zakoneve të mira
Inkurajoni qenushin tuaj të luajë me këlyshë dhe qen të tjerë miqësorë. Të luash me qen të tjerë të vaksinuar është një pjesë normale e qenushit të qenit tuaj. Dhe ashtu si fëmijëria juaj, kjo është një kohë për mësime të kërkimit dhe mësimit. Lojë e rregullt me ​​qen të tjerë të mirë-rregulluar, të cilët nuk kanë nevojë të veprojnë për të mësuar frenimin e kafshimit, do ta inkurajojnë atë të luajë bukur rreth qenve të tjerë dhe juve. [4]
 • Konsideroni regjistrimin e qenushit tuaj në një klasë stërvitëse qenush, ku qeni juaj mund të mësojë aftësi thelbësore ndërsa argëtohet.
Mësimi i zakoneve të mira
Zëvendësoni kockën tuaj të preferuar ose lodrën për pëlhurën tuaj sa herë që ju kafshon. Nxirrni një lodër ose kockë dhe lëreni që ajo të kafshojë në të. [5] Kjo do t'i mësojë asaj që dhëmbët e saj i përkasin një lodre ose kocke në vend të lëkurës suaj.
Mësimi i zakoneve të mira
Angazhohen në forma të tjera të lojës. Të luash me duart e tua është mjaft argëtuese, por mund të jetë duke i dhënë qenushit tuaj idenë e gabuar. Inkurajoni forma të tjera të lojërave që nuk përfshijnë këlyshin tuaj gërhitës në gishta, duar, kyçin e këmbës dhe gishtërinjtë.
 • Mësoni si të luani shkoj me qenin tuaj. Ndiqni të njëjtat rregulla sa herë që luani.
 • Mësoni si të luani luftën me qenin tuaj. Ndiqni të njëjtat rregulla për të inkurajuar qenushin tuaj të ndalojë gojën nëse ajo afrohet pranë duarve tuaja.
 • Siguroni shumë lodra interesante dhe të reja në mënyrë që ta mbani qenin të angazhuar. Një qen i mërzitur ka shumë më shumë gjasa të kërkojë vëmendje nga ju duke kafshuar. Cikloni lodrat tuaja në mënyrë që qeni juaj të ketë më pak të ngjarë të mërzitet.
Mësimi i zakoneve të mira
Përdorni një parandalues ​​shije për të mbajtur qenin tuaj nga kafshimi. Para se të filloni të luani me qenin tuaj, spërkatni një parandalues ​​të shijes në zonat e trupit tuaj dhe rrobat me të cilat ju pëlqen të luani qen. [6] Kur qeni juaj fillon të ju kafshojë, ndaloni të gjitha lëvizjet dhe prisni që ajo të reagojë ndaj parandaluesit të shijes. Lavdërojeni atë dhe vazhdoni të luani me të kur të lërë të shkojë.
 • Disa opsione për parandaluesit e shijes përfshijnë mollë të hidhur, [7] X Burimi i besueshëm Shoqëria Amerikane për Parandalimin e Mizorisë ndaj Kafshëve Organizata udhëheqëse e dedikuar për parandalimin e mizorisë së kafshëve Shkoni në fshij avulli, vaj peme çaji ose uthull të bardhë. Përndryshe, ju mund të spërkatni freskuesin e freskuesit të frymëmarrjes (si Binaca) në gojën e qenushit, si një shije ashtu edhe parandalues ​​i shëndoshë në momentin e një kafshimi.
 • Spërkatni shijen parandaluese në trupin tuaj dhe rrobat (nëse është e sigurt nga pëlhura) për të paktën dy javë. Pas dy javësh, qenush juaj ka të ngjarë të ketë zhvilluar një shqetësim të fortë për duart dhe kyçet e këmbëve.
Mësimi i zakoneve të mira
Sigurohuni që këlyshi juaj po ushtron mjaft stërvitje. Një qenush i stërvitur mirë (i ushtruar deri në atë pikë sa të lodhesh) nuk do të jetë aq i ashpër kur luan me ju. Kjo do të ndihmojë në shmangien e formimit të zakoneve të këqija në radhë të parë. Një qenush i lodhur është shpesh një qenush i sjellur mirë.
Mësimi i zakoneve të mira
Mos u trajto si me. Ndonjëherë është joshëse të dëshirosh ta ndëshkosh fizikisht kone duke goditur, goditur ose duke tundur gishtat në fytyrën e saj. Problemi është se këto përgjigje mund të bëjnë një nga dy gjërat: ata mund të inkurajojnë qenushin tuaj të vazhdojë të luajë i ashpër, ose ata mund të inkurajojnë qenushin tuaj të veprojë me agresion të vërtetë. Shmangni metoda të tjera të ndëshkimit fizik që mund të trembin ose frikësojnë qenushin tuaj.
 • Nëse po mendoni për këtë lloj hakmarrjeje, duhet të kontaktoni një trainer profesionist të qenve ose sjellës veterinar për ndihmë.
Mësimi i zakoneve të mira
Mos dekurajoni format normale të lojës. Ju mund të mos kënaqeni duke u kafshuar sa herë që dilni të luani me qenushin tuaj, por dëshironi të krijoni një lidhje të vërtetë midis jush dhe qenushit tuaj, dhe duke luajtur është pjesërisht se si e bëni këtë. Mos hiqni dorë nga koha e lojës vetëm sepse qenush juaj ende nuk di se si të luajë butë. Mësimi i saj ndryshimi midis të drejtës dhe të gabuarit, duke mos e braktisur lojën plotësisht, do të jetë më e mira për të dy.

Shmangia e kafshimit të lojërave

Shmangia e kafshimit të lojërave
Merrni qenin tuaj në shëtitjet e përditshme. Diskutoni mbi statusin e vaksinimeve të qenushit tuaj përpara se të merrni qenushin tuaj për të ecur në vende publike që janë të përbashkëta me qen të tjerë. [8] Sigurohuni që ta mbani qenushin tuaj në një tendë për sigurinë e saj.
Shmangia e kafshimit të lojërave
Zëvendësoni duart tuaja me lodra të përtypura. Jepini qenushit tuaj mundësinë për të përtypur një lodër të përshtatshme për përtypje. Lavdërojeni atë për marrjen dhe lojën me lodrën.
 • Nëse qenush juaj duket i pasigurt në lidhje me lodrën e përtyp, provoni të vendosni pak lëng tonit ose gjalpë kikiriku mbi të për ta bërë atë më tërheqëse.
Shmangia e kafshimit të lojërave
Jepini një këlyshë këlyshit nëse ajo përhapet në lojën e saj. Nëse qeni juaj fillon të luajë shumë përafërsisht, ju mund t'i jepni asaj një "kohë jashtë" të luajë për një kohë, edhe para se të ndodhë një kafshim. [9]
Si ta ndaloj qenushin tim të mos kafshojë këlyshët e tjerë?
Lidhja e kafshimit është sjellje normale, dhe një tjetër këlysh, sepse e juaja është shumë e vështirë është mënyra më e shpejtë për të mësuar frenimin e kafshimit. Nëse qenush juaj po kafshon shumë, atëherë hiqeni atë nga loja sapo të kafshojë. Lëreni të qetësohet, dhe pastaj le ta rifillojë të luajë. Ideja është që ta mësojmë atë që të qenit tepër i guximshëm ndalon lojën.
Si ta ndaloj qenushin tim të mos këputet në nipërit e mi të vegjël?
Fëmijët e vegjël lëvizin shpejt dhe kanë zëra të lartë, të dyja janë gjëra që i shënojnë ato tek këlyshët si objekte të luajtjes. Mësojini fëmijët të ulen dhe të qetë kur këlyshi është rreth. Atëherë mësojeni qenushin të jetë në praninë e tyre pa u kafshuar, duke shpërqendruar qenushin me një lodër të kruhur. Bëni gjithashtu disa trajnime "Uluni" në prani të fëmijëve dhe shpërbleeni qenin kur ai i injoron fëmijët. Shmangni marrjen e qenushit të ngazëllyer pasi kjo shkakton nxitjen për të luajtur kafshime, kështu që merrni fluturime të rregullta kohore gjatë lojës, për ta lejuar atë të qetësohet.
Kur pushojnë këlyshët këlyshët?
Këlyshët ndalojnë dhëmbët në 7 muaj. Kjo ndodh kur molarët e tyre të përhershëm rriten plotësisht brenda.
Cila është raca më e mirë e qenit për të marrë?
Varet vërtet nga ju. Ku jeton? Për shembull, një apartament nuk do të jetë i përshtatshëm për një racë të madhe. A keni / planifikoni të keni fëmijë? Këlyshët ose qentë e rinj që janë energjikë mund të mos jenë më të mirat me fëmijët. Qindra faktorë përcaktojnë nëse duhet të keni një qen apo çfarë lloji, thjesht do të duhet të bëni disa hulumtime. Filloni me racat që i shihni më tërheqëse dhe shkoni prej andej.
Si mund t'i jap këlyshit tim një afat kohor?
Kur këlyshi juaj ju kafshon, bërtisni me zë të lartë dhe hiqni dorën për të sinjalizuar se loja ka ndalur, atëherë injoroni kone për 20 sekonda. Izolimi fizik nga pakoja i dërgon një mesazh të fortë qenushit se ajo ka vepruar gabimisht. Nëse qenush ju kafshon përsëri, çohuni dhe largohuni për 20 sekonda. Pasi të keni mbaruar 20 sekondat, kthehuni përsëri dhe filloni të luani përsëri qenushin tuaj. Ju dëshironi të komunikoni që loja e butë inkurajohet dhe loja e ashpër dekurajohet.
Po sikur qenushja ime tashmë inkurajohet të luajë kafshime?
Mund të përpiqeni të rimarrni qenin me aktivitete dhe lojëra të reja që nuk janë të përafërt. Nëse qeni fillon të luajë ashpër, atëherë lërini ato për 20-30 sekonda. Nëse ata ende kafshojnë, filloni të largoheni për periudha më të gjata kohore.
Kur pushojnë këlyshët këlyshët?
Kur molarët e tyre janë rritur plotësisht. Kjo zakonisht ndodh në kohën kur ata janë 7 muajsh.
Si mund ta tërheq vëmendjen e qenushit tim?
Provoni të telefononi emrin e qenushit. Ju gjithashtu mund të fishkëlleni ose të qepni, çdo gjë që funksionon më mirë për ju dhe qenushin tuaj.
Kam provuar këshillat e dhëna për të ndaluar kafshimin dhe ajo thjesht nuk ndalet. Çfarë mund të bëj?
Merrni atë në një klasë të trajnimit të qenushit. Marrja e këshillave nga një ekspert është mënyra më e mirë për ta mësuar qenushin tuaj të mos kafshojë, pasi eksperti duhet të jetë me përvojë.
Si t’i pastroj dhëmbët e qenushit tim?
Shumë qen do t'ju lejojnë të lani dhëmbët e tyre, përndryshe ju mund të merrni trajtime që ruajnë shëndetin e dhëmbëve, si "Dentastix".
Unë gjithnjë jam shumë nervoz dhe eksitues rreth qenushit tim, gjë që e inkurajon atë të kafshojë. Si mund ta ndaloj këtë?
Si mund të bëj qenush për të lënë lehjen?
Këlyshi im është dy muajsh dhe ajo kafshon vërtet shumë. Ne i japim asaj unaza për të përtypur dhe gjëra të ngjashme me gomën, por edhe ajo na kafshon dhe nuk do të ndalet, kështu që çfarë mund të bëjmë?
Ndihma profesionale mund të kërkohet nëse metodat e mësipërme nuk rezultojnë në ndonjë ndryshim material.
Dhëmbët e rritur fillojnë të shpërthejnë rreth moshës 4 muajsh. Më së miri do të ishte të përfundoni trajnimet para kësaj kohe, pasi dhëmbët e rritur mund të shkaktojnë më shumë dëm sesa dhëmbët e qenushit. [10]
Qentë e racave të vogla mund të shkaktojnë kafshime të dëmshme gjithashtu; mos e lini pas dore të stërvitni qenushin tuaj të racave të vogla vetëm sepse ajo gjithmonë do të jetë e vogël.
Lejoni qentë me moshë të mirë të rregulluar të korrigjojnë vetë këlyshët. Megjithëse një korrigjim i qenve të rritur mund të duket i ashpër për njerëzit, qentë e rritur janë mjaft të aftë në mësimin e këlyshave sjelljen e duhur.
Kohët e mbikëqyrura të lojërave “parashkollore” mund të jenë një mundësi e mirë për të adresuar kafshimin e qenushit në një mjedis të kontrolluar.
asopazco.net © 2020