Si të ciklit një rezervuar peshku

Cikli i azotit (i njohur gjithashtu si cikli i nitrimit) është procesi që prish produktet e mbetjeve toksike të azotit në një akuarium në përbërës më pak të dëmshëm. Që ky cikël të zhvillohet, bakteret e dobishme që ushqehen me këto produkte të mbeturinave duhet të rriten në sistemin e filtrit të akuariumit. Futja e peshkut në një akuarium pa një cikël të shëndetshëm të azotit në vend është një ide e keqe - ndërtimi i kimikateve të mbeturinave mund të shkaktojë stres të madh tek peshqit, madje edhe duke i vrarë ata potencialisht. Kështu, çiklizmi është diçka që duhet të bëjë çdo pronar i ri i akuariumit për të siguruar shëndetin dhe sigurinë e peshkut të tij / saj. [1]

Ciklizëm me Peshk

Ciklizëm me Peshk
Vendosni sistemin tuaj të akuariumit dhe filtrimit. Për të filluar, ju do të dëshironi që akuariumi juaj plotësisht i mbledhur dhe i mbushur me gjithçka që dëshironi në të, Shihni artikujt tonë për vendosjen i ujërave të ëmbla dhe detar akuariume për më shumë informacion. Më poshtë është një listë e shkurtër e gjërave që dëshironi të bëni para se të filloni - kjo mund të mos përputhet në mënyrë të përsosur me të gjitha akuariumet:
 • Mblidhni akuariumin
 • Shtoni nënshtresën
 • Shtoni ujë
 • Shtoni gurë ajri, pompa ajri, etj.
 • Shtoni bimë, shkëmbinj, etj.
 • Shtoni sistemin e filtrimit (dhe / ose proteina skermë)
 • Shtoni ngrohësin
Ciklizëm me Peshk
Paraqitni një numër të vogël të peshkut të guximshëm në rezervuar. Qëllimi juaj në këtë proces çiklizmi është të grumbulloni rezervuarin me peshq që prodhojnë mbeturina, por mund të mbijetojnë në nivelet fillestare të larta të toksinave mjaftueshëm gjatë për rritjen e baktereve të dobishme për përpunimin e mbeturinave. Kështu, ju do të dëshironi të zgjidhni një shumëllojshmëri që është e njohur për të qenë një peshk i mirë çiklizmit dhe të filloni me një numër të vogël. Më vonë, pasi të rriten bakteret, mund të shtoni ngadalë më shumë peshq të llojeve të ndryshme. Më poshtë janë vetëm disa zgjedhje të mira për çiklizmin e peshkut: [2]
 • Re të bardha
 • Zebra Danios
 • Qershi ose Qirje Tiger
 • Pseudotrophius Zebra
 • Gouramis të banduar
 • Tetras me rreze X
 • pupfish
 • Shumica e nuseve
 • Shumica e xhupave
Ciklizëm me Peshk
Feed peshku me kursim. Kur çiklizoni një akuarium me peshkun tuaj, është shumë e rëndësishme të mos i teproni ato. Megjithëse peshq të ndryshëm mund të kenë nevoja të ndryshme dietike, një rregull i mirë është të japësh një herë ushqim . Ofroni vetëm një vakt me madhësi mesatare - nuk doni ndonjë ushqim shtesë që mbetet kur peshqit janë duke ngrënë. Kjo është bërë për dy arsye:
 • Peshqit që hanë më shumë prodhojnë më shumë mbeturina, të cilat mund të shkaktojnë që niveli i toksinave në rezervuar të rritet përpara se bakteret të kenë një mundësi të kolonizojnë akuariumin.
 • Ushqimi i mbetur përfundimisht do të kalbet, duke prodhuar toksina më vete.
Ciklizëm me Peshk
Kryeni ndryshime të shpeshta të ujit. Ndërsa jeni duke pritur që cikli juaj të ciklohet, çdo disa ditë, zëvendësoni 10-25% të ujit të rezervuarit. Ashtu si me orarin e ulur të ushqyerjes të përshkruar më lart, kjo është një mënyrë tjetër për të siguruar që nivelet e toksinave të mos rriten shumë para se bakteret të kenë një shans për tu rritur. Nëse keni një rezervuar me kripë deti, mos harroni të shtoni një sasi të përshtatshme kripe detare sa herë që ndryshoni ujin për ta mbajtur rezervuarin në një kripë të duhur.
 • Mos përdorni ujë të klorur - kjo mund të shkatërrojë bakteret në rezervuar, duke detyruar që cikli të fillojë përsëri. Nëse përdorni ujë nga çezma, sigurohuni që ta trajtoni me një dekolorator ose kondicioner të përshtatshëm përpara se ta shtoni në akuariumin tuaj. Nëse përdorni ujë në shishe, sigurohuni që të blini ujë të distiluar, pasi uji "i pastruar" ose "i pijshëm" mund të ketë minerale të shtuar për shije që mund të jenë të dëmshme për peshqit.
 • Jini të gatshëm për të kryer ndryshimet e ujit shumë më shpesh nëse filloni të shihni shenja të stresit serioz të amoniakut në peshkun tuaj (më shumë informacion më poshtë në seksionin "Zgjidhja e Problemeve të Përbashkët".) Sidoqoftë, përpiquni të shmangni stresimin e peshkut duke i ekspozuar ato në ndryshime të mëdha në kiminë e ujit ose temperaturën.
Ciklizëm me Peshk
Përdorni kuti provash për të monitoruar nivelet e toksinave. Kur shtoni peshk në rezervuarin tuaj, nivelet e kimikateve toksike të njohura si amoniak dhe nitritet do të rriten shpejt pasi peshqit lëshojnë mbeturina në ujë. Ndërsa bakteret e dobishme fillojnë të rriten në përgjigje të këtyre kimikateve, nivelet e tyre gradualisht do të bien në afro-zero, në të cilën pikë është e sigurt të shtoni më shumë peshq. Për të monitoruar këto kimikate, mund të përdorni komplete provash të disponueshme komerciale, të cilat zakonisht shiten në të njëjtat vende ku janë peshqit dhe akuariumet. Testimi i përditshëm është ideal, por ndonjëherë mund të largoheni me testimin çdo disa ditë.
 • Do të dëshironi të mbani nivelet e amoniakut nën 0.5 mg / L dhe nitrite nën 1 mg / L gjatë gjithë procesit të çiklizmit (në mënyrë ideale, ato duhet të jenë më pak se gjysma e këtyre vlerave.) Nëse këto kimikate fillojnë të afrohen në nivele të pasigurta, rrisni frekuencën e uji juaj ndryshon.
 • Procesi i çiklizmit është i plotë kur të dy nivelet e amoniakut dhe nitritit bien aq të ulëta sa janë të padukshme. Për qëllime praktike, kjo shpesh quhet "zero", megjithëse kjo nuk është teknikisht e saktë.
 • Si një alternative, ju mund të merrni mostra uji në dyqanin e kafshëve shtëpiake ku keni blerë peshkun tuaj ose akuariumin. Shumica do të ofrojnë shërbime të lira testimi (disa madje i bëjnë falas!) [3] X Burim i Kërkimit
Ciklizëm me Peshk
Shtoni peshk shtesë gradualisht pasi nivelet e toksinave janë gati-zero. Procesi i çiklizmit zakonisht zgjat gjashtë deri tetë javë. Pasi niveli i amoniakut dhe nitritit janë kaq të ulta sa nuk po shfaqen në provat tuaja, mund të shtoni më shumë peshk. Sidoqoftë, do të dëshironi ta bëni këtë gradualisht, duke prezantuar vetëm një ose dy peshq të rinj të rinj menjëherë. Shtimi i vetëm disa peshqve në një kohë mban sasinë e rritur të amoniakut dhe nitriteve në rezervuar nga çdo shtesë e re edhe brenda aftësisë së baktereve për të kontrolluar.
 • Pas çdo shtimi të peshkut të ri, prisni të paktën një javë ose më shumë, atëherë provoni ujin edhe një herë. Nëse niveli i amoniakut dhe nitritit janë akoma të ulëta, mund të shtoni peshqit tuaj të radhës.

Kryerja e një yclingiklizmi "pa peshë"

Kryerja e një yclingiklizmi "pa peshë"
Montoni dhe përgatisni rezervuarin tuaj. Për këtë metodë, do të fillojmë me një rezervuar plotësisht të montuar, minus peshkun, ashtu si në metodën e mësipërme. Sidoqoftë, këtë herë, ne nuk do t'i shtojmë peshqit derisa të përfundojë i gjithë cikli. Në vend të kësaj, ne do t'i shtojmë mbeturinat biologjike me dorë ndërsa monitorojmë nivelin e ujit dhe presim që cikli të përfundojë.
 • Kjo metodë kërkon shumë durim, pasi kërkon që ju të prisni që materiali organik që shtoni në rezervuarin tuaj të kalbet dhe të filloni prodhimin e produkteve të mbeturinave toksike. Sidoqoftë, shpesh konsiderohet një mundësi më "humane" pasi nuk ekspozon peshk ndaj amoniakut dhe nitrateve siç bën metoda më sipër. [4] X Burimi i hulumtimit
Kryerja e një yclingiklizmi "pa peshë"
Shtoni një spërkatje të thekave të peshkut. Për të filluar, hidhni vetëm disa thekon ushqim peshku në rezervuarin tuaj - për aq sa dëshironi të përdorni për të ushqyer peshqit tuaj. Tani, thjesht prisni. Gjatë ditëve në vijim, thekon do të fillojë të kalbet dhe të lëshojë produktet e mbeturinave (përfshirë amoniakun) në ujë.
Kryerja e një yclingiklizmi "pa peshë"
Provoni ujin tuaj për amoniakun brenda disa ditësh. Përdorni një pajisje provë (ose sillni një mostër uji në lokalin tuaj për kafshët shtëpiake) për të provuar ujin tuaj për nivelet e amoniakut. Ju dëshironi të keni një nivel të paktën tre pjesë për milion (ppm) . Nëse nuk keni amoniak të mjaftueshëm në ujin tuaj, shtoni më shumë thekon dhe prisni që ato të prishen para se të provoni përsëri.
Kryerja e një yclingiklizmi "pa peshë"
Mundohuni të mbani nivelin e amoniakut në rreth tre ppm. Vazhdoni të provoni ujin tuaj çdo ditë tjetër për nivelet e amoniakut. Ndërsa bakteret e dobishme fillojnë të rriten në akuariumin tuaj, ajo do të fillojë të konsumojë amoniakun, duke ulur nivelet e amoniakut. Plotësoni ato duke shtuar thekon peshku sa herë që niveli i amoniakut bie nën tre ppm.
Kryerja e një yclingiklizmi "pa peshë"
Filloni testimin për nitritet, pas një jave. Ndërsa bakteret fillojnë të konsumojnë amoniak, ata do të fillojnë të prodhojnë nitrite, lloji i ndërmjetëm i kimikateve në ciklin e nitratit (i cili është më pak toksik se amoniaku, por ende i dëmshëm për peshqit). Filloni testimin për nitritet pas një javë apo më shumë - përsëri, ju mund të përdorni një pajisje komerciale të provave ose të merrni mostra uji në një dyqan manar për ta bërë këtë.
 • Pasi të zbuloni nitritet, do të dini se cikli ka filluar. Në këtë pikë, ju do të vazhdoni të shtoni amoniak si më parë.
Kryerja e një yclingiklizmi "pa peshë"
Prisni një rënie të papritur të nitriteve dhe një rritje të nitrateve. Ndërsa ushqeheni bakteret në amoniakun e rezervuarit, nivelet e nitritit do të vazhdojnë të rriten. Përfundimisht, megjithatë, baktere të mjaftueshme të dobishme do të rriten për të shndërruar nitritet në nit , lloji i fundit i kimikateve në ciklin e nitratit (dhe ai që nuk është i dëmshëm për peshqit.) Kur kjo të ndodhë, ju do të dini se cikli është afër përfundimit.
 • Ju mund të zbuloni këtë fazë përfundimtare të ciklit duke provuar ose për nitritet (në këtë rast ju jeni duke kërkuar një rënie të papritur), nitrate (në këtë rast ju jeni duke kërkuar për një goditje të papritur nga një nivel bazë zero), ose të dyja.
Kryerja e një yclingiklizmi "pa peshë"
Shtoni peshk gradualisht kur nivelet e amoniakut dhe nitritit janë afër zeros. Pas rreth gjashtë deri në tetë javë, nivelet e amoniakut dhe nitritit duhet të ulen në një nivel kaq të ulët që nuk mund t'i zbuloni më ato, ndërsa nivelet e nitrateve duhet të rrafshnalta. Në këtë pikë, është e sigurt të shtoni peshkun tuaj. [5]
 • Sidoqoftë, si në metodën e mësipërme, do të dëshironi të shtoni peshkun tuaj gradualisht. Mos shtoni më shumë se disa peshq të vegjël në të njëjtën kohë dhe prisni të paktën një javë ose dy para se të prezantoni grupin tuaj të ardhshëm të peshkut.
 • Konsideroni të pastroni substratin me një çorap sifoni përpara se të shtoni peshk, veçanërisht nëse duhet të shtoni shumë ushqim. Prishja e ushqimit ose lëndës bimore mund të bëhet një bombë e shpejtë. Nëse bllokohet në zhavorr, amoniaku nuk do të hyjë në ujë, por nëse diçka e prish atë, mund të lëshojë një sasi të drejtë të amoniakut më shpejt.

Shpejtimi i procesit të çiklizmit

Shpejtimi i procesit të çiklizmit
Shtoni media filtri nga një rezervuar i pjekur. Meqenëse çiklizmi i një rezervuari lehtë mund të zgjasë deri në gjashtë ose tetë javë, pronarët e akuariumeve kanë kohë që kërkojnë mënyra për të shkurtuar këtë proces. Një mënyrë e provuar për ta bërë këtë është futja e baktereve nga një rezervuar që tashmë është cikluar në rezervuarin e ri. Meqenëse nuk keni nevojë të prisni që bakteret në rezervuarin tuaj të fillojnë të rriten natyrshëm, rezervuari juaj duhet të ciklin më shpejt sesa do të bëhej ndryshe. Një burim i shkëlqyeshëm i baktereve është filtri i rezervuarit - thjesht kaloni mjetet e filtrit nga rezervuari i vendosur në rezervuarin e ri për një nxitje të mundshme.
 • Mundohuni të përdorni media filtri nga një rezervuar që është me madhësi të ngjashme dhe ka një sasi të ngjashme peshku. Përshtatja e gabuar e filtrave tuaj (si për shembull, duke përdorur një filtër nga një rezervuar me vetëm disa peshq në të për të ciklin një rezervuar me një numër më të madh peshqish) mund t'ju lënë me ngarkesa më të mëdha të amoniakut sesa bakteret janë në gjendje të përpunojnë menjehere.
Shpejtimi i procesit të çiklizmit
Shtoni zhavorr nga një rezervuar i pjekur. Në të njëjtën mënyrë si media filtri mund t'ju lejojë të "transplantoni" bakteret nga një rezervuar i vendosur në një të ri, substrati i një rezervuari të vendosur (materiali me zhavorr në fund) mund t'ju japë të njëjtin efekt. Thjesht shtoni disa lugë substrate në majën e substratit ekzistues të rezervuarit për të marrë përfitimin.
Shpejtimi i procesit të çiklizmit
Keni bimë të gjalla në akuarium. Bimët e gjalla (në krahasim me ato plastike të rreme) zakonisht përshpejtojnë ciklin e azotit, veçanërisht nëse ato futen nga një rezervuar i pjekur. Jo vetëm që bimët mund të mbajnë baktere të dobishme (ashtu si substancat e mësipërme), por ato gjithashtu tërheq amoniakun nga uji direkt për t'u përdorur në një proces biologjik të quajtur sintezë e proteinave.
 • Varieteteve të bimëve që rriten me shpejtësi (si, për shembull, Vallisneria dhe Hygrophila) kanë tendencë të thithin më shumë amoniakun. Bimët lundruese gjithashtu zakonisht funksionojnë mirë.
Shpejtimi i procesit të çiklizmit
Kujdes nga rreziku i kontaminimit kryq. Një dobësi e mundshme e përdorimit të mediave të filtrit ose substratit nga një rezervuar për të transferuar bakteret e dobishme në një tjetër është se është gjithashtu e mundur që pa dashje të transferohen organizma. Shumë parazitë, jovertebrorë dhe mikroorganizma të ndryshëm mund të transferohen në këtë mënyrë, kështu që jini të vetëdijshëm për këtë mundësi paraprakisht dhe kurrë mos transferoni materiale nga një rezervuar që dihet se është i kontaminuar me organizma të dëmshëm.
 • Dëmtuesit që mund të transferohen në këtë mënyrë përfshijnë kërmijtë, algat e dëmshme dhe parazitët si ich dhe kadife.
Shpejtimi i procesit të çiklizmit
Shtoni sasi të vogla kripe në rezervuarët me ujë të ëmbël. Nëse keni një rezervuar me ujë të ëmbël, shtimi i një sasie shumë të vogël kripe mund të ndihmojë peshkun tuaj të mbetet i shëndetshëm kur nivelet e toksinave janë më të larta në fillim të procesit të çiklizmit. E bën këtë duke zvogëluar toksicitetin e nitritit, kimikateve të ndërmjetme në ciklin e nitrateve. Sidoqoftë, ju do të dëshironi të përdorni vetëm 0.4 ounces për gallon ujë më së shumti - çdo më shumë mund të jetë shumë stresuese për peshqit me ujë të ëmbël.
 • Sigurohuni që të përdorni kripë të akuariumit të çertifikuar - kripa e tryezës nuk është e formuluar për rezervuarin tuaj dhe mund të dëmtojë peshkun tuaj.

Zgjidhja e problemeve të përbashkëta

Zgjidhja e problemeve të përbashkëta
Trajtoni stresin e amoniakut gjatë çiklizmit me ndryshime të shpeshta të ujit. Stresi i amoniakut (simptomat e rrezikshme që marrin peshqit kur niveli i amoniakut rritet shumë i lartë) është gjithmonë një rrezik gjatë procesit të çiklizmit. Nëse nuk trajtohen shpejt, këto simptoma përfundimisht mund të bëhen vdekjeprurëse për peshqit. Nëse shihni simptomat më poshtë, ulni nivelin e amoniakut duke ndryshuar më shpesh ujin dhe duke ndryshuar një pjesë më të madhe të ujit çdo herë: [6]
 • Letargji / mungesë lëvizjeje (edhe kur shtohet ushqimi)
 • Duke refuzuar të largohen nga fundi i rezervuarit
 • Gasping për ajër në sipërfaqen e ujit
 • Sytë e ndezur, gushë dhe / ose anus.
Zgjidhja e problemeve të përbashkëta
Konsideroni neutralizuesit e amoniakut nëse ndesheni me probleme toksiciteti. Ekzistojnë dy lloje: mbartës dhe detoksifikues. Shumica e dyqaneve të kafshëve shtëpiake dhe dyqane akuariumi do të shesin kimikate të dizajnuara posaçërisht për të neutralizuar amoniakun në akuariumet. Megjithëse këto mund të jenë të dobishme nëse niveli i amoniakut bëhet aq i lartë sa të fillojë të dëmtojë peshkun, ata janë më të dobishëm në fillimin e një rezervuari të ri pasi lejojnë të kalojnë disa ndryshime të ujit, duke shkurtuar kohën e nevojshme për të ciklin një rezervuar të ri.
 • Disa njerëz besojnë se heqësit e amoniakut mund të jenë të dëmshëm në planin afatgjatë. [7] X Burimi i hulumtimit Kjo mund të jetë për shkak të një keqkuptimi të procesit të detoksifikimit. Në një rezervuar, amoniaku toksik (gazi NH3) është në ekuilibër të kthyeshëm me amoniak jonizues jo-toksik (NH4 +). Shumica e produkteve të detoksifikuesit shndërrojnë amoniakun toksik në formën që nuk është aq e dëmshme për peshqit. Sidoqoftë, pas 24 deri në 48 orë, ata do të lëshojnë amoniakun. Kjo është arsyeja pse duhet të përdoren këto produkte: për sa kohë që bakteret e dobishme nuk janë krijuar akoma DHE, herë pas here bëni një ndryshim të pjesshëm të ujit (sipas udhëzimeve të prodhuesve) për të hequr disa nga amoniakët e akumuluar [8] X Burimi i Kërkimit DHE edhe nëse nuk specifikohet, dozoni detoksifikuesin për tërë rezervuarin, jo vetëm për ujin e ri të shtuar (të zëvendësuar), pasi amoniaku i lidhur tashmë në rezervuar do të dalë së shpejti (pas 24-48 orësh nga doza e mëparshme).
 • Ndryshimi i 50% të ujit (ose më shumë) në përgjithësi zgjat kohën e nevojshme për të ciklin rezervuarin (ose edhe për të ndaluar ciklin) vetëm sepse bakteret e dobishme do të frenohen përkohësisht dhe do t'ju duhet kohë për tu përshtatur me pH të ri. [9] X Libri i burimit të hulumtimit: "Azifikimi dhe asgjësimi në procesin e llumit të aktivizuar" / Michael H. Gerardi. Për këtë arsye, disa rekomandojnë një ndryshim të pH më pak se 0.2-0.3 në ditë. Supozoni se keni 7.8 pH në rezervuar, duke zëvendësuar 25% me ujë të pH = 7 do të sjellë pH përfundimtar në 7.6.
 • Bakteret e dobishme shndërrojnë vetëm formën jonizuese (jo toksike) të amoniakut, kështu që ata përfitojnë gjithashtu nga këto produkte. [10] X Burimi i hulumtimit.
Zgjidhja e problemeve të përbashkëta
Përdorni peshq të artë vetëm për çiklizmin e rezervave të peshkut të gjithë ari. Megjithëse shpesh mendohet si peshku akuariumi quintessential, peshku i artë në të vërtetë nuk rekomandohet për çiklizmin e një rezervuari. Problemi me peshkun e artë buron nga faktet se ato kanë kërkesa të ndryshme të kujdesit sesa llojet e peshkut tropikal që janë më të zakonshmet në akuariumet sot. Kështu, çiklizmi i një rezervuari me peshq të artë dhe rregullimi i rezervuarit për të akomoduar peshk tropikal mund të bëjë që të paktën disa prej baktereve të vdesin nga nxehtësia më e lartë dhe kushtet e ndryshme të ujit. [11] Kjo streson peshkun e arit, bakteret dhe peshqit tropikal - jo një recetë për një rezervuar të shëndetshëm.
 • Për më tepër, peshqit e artë modernë janë disi të ndjeshëm ndaj sëmundjeve që lehtë mund të përhapet në të gjithë akuariumin. [12] X Burimi i hulumtimit
 • Ju nuk do të dëshironi të ciklit ndonjë akuariumi me të ashtuquajturin peshqir ari "ushqyes", të cilët janë të kujdesshëm nga mbarështuesit dhe shitësit dhe janë jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj sëmundjeve. [13] X Burimi i hulumtimit
A duhet të ciklit ujin për Frogs Dwarf African?
Po! Bretkosat xhuxh janë edhe më të ndjeshme ndaj cilësisë së ujit sesa shumica e peshqve. Përfundoni një cikël pa peshë përpara se të shtoni ndonjë bretkosë në akuariumin tuaj.
Sapo kam blerë një tas të ri peshku. Si mund ta ciklit?
Ju nuk mund të ciklit të enëve, pasi ato zakonisht nuk kanë filtra, ose kanë filtra jo adekuat. Pjatat nuk janë të mira për peshqit, kështu që blini një rezervuar të vërtetë.
Sa shpesh bën një cikël rezervuari?
Nëse nuk bëni diçka që shkatërron bakteret e mira, do t'ju duhet vetëm të ciklit një herë. Disa gjëra që mund të shkatërrojnë bakteret e mira janë: uji i klorur, pastrimi i mjeteve të filtrit me ujë të çezmës, filtri që nuk funksionon mjaftueshëm, etj.
Si mund ta mbaj koloninë e baktereve ciklike kur lëviz, ose a duhet të riaftësoj ekuilibrin pas zbrazjes së saj?
Do ta fusja median e filtrit në një kovë me ujë nga rezervuari. Lëvizeni menjëherë dhe vendosni rezervuarin e ri sa më shpejt që të keni mundësi. Mbani sa më shumë ujë nga rezervuari i vjetër sa të keni mundësi, të paktën 40%. Mos lejoni që mjetet e filtrit të thahen ose të vijnë në kontakt me ujë të çezmës së patrajtuar. Të dyja këto gjëra do të vrasin vetëm bakteret që keni tashmë.
Si mund të bëj ciklin e një rezervuari peshku për peshqit e artë?
Bëni një cikël më pak peshk dhe më pas shtoni një peshk të artë në një kohë në javë ose dy larg. Një tjetër mundësi është të keni një akuarium të madh me një peshk të artë, ta ushqeni me kursim dhe të bëni 20% ndryshime uji çdo dy ditë. Shumë bimë do të zvogëlojnë çdo stres ndaj peshkut gjatë një cikli peshku në rezervuar.
Kur çiklizohet më pak nga peshqit, sa shpesh shtoj ushqim në kalbje?
Një herë çdo ditë, ashtu si do të kishte peshq në të. Ju nuk dëshironi të shtoni shumë shpesh, sepse kjo mund të shkaktojë rritje të niveleve tuaj të amoniakut.
A mund të ciklit një rezervuar me ushqime të tjera peshku përveç thekave të peshkut?
Po, mund të përdorni ushqime të tjera të peshkut. Sidoqoftë, përdorimi i amoniakut të pastër funksionon shumë më mirë. Nëse vendosni të përdorni amoniak, sigurohuni që nuk ka aromë ose sapunë pastrimi në të, pasi kjo nuk do të funksionojë për çiklizëm.
A peshkut beta dhe guppies jetojnë mirë së bashku?
Ka shumë informacione të përziera, por të gjitha bien në personalitetin e peshkut. Disa guppies dihet se zhyten në skajet e bettave më të ngadalta, por disa beta gjithashtu mund të gabojnë guppies për bettas dhe t’i sulmojnë ata për shkak të shkëlqimit të tyre të ndritshëm. Provojeni dhe shihni se si shkon, por keni një rezervë rezervë afër, në rast se duhet të ndani dikë.
Nëse dua të krijoj rezervuarin tim të ri të peshkut me metodën e çiklizmit pa peshë, çfarë lloj amoniaku duhet të përdor dhe ku mund ta gjej?
Provoni Ace Hardware. Merrni amoniakun "Forca Janitorial". Nëse e shihni atë që thotë të jetë "amoniak i pastër" diku tjetër, sigurohuni që të keni lexuar përbërësit në shishe dhe të shkundni shishen - nëse ngrihet, atëherë nuk dëshironi! Dr Tim's ka edhe klorur amoniak edhe për çiklizëm, megjithëse ju duhet ta blini atë në internet.
A është shtimi i zhavorrit, filtrit dhe dekorave të tjera një hap i detyrueshëm për çiklizmin e një rezervuari?
Hapi i vetëm i detyrueshëm është shtimi i mediave biologjike të filtrit. Shtimi i zhavorrit / substratit tjetër mund të jetë i dobishëm, pasi bakteret e dobishme do të kolonizohen edhe në zhavorr, por kolonia më e madhe, më e rëndësishme do të jetë gjithnjë në mediat bio filtër pasi ka një rrjedhje të vazhdueshme të ujit të dendur të dendur që hyn në kontaktoni me të. Kolonitë që mund të formohen në zhavorr dhe në dekor do të jenë minuscule dhe nuk do të bëjnë një ndryshim të dukshëm gjatë procesit fillestar të çiklizmit. Shtimi i një filtri shtesë të karbonit mund të rezultojë i dobishëm në largimin e toksinave në ujë, megjithatë nuk kërkohet për krijimin e një cikli kryesor.
Sa kohë do të më duhej të shtoja peshkun tim në të nëse përdor disa nga uji i tij, thekon peshku dhe një filtër të përdorur
Amoniaku i pastër mund të përdoret gjithashtu në çiklizmin pa peshë. Përdorni vetëm amoniak të pastër pa aditivë të tjerë, dhe llogaritni sa duhet të shtoni duke kërkuar "kalkulatorin e amoniakut".
Mos kini frikë të flisni me një profesionist nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me rezervuarin tuaj specifik të peshkut. Gjithmonë është më mirë të jesh i sigurt se sa keq. Mbani në mend se shumë dyqane tregtare të përkëdhelur nuk punësojnë specialistë.
Një mënyrë tjetër për të shpejtuar procesin e çiklizmit është shtimi i një shtese të baktereve. Shumica e dyqaneve të kafshëve shtëpiake shesin baktere të kultivuara, kështu që nëse nuk keni mend të paguani pak më shumë, nuk duhet të prisni gjashtë javë që cikli i rezervuarit tuaj. Sidoqoftë, disa njerëz mendojnë se bakteret në këto produkte nuk funksionojnë, kështu që për të qenë të sigurt prapëseprapë duhet të "testoni" bakteret me amoniak.
Përdorimi i copave të mëdha të ushqimit ose materialit organik për të ciklit (lëshuar amoniakun) mund të rezultojë në një lulëzim bakterial dhe erë të pakëndshme. Ushqimi gjithashtu mund të formojë nën ujë, duke sëmurë peshkun tuaj dhe duke lejuar që një koloni myk të rritet në substratin tuaj.
Nitratet mbi 40 ppm dhe amoniaku / nitritet mbi 4 ppm do të thotë që ju duhet të bëni një ndryshim të lehtë të ujit, pasi këto mund të jenë të dëmshme për bakteret tuaja të shëndetshme që po përpiqeni të rriteni.
asopazco.net © 2020