Si të merrni një kalë nën kontroll

Mund të jetë e frikshme të jesh rreth një kali që nuk je i sigurt se mund ta kontrollosh. Për fat të mirë, qoftë në kalë apo në tokë, ka hapa që mund të ndërmerrni për të siguruar me siguri kalin dhe për ta ndihmuar atë të qetësohet. Sigurisht, para se të bëni asgjë tjetër, merrni parasysh sigurinë tuaj. Nëse kali po panikon ose po vepron në mënyrë agresive, qëndroni në një distancë të sigurt prapa dhe telefononi dikë për ndihmë nëse ju duhet.

Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar

Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar
Lehtësohuni në të dy princat për një moment. Nëse jeni duke hipur në një kalë dhe filloni ta ndjeni se po ngacmohet, ose diçka që bie në gjurmë e shtyn atë, instinkti juaj mund të jetë forcimi i dorezës tuaj në kthesat. Sidoqoftë, kjo do ta bëjë kalin të ndihet edhe më i shqetësuar dhe i ankthit. Në vend të kësaj, përpiquni të rrëshqisni rrokjen tuaj mbi kthesat, gjë që mund ta bëjë kalin pak më të qetë. [1]
 • Gjithashtu, përpiquni të mos i shtrëngoni këmbët tuaja përballë anës së kalit.
 • Nëse ju reagoni shumë duke u zhurmësuar në gërvishtjet dhe duke bërtitur, do të përforconi që kali kishte diçka nga e cila të frikësohej në radhë të parë.
 • Meqenëse kali juaj do të marrë gjuhën tuaj të trupit, qëndroni sa më i qetë dhe i qetë. Ju nuk dëshironi të sugjeroni aksidentalisht kalin tuaj për tu nervozuar.
Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar
Jepni kalit komanda të qarta dhe të qeta. Jepni një kalë një urdhër të ngadalësohet ose ndalet, si: "Whoa", "Easy" ose "Qetësia". Përdorni të njëjtën komandë që keni përdorur kur stërvitni kalin, dhe përpiquni të mos bërtisni, edhe nëse ndiheni nervozë. [2]
 • Shtë e rëndësishme të jesh konsistent në përdorimin e komandave gojore gjatë trainimit. Në atë mënyrë, kur të jeni në një situatë larg shtëpisë, kali do të dijë saktësisht se çfarë prisni të bëjë.
 • Shumica e udhëzimeve tuaja për kalin duhet të jenë përmes gjuhës tuaj të trupit dhe përdorimit të frenave, por urdhërat verbal mund të jenë të dobishëm gjithashtu.
Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar
Tërhiq njërën anë të kthesave për të tërhequr kokën e kalit. Mos u zvarritni ose rrëmbeni në prapa, por tërhiqni njërën anë në mënyrë të vendosur dhe të qëndrueshme derisa kali të fillojë të kthehet. Ju mund ta ktheni kalin në secilën anë, por nëse ka një anë që favorizon gjatë stërvitjes, ju mund të dëshironi të filloni duke e kthyer kalin në atë mënyrë. [3]
 • Kthimi i kokës së kalit do ta ndalojë atë të ecë përpara, dhe gjithashtu do të bëjë që ajo të ul kokën, e cila është një sugjerim për kalin të qetësohet.
 • Lërini shumë pluhur në kutinë tjetër, por mos e hidhni.
Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar
Përdorni këmbën tuaj për të shtyrë pjesën e përparme të kalit në anën. Ndërsa jeni duke tërhequr shpojën, shtypni me këmbën në të njëjtën anë. Shtrydhni këmbën tuaj në anën e kalit fort, por mos goditni fort ose mund të bezdiseni kalin, duke e bërë më të vështirë kontrollin. Kjo quhet teknikë e vitheve dhe duhet të bëjë që kali të hapet anash, të përpiqet të lehtësojë presionin që po aplikoni. Nëse kali nuk përgjigjet brenda disa sekondave, shtrydhni këmbën tuaj kundër anës së tij më fort derisa të lëvizë.
 • Shkuarja anash do të dekurajojë kalin të ecë përpara, dhe gjithashtu mund të shkëpusë kalin nga çdo gjë që e ka ngacmuar. [4] X Burimi i hulumtimit
Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar
Lëshoni presionin në zgjebe kur kali hap anash. Mos e mbani presionin shumë në këmbë, ose përndryshe kali do të fillojë të luftojë kundër tij. Përkundrazi, sapo të ndjeheni që kali të bëjë një hap të madh anash, lehtësohuni në majë dhe mbajeni lirshëm në dorën tuaj.
 • Megjithëse frenat duhet të kenë shumë lagështirë në to, prapëseprapë duhet t'i mbani ato me siguri.
Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar
Përsëriteni nga ana tjetër nëse kali nuk është qetësuar. Ndërsa një kthesë e vetme mund të jetë gjithçka që duhet për të qetësuar një kal të stërvitur mirë, një kal më i papërvojë mund të jetë akoma i ndjerë i ngazëllyer. Nëse është akoma duke bërë karrem, tërhiqeni prapa në anën e kundërt të këmbëve dhe bëni presion me këmbën tuaj në atë anë. [5]
 • Ju mund të duhet ta përsërisni këtë disa herë, duke alternuar se cilën anë drejtoheni çdo herë.
Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar
Jepni udhëzime të vazhdueshme të kalit për të mbajtur vëmendjen e tij të zënë. Pasi të keni qetësuar kalin tuaj të ngazëllyer, mbajeni atë të hutuar gjatë udhëtimit duke i dhënë asaj mjaft për të bërë. Rregulloni shpesh, shpejtësinë tuaj të hipur, dhe bëni udhëtimin me kalë nëpër objekte përgjatë gjurmës, kështu që do të duhet të marrë parasysh vazhdimisht atë që po bën. Kjo mund të ndihmojë në zhvendosjen e vëmendjes nga gjithçka që e ngacmon në radhë të parë. [6]
 • Ju gjithashtu mund të lëvizni përpara ose prapa kuajve të tjerë nëse jeni duke hipur në një grup.
Qetësimi i një kali të ngacmuar ndërsa jeni duke udhëtuar
Hiq poshtë nëse akoma ke probleme të kalosh nën kontroll kalin. Një kal i ngazëllyer mund të mos i përgjigjet menjëherë një sugjerimi të qetë dhe teknikës së vitheve. Nëse kali është në panik, ose nëse rindërtohet, bulonave, ose në të kundërt ju bën të mendoni se jeni në rrezik, duhet të dilni shpejt nga kali dhe të largoheni. Largoni këmbët tuaja nga strijat, shtyjeni veten lart nga shalë me duart tuaja dhe lëkundni një këmbë mbi shalë. Atëherë, largohu pak nga kali ndërsa rrëshqas në tokë. [7]
 • Edhe nëse jeni duke rënë, ju mund të shmangni dëmtimet duke u futur në një top dhe duke zbritur në shpatull, duke u rrotulluar larg nga kali. Mos i vendosni krahët për t'ju kapur ndërsa jeni duke rënë.

Ballafaqimi me kalin nga toka

Ballafaqimi me kalin nga toka
Mos e ndiqni kalin nëse ndaheni. Nëse një panik i kalit dhe bulonave, nuk ka kuptim të përpiqeni ta ndjekni atë, sepse nuk do të keni mundësi ta tejkaloni atë. Gjithashtu, duke qenë se kali është një kafshë pre e egër, instinktet e tij do t'i thonë asaj të vazhdojë të ikë nëse vraponi drejt tij. Në vend të kësaj, prisni derisa kali të qetësohet, pastaj afrohuni ngadalë. [8]
 • Do ta spërkatni kalin nëse tundni krahët, bërtisni, ose zhyteni drejt tij kur tashmë është frikësuar. Përkundrazi, mbajini krahët poshtë në anët tuaja ose paksa të zgjatura ndërsa ecni ngadalë dhe me qetësi drejt kalit.
 • Nëse kali është qetësuar, përpiquni ta korruptoni në një qoshe, nëse është e mundur.
 • Edhe nëse humbni shikimin e kalit, ai zakonisht do të kthehet në grup sapo të qetësohet. Sidoqoftë, nëse jeni afër shtëpisë, përkundrazi mund të shkojë atje. [9] X Burimi i hulumtimit
Ballafaqimi me kalin nga toka
Afrohuni shpatullën e kalit ngadalë pasi të qetësohen disa. Shtë mirë nëse kali ende duket i shqetësuar ose hezitues, por ai duhet të jetë ose duke qëndruar kryesisht në këmbë ose vetëm duke u ngacmuar pak. Ngadalë ecni deri në kalin afër shpatullës së saj të përparme, pasi kjo do t'ju ndihmojë të mbroni nga goditja. [10]
 • Bisedoni me kalin me një zë qetësues dhe të qetë kur afroheni.
 • Në disa raste, ju mund të keni nevojë të kërkoni njerëz shtesë nga hambari që vijnë të ju ndihmojnë të korraloni kalin. Ata mund t'ju ndihmojnë të qosni kalin në një pozicion ku mund ta kapni.
 • Nëse përpiqeni t'i afroheni një kali që po rritet ose është shumë i ngazëllyer, mund të lëndoheni seriozisht, ose kali mund të dëmtojë veten duke u përpjekur të largohet.
Ballafaqimi me kalin nga toka
Kapni kthesat e kalit dhe tërhiqni një kthesë poshtë dhe anash. Aplikoni presion të qëndrueshëm dhe të qëndrueshëm në prapa, duke u tërhequr poshtë dhe jashtë derisa kali të fillojë të ulë kokën. Për kuajt, ulja e kokës është një shenjë për tu qetësuar dhe është një mashtrim i përdorur shpesh nga trajnerët e kuajve për të inkurajuar ndërveprime më paqësore me kalin.
 • Ndërsa kali ul kokën, përpiqu ta marrësh që të të shikojë me të dy sytë. Ndërsa bëhet më e përqendruar, duhet të jetë edhe më e qetë.
 • Nëse keni arritur të ribashkoni sërish kalin tuaj, provoni të përdorni një ndalesë dhe vijë plumbi. Prisni plumbin mbi shpatullat e kalit tuaj, pastaj bëni një lak me të. Kjo teknikë gjithashtu mund të ndihmojë nëse kali nuk ka një urë të ndezur.
Ballafaqimi me kalin nga toka
Rruani kalin për 10-15 minuta, duke ndryshuar drejtimin çdo 2-3 qarqe. Pasi të ketë kaluar eksitimi i menjëhershëm, shpërqendroni kalin duke e vënë në punë. Bashkangjitni kalin në një vijë të gjatë të lagështisë, pastaj drejtojeni kalin të hipni nëpër qarqe në fund të litarit. Qëndroni në qendër të rrethit dhe çdo 2-3 kalon, ndaloni kalin dhe lërini që ai të ndryshojë drejtimet. [11]
 • Duke u vënë në punë do të sigurohet që kali të mos ndjehet i shpërblyer për sjelljen e tij të keqe, e cila mund të ndodhë nëse thjesht e vendosni në një stalla me ushqimin e tij pasi të eksitohet ose pështyhet.
Ballafaqimi me kalin nga toka
Montoni kalin pasi të jetë i qetë nëse jeni në mes të një udhëtimi. Nëse do të duhej ta çmontonit dhe ta zhytni kalin tuaj në shteg për ta qetësuar, kthehuni në shalë pasi të keni mbaruar me stërvitjen. Mbani në mend se stërvitja e një kali shpesh kërkon qëndrueshmëri dhe durim nga ana juaj, kështu që mos u dekurajoni nëse kali fillon të emocionohet përsëri më vonë, ose në udhëtimin tjetër. Vetëm vazhdoni të praktikoni të njëjtat teknika çdo herë. [12]
 • Nëse jeni duke punuar në tokë me një kal dhe ngacmohet, nuk keni nevojë ta montoni pasi të qetësohet.

Trajnimi i Kuajit në Afatgjatë

Trajnimi i Kuajit në Afatgjatë
Kontrolloni për t'u siguruar që kali juaj nuk është në dhimbje. Ndonjëherë, ajo që duket sikur mosbindja në një kal është në të vërtetë një reagim ndaj dhimbjes. Një grimë e dobët ose një skaj i mprehtë nën shalë mund të shkaktojë një shqetësim ekstrem te një kalë, i cili mund ta çojë atë në pjesën e pasme ose të zhveshur kur e hipni. Shqyrtoni kutinë tërësisht para çdo udhëtimi dhe kontrolloni dhëmbët dhe thundrat e kalit tuaj për t'u siguruar që është në gjendje të mirë shëndetësore. [13]
 • Po ashtu, sigurohuni që gjithmonë të shpaketoni si duhet kalin tuaj dhe ta vidhni pasi ta hipni për të ndihmuar në mbajtjen e tij të shëndetshme dhe të rehatshme.
Trajnimi i Kuajit në Afatgjatë
Mos e ndëshkoni kalin tuaj për sjellje të keqe. Ndonjëherë, kuajt mund të marrin një qëndrim mosrespektues ndaj kalitësit të tyre. Ndonjëherë kjo ndodh vetëm sepse kali po teston autoritetin e drejtuesit të paketave, por ndonjëherë mund të jetë edhe për shkak të kalit duke u trajtuar dobët. Për të ndihmuar në shmangien e kësaj, kurrë mos e godisni ose mos e ndëshkoni kalin tuaj kur vepron. Në vend të kësaj, jepni përshtypje pozitive kur të bëjë mirë, kështu që do të dijë se çfarë prisni të bëjë. [14]
 • Nëse temperamenti juaj po flakërohet dhe jeni i shqetësuar se mund ta godisni ose ndëshkoni kalin tuaj, vendosni kali përsëri në stallë, derisa të jeni qetësuar. Pastaj, provoni përsëri.
 • Të bësh kalin të ndjehet i sigurt dhe të punosh me të shpesh janë të rëndësishme për ta detyruar kafshën të të respektojë. [15] X Burimi i Kërkimit
Trajnimi i Kuajit në Afatgjatë
Ushtroni kalin tuaj disa herë në javë. Kuajve u duhet një prizë për energjinë e tyre fizike, dhe ata përfitojnë nga trajnime të vazhdueshme dhe të vazhdueshme. Disa herë në javë, zhytni kalin tuaj për të paktën 10-15 minuta, pasi kjo do ta lodhë atë dhe do të përcaktojë që ju jeni në kontroll. [16]
 • Bërja e punëve tokësore para se të hipni, mund ta vendosni kalin në një mentalitet të bindur, duke e bërë më të lehtë kontrollin.
 • Përqendrohuni në ndryshimin e shpejtësive dhe ndalimin gjatë trajnimit në terren. Kjo do t'ju ndihmojë të keni një kontroll më të mirë mbi ecën e kalit kur jeni duke hipur.
Trajnimi i Kuajit në Afatgjatë
Mbajni kuajt e tjerë në shteg në minimum gjatë udhëtimeve. Nëse do të bëni një udhëtim në grup, aq më shumë kuaj ka, aq më i emocionuar do të jetë kali juaj. Ky eksitim mund të kanalizohet në ankth gjatë udhëtimit. Nëse keni luftuar për të kontrolluar kalin tuaj gjatë një udhëtimi tjetër, ngjituni në një grup prej 2-3 kuajsh në shteg. [17]
 • Kali mund të ndjehet si i nevojshëm për të dalë përpara grupit, ose mund të luftojë për të vazhduar më tej. Secila prej këtyre situatave mund të bëjë që kali të bëhet i eksituar dhe i vështirë për t'u kontrolluar.
 • Kur jeni duke hipur me një grup, është më mirë të njihni vendin e preferuar të kalit tuaj brenda tufës. Mund të dëshirojë të jetë një drejtues, ose mund të preferojë të rritet pasme. Nëse kali juaj sjell keq zakonisht gjatë udhëtimeve në grup, provoni të ndryshoni pozicionin e tij në formacion.
 • Udhëtimi në çifte ose në një grup prej 3 vetash do të sigurojë që ka dikush përreth për t'ju ndihmuar nëse humbni kontrollin e kalit.
Trajnimi i Kuajit në Afatgjatë
Shmangni vendet dhe situatat e panjohura nëse kali juaj është i vështirë për t'u kontrolluar. Derisa të ndjeheni të sigurt se jeni në gjendje të kontrolloni kalin tuaj, përpiquni të kufizoni sa shpesh e ekspozoni atë në situata ose zona të panjohura. Meqenëse kuajt janë natyrisht një kafshë pre, ata kanë tendencë të nervozohen nëse nuk dinë se ku janë ose çfarë do të ndodhë. [18]
 • Ndërsa fitoni më shumë kontroll mbi kalin, gradualisht prezantojeni atë në vende dhe gjëra të reja, kështu që nuk do të jetë aq e mundshme sa të spërkateni kur të dilni në një shteg.
 • Kur të shkoni në një shteg të ri ose në një mjedis të ri, flisni butë dhe inkurajoni kalin tuaj që të qëndrojë i qetë. Për më tepër, përkëdheleni atë përgjatë qafës dhe boshtit të tij për të ndihmuar në zbutjen e saj në mënyrë që të mbetet i qetë.
Trajnimi i Kuajit në Afatgjatë
Mos hipni në mot të ftohtë dhe me erë nëse mund ta shmangni atë. Kuajt mbështeten në ndjenjën e tyre të nuhatjes për t'u thënë atyre kur grabitqarët janë afër, dhe moti i ftohtë dhe me erë mund t'i çorientojë ata. Meqenëse kuajt kanë tendencë të jenë më antikë dhe më të egër në këtë lloj moti, është më mirë të shmangni hipur, veçanërisht nëse kali juaj ka një histori të qenit i vështirë për tu kontrolluar. [19]
 • Koha më e mirë për një udhëtim është një ditë e butë, me diell.
Pse një kalë lëkundet në tokë kur del jashtë
Kuaj rrokullisen në tokë për tu veshur me papastërti, gjë që ndihmon në tharjen e djersës në trupat e tyre. Papastërtia gjithashtu ndihmon në mbrojtjen e tyre nga kafshimi nga insektet.
Si ta kontrolloni kalin e keq ??
Theelësi për të punuar me një kalë është t'i jepni shumë kohë stërvitjes dhe të qëndroni gjithmonë të durueshëm me kalin. Gjithashtu, kontrolloni për të parë nëse mund të jetë në ndonjë lloj dhimbje. Nëse është e përshtatshme të përshtatet dhe nuk ka probleme të dukshme me lëkurën, thundrat apo dhëmbët e kalit, konsideroni të konsultoheni me veterinerin tuaj për të parë nëse ka ndonjë problem themelor.
Kali im nuk po bashkëpunon çfarë duhet të bëj?
Jini të durueshëm me kalin dhe bëni ushtrime në terren për 15-30 minuta çdo ditë. Nëse kjo nuk funksionon, konsideroni të kontrolloni nëse kali ka ndonjë problem me lëkurën, dhëmbët ose thundrat që mund t'i shkaktojnë dhimbje.
Kali im vazhdon të kafshojë trajnerin tim të vjetër thotë kur e bën atë të kafshojë veshin, a është mirë ta bësh atë
Jo, kali ka të ngjarë të sfidojë autoritetin e trajnerit. Nëse e shihni që kali e bën atë, thuajini "JO" me një zë të fortë dhe të rreptë. Sidoqoftë, mos bërtisni ose mos godisni kalin, pasi kjo do ta bëjë atë edhe më rebel. Në vend të kësaj, përpiquni të qëndroni jashtë rrezes së kafshimit.
Whatfarë lloj bit duhet të përdor në një kalë kokëfortë?
Përdorni një grimcë të plotë sneffle të faqes. Shtë i vetmi mjaft i afërt me atë që ju nevojitet.
Kur ushqej një kalë, a duhet të bëj majën e gishtit në mënyrë që kali të ha ushqim në vend të gishtit?
Jo. Ju duhet ta ushqeni kalin tuaj një trajtim duke i ofruar atij me një dorë të sheshtë. Nëse i përkulni majat e gishtërinjve, ai mund t’i kafshojë rastësisht, duke menduar se ata janë pjesë e trajtimit. Gjithashtu, përpiquni të mbani dorën sa më shumë që të jetë e mundur. Lëvizja e dorës mund të ngatërrojë kalin tuaj në mendimin se po e mashtroni, dhe ai mund të përpiqet të nisë për trajtimin.
Po sikur të trembem nga kali im sepse ai përkulet, por nuk më bëri të bie? Tani jam tmerruar nga kali im.
Mos harroni se asgjë nuk është në rregull me kalin tuaj. Ndonjëherë kuajt thjesht flisnin për atë që duket sikur nuk ka arsye. Nëse ky kalë normalisht nuk është shumë i lodhur, ka të ngjarë të ndodhë diçka, siç është çështja me kutinë, një kovë uji që bie, etj. duke marrë një kal të ri ose stërvitje me një kal të ndryshëm për një kohë. Mundohuni t'i afroheni kalit tuaj me qetësi dhe qetësi dhe t'i tregoni atij se jeni i sigurt. Mos harroni, ai ndoshta ishte po aq i frikësuar sa ju!
Kali im gjithmonë më ngacmon pak me gocën e tij pasi ta hipja dhe të zbres. A është kjo një shenjë dashurie?
Kali juaj është ndoshta shumë i lumtur, dhe po lyp për vëmendjen tuaj dhe trajton.
Kali im ka vepruar së fundmi. Unë po lëvizja rripin e gjembit dhe ajo u përpoq të më shqelmonte. Pas hetimeve të mëtejshme nuk gjeta asgjë të keqe me rripin. Cfare duhet te bej?
Epo, kjo mund të varet nga çfarë lloji i telit që përdorni, mbase diçka po ju çon kalin dhe do t'ju shkaktojë shumë siklet. Nëse kali juaj po shfaq sjellje të pazakontë, mund të kontrolloni me veterinerin tuaj për të parë nëse është një gjendje mjekësore. Kontrolloni për një sasi të pazakontë djerse, çdo nxehtësi në këmbë ose mukozë që del nga hunda e tyre.
Si ta kërkoj një kalë të shkojë më shpejt nën shalë?
Për t'i kërkuar një kalë të vrapojë, përgatituni ose të uleni bagazhin ose të përkuleni pak përpara për kanarin. Shtrydhni ose goditni me këmbët tuaja dhe mos i bëni shiritat. Kali juaj duhet të shkojë vetëm nga shenjat e këmbëve dhe të sediljeve, por nëse jo, jepni një urdhër zëri: "ta-ROT" ose "can-TER" (ose variacionet perëndimore). Theksoni rrokjen e fundit në mënyrë që kali të dijë të shpejtojë, jo të ngadalësohet.
Nëse kali juaj përpiqet të ju kafshojë, ose nëse përkulet në objekte ndërsa jeni duke hipur për të provuar të shtypni këmbët, këshillohuni me një profesionist!
asopazco.net © 2020