Si të kujdeseni për një lepur teshtimë

Nuk është e pazakontë që lepujt të teshtijnë dhe të kenë simptoma të tjera të ngjashme me të ftohtin, si sytë e lumenjve dhe hundët. Simptoma të tilla mund të shkaktohen nga infeksione të sipërme të frymëmarrjes, infeksione të poshtme të frymëmarrjes, infeksione dentare dhe kushte të tjera që duhet të vlerësohen nga një veteriner. [1] Nëse lepuri juaj është teshtimë, shihni një veteriner dhe më pas kujdesuni për kafshën tuaj në përputhje me rrethanat.

Duke vizituar një veteriner

Duke vizituar një veteriner
Vëzhgoni lepurin tuaj. Para se ta çoni lepurin tuaj te një veteriner, përpiquni të vlerësoni vetë pse lepuri mund të teshtit. Monitorimi i simptomave mund t'ju ndihmojë të ndihmoni më mirë veterinerin në përcaktimin e gabimit.
 • Lepuri juaj mund të ketë një infeksion të sipërm të frymëmarrjes, i cili mund të shfaqet me hundë të rrënjosur, sy me erë dhe teshtitje. Mund të jetë gjithashtu një infeksion i poshtëm i frymëmarrjes, i cili do të përfshijë simptoma si frymëmarrje me zë të lartë. Lepujt me infeksione të poshtme të frymëmarrjes gjithashtu mund të ngjiten hundët e tyre kur marrin frymë.
 • Objekt i huaj si flokët ose pak ushqime të bllokuara në një pasazh të hundës. Në këtë rast, do të kishte pak simptoma përtej teshtitjes.
 • Një problem dentar, siç është një infeksion që është përhapur në hundë, mund të shkaktojë teshtitje. Kjo do të shkaktonte simptoma të tjera të ngjashme me të ftohtin, të tilla si një hundë me erë të keqe, dhe ka shumë të ngjarë në lepujt më të vjetër. [2] X Burimi i hulumtimit
 • Përsëri, një veteriner duhet të bëjë një vlerësim zyrtar, por ju mund të përgatiteni me mendimin tuaj dhe informacionin në lidhje me simptomat për t'ju ndihmuar.
Duke vizituar një veteriner
Gjeni një veteriner që ka përvojë me lepuj. Jo të gjithë jelekët do të shohin lepujt. Ata që thonë se nuk do të kenë gjithmonë sfond të mjaftueshëm me lepuj për të vlerësuar saktë kafshën tuaj. [3] Pyetni pronarët e lepujve për referime të veterinerit dhe kërkoni në internet për veglat e lepujve të tru në zonën tuaj. Gjithmonë lexoni komente para se të bëni një takim.
Duke vizituar një veteriner
Sillni lepurin te një veteriner. Merrni lepurin në veteriner në një bartës ose një kuti të ventiluar mirë dhe siguroni ujë në zgarë manar për lepuri tuaj në rast se ata duhet të pinë. Shumë transportues tani vijnë me ushqime dhe enë me ujë të ndërtuara. Siguria e kafshës suaj është gjëja kryesore kur zgjidhni një transportues, kështu që gjeni të duhurin për nevojat tuaja përpara se ta sillni lepin tuaj të sëmurë në veteriner. Zgjidhni nga arka, hobe dhe më shumë. Ju mund të bisedoni me një pronar të dyqanit të kafshëve shtëpiake ose të pyesni veterinerin përmes telefonit se çfarë lloj transportuesi duhet të blini nëse nuk keni tashmë një të tillë. [4]
Duke vizituar një veteriner
Lejoni veterinerin të vlerësojë problemin. Veterinari mund të duhet të bëjë teste të ndryshme, së bashku me një provim fizik, për të përcaktuar shkakun e problemit. Kohëzgjatja e takimit tuaj do të varet nga ato teste që veterinerit ndjejnë nevojën për të kryer.
 • Disa vets kërkojnë që ju të merrni një mostër jashtëqitje për provë. Ky kampion duhet të jetë më i vogël se 24 orë. [5] X Burimi i hulumtimit
 • Vetarja juaj mund të dëshirojë të bëjë një test gjaku, ku gjaku do të nxirret nga lepuri juaj. Ata gjithashtu mund të marrin një mostër të çdo rrjedhje hundore mbi të cilën duhet të bëjnë teste. Këto teste do të ndihmojnë në përcaktimin se çfarë lloji i antibiotikut do të jetë më i miri për të ndihmuar lepurin tuaj të luftojë infeksionin, nëse është i aplikueshëm.
 • Sigurohuni që të tregoni veterinerin gjithçka për shtëpinë e lepurit tuaj, nga ajo që ha lepuri juaj deri në atë lloj shtrati që ai përdor. Mund të jetë diçka aq e thjeshtë sa një ndryshim në shtratin që i jep fund teshtitjes.

Administrimi i medikamenteve

Administrimi i medikamenteve
Përdorni antibiotikë ose ilaçe të tjera siç udhëzohet. Nëse jeni dërguar në shtëpi me antibiotikë për t'i dhënë lepurit tuaj, përdorni ato si të drejtuara dhe mos kaloni asnjë dozë. Ju madje mund të merrni antibiotikë para se rezultatet e provës të kthehen si masë paraprake.
 • Kalimi i dozave të antibiotikëve ose përfundimi i antibiotikëve shumë herët mund të ndihmojë në krijimin e llojeve rezistente të baktereve. Kjo mund ta bëjë më të vështirë gjetjen e një antibiotiku që do të funksionojë herën tjetër kur lepuri juaj ka një infeksion. Gjithmonë jepni kursin e plotë, edhe pasi simptomat të jenë larguar, duke u siguruar që të jepni sasinë e duhur në kohën e duhur.
 • Disa antibiotikë mund të bëjnë që sistemi tretës i lepurit tuaj të ngadalësohet. Do ndryshim në zakonet ose zakonet e eliminimit duhet të raportohet te mjeku juaj për t'u siguruar që është një reagim i përkohshëm ndaj ilaçeve dhe jo një shenjë e një problemi më serioz.
 • Nëse lepuri juaj nuk ha ose eliminon në një periudhë 10 - 12, kontaktoni menjëherë veterinerin tuaj. Kjo mund të jetë një shenjë e një emergjence mjekësore potencialisht fatale.
Administrimi i medikamenteve
Përgatitni një zonë për të administruar ilaçe. Lepuri juaj mund të mos jetë i lehtë për t’u dozuar me ilaçet e përshkruara. Lepujt mund të mos e pëlqejnë shijen ose nuk kanë besim ndaj substancës. Për këtë arsye, duhet të përgatisni një zonë të qetë përpara kohe, ku mund të mjekoni lepurin tuaj.
 • Zgjidhni një sipërfaqe të sheshtë, siç është dyshemeja, një tryezë apo countertop. Zgjidhni një tabelë që është mjaft e ulët në tokë në rast se lepuri hidhet poshtë.
 • Bëni të gjitha furnizimet gati për të shkuar. Merrni çdo shiringë, pilula ose pajisje të tjera që ju nevojiten. [6] X Burimi i hulumtimit
Administrimi i medikamenteve
Vishni lepurin tuaj në një peshqir. Për të mos lejuar që lepuri juaj të kruhet ose të rezistojë, mbështilleni atë në një peshqir të vjetër. Mbuloni lepurin tuaj butësisht me një peshqir dhe ngjiteni peshqirin në mënyrë të thyer nën trupin e tij nga të dy palët për të mos lejuar të lëvizë. Prisni krahun butësisht rreth kafshës dhe përdorni dorën tjetër për të administruar ilaçet.
Administrimi i medikamenteve
Administroni ilaçet. Ju ndoshta do të duhet të përdorni një shiringë të disponueshme pasi shumica e meditave të lepujve vijnë në formën e një lëngu. Me lepurin e siguruar në peshqir, vendosni majën e shiringës prapa dhëmbëve të përparmë dhe ngadalë shpërndajeni lëngun.
Administrimi i medikamenteve
Kërkoni meds në formë pilule nëse është e vështirë të administrohen medikamente të lëngshme. Ndërsa pilulat janë formuar si fishekë lepuri, shumë lepuj do t'i hanë ato pa hezitim. Nëse kjo nuk funksionon, provoni të shtypni pilulën lart dhe ta përzieni me ushqimet e preferuara të lepurit. Mund të provoni edhe përzierjen me lëngje, siç janë uji ose lëngu i frutave, etj. [7]

Kujdesi për lepullin tuaj

Kujdesi për lepullin tuaj
Kaloni kohë me lepurin tuaj. Kalimi i më shumë kohe me lepurin tuaj ju ndihmon të vini re ndonjë ndryshim në sjelljen e tij. Do të bëjë që lepuri juaj të ndjehet më i sigurt duke ditur se jeni rreth e rrotull. Mundohuni të kaloni kohë me lepurin gjatë kohës së lirë dhe të qëndroni në dhomë kur të keni mundësi.
Kujdesi për lepullin tuaj
Mbajeni hundën e lepurit tuaj të pastër. Nëse lepuri juaj është ende teshtimë dhe ka një hundë të ndezur, përdorni një jastëk të lagur pambuku për të pastruar çdo rrjedhje. Lepujt mund të marrin frymë vetëm përmes hundëve të tyre, kështu që është thelbësore që t’i mbani hundët e tyre të pastra dhe pa bllokime.
Kujdesi për lepullin tuaj
Monitoroni lepurin tuaj. Përveç thjesht duke kaluar kohë cilësore me lepurin tuaj, monitoroni atë në javët pas udhëtimit tuaj të veterinerit. Ilaçet mund të shkaktojnë efekte anësore. Në pjesën më të madhe, këto duhet të kalojnë, por duhet të keni kujdes për gjërat si letargjia. Ju gjithashtu duhet të siguroheni që simptomat të pastrohen pas administrimit të ilaçeve. Nëse ata nuk e bëjnë këtë, ju mund të duhet të bëni një udhëtim të dytë për të parë se çfarë po ndodh. [8]
Kujdesi për lepullin tuaj
Mbaj kafazin të pastër. Sigurohuni që të hiqni çdo feces nga kafazi i lepurit tuaj çdo ditë. Ndërtimi i baktereve mund të jetë i dëmshëm për shëndetin e një lepuri. Ju mund të përdorni një kuti mbeturinash shumë si ju për një mace si një zonë për lepurin për të defektuar. Përveç heqjes së feces, ndryshoni çdo shtrat çdo dy ditë, dhe çdo dy javë pastroni kafazin plotësisht me llak dezinfektues. Gjithmonë duhet të merrni masa të tilla paraprake për të mbrojtur lepurin tuaj, por veçanërisht nëse lepuri juaj ka qenë i sëmurë. [9]
Pse lepuri im më lëpinë kaq shumë?
Arsyeja më e mundshme është se lepuri ju do! Lepujt e lidhur do të grumbullohen reciprokisht njëri-tjetrin si një shenjë dashurie. Disa lepuj imitojnë këtë sjellje duke lëpirë pronarin e tyre. Mund të jetë mirë të godisni lepurin për të rikthyer favorin.
Lepuri im teshtit dhe ka një hundë të mbytur. A mund të jetë kjo për shkak të pluhurit në sanë, apo ai ka një infeksion?
Hay mund të jetë me pluhur, dhe me të vërtetë irriton traktin e frymëmarrjes, duke shkaktuar teshtitje. Sidoqoftë, nëse rrjedhja e hundës është e mbytur, atëherë ka shumë të ngjarë që kjo të jetë një infeksion. Shikoni për sanë të gjelbër që erë të freskët dhe pa pluhur. Hayja e pluhurit është shpesh një shenjë e ushqimit me cilësi të dobët.
Si mund të kujdesem për një lepur të sëmurë?
Mbani lepuri sa më të ngrohtë dhe pa stres të jetë e mundur. Sigurohuni që pjesa e sipërme është diku e ngrohtë dhe siguroni mjaft shtresa për lepurin që të zhyten. Sigurohuni një kapak ose fshihem, pasi lepujt ndihen veçanërisht të prekshëm kur janë të sëmurë. Monitoroni me kujdes nëse lepuri hahet rregullisht, dhe nëse jo, kontaktoni veterinerin tuaj dhe ushqeni me shiringë një dietë të lëngshme të përshtatshme për lepuj, të tilla si barngrënës kritik. Lepuri duhet të ushqehet të paktën çdo katër orë në mënyrë që të ndalojë zorrët të futet në stasis. Nëse lepuri refuzon ushqimin ose ndalon të kalojë fishekë, atëherë vëmendja veterinare është kritike.
A mund të teshtijnë lepujt?
Po, por zakonisht është shenjë e ftohjes ose infeksionit. Lepujt rrallë teshtijnë por, kur ato ndodhin, është zakonisht të përpiqeni të fryni mukozën ose një rrjedhje nga hunda e tyre. Lepujt marrin frymë vetëm përmes hundëve (jo me gojë), kështu që është e rëndësishme ta mbani këtë zonë të pastër.
A lepujt ftohen lehtë?
Po. Lepujt nuk janë kafshë veçanërisht të guximshme. Ata luftojnë në ekstreme të temperaturës siç është ftohja ose nxehtësia. Sidoqoftë, masa të thjeshta, të tilla si dhënia e lepurit një shtrati të thellë kashte, do të lejojnë që lepuri të zbritet dhe të mbahet i ngrohtë në mot më të ftohtë.
Cilat janë simptomat e snuffles në lepuj?
Termi snuffles i referohet infeksionit në pjesën e sipërme të traktit respirator të një lepuri. (Pak a shumë si një i ftohtë në kokë.) Simptomat përfshijnë një hundë të ndezur dhe teshtimë, sy të rrudhur dhe faqe të lagura. Shkarkimi mund të fillojë i qartë por bëhet i bardhë ose i verdhë-jeshil me kohën. Lepuri gjithashtu mund të ndalojë së ngrëni dhe të qëndrojë në një vend, i varur në pjesën tjetër.
Lepuri im po merr frymë më lart se zakonisht, por ai është i lumtur, vigjilent dhe hahet. Po bën një tingull të vrullshëm. Çfarë mund të bëj?
Të gjitha këto duhet t'i raportohen veterinerit tuaj. Merrni lepurin tuaj për t'u kontrolluar në rast se është diçka serioze.
Lepuri im sapo filloi të teshtit sot dhe burri im zgjodhi jargavanët dhe i solli në shtëpi. A mund të jetë ajo alergjike?
Eshte e mundur; provoni të hiqni jargavanët nga shtëpia juaj.
Lepuri im po teshtinë çdo dhjetë minuta. Cfare duhet te bej?
Ndryshoni sanë tuaj në një pluhur të lirë dhe eliminoni rrezikun e ekspozimit ndaj alergeneve të mundshme siç janë poleni dhe pluhuri shtëpiak. Nëse vazhdon, shikoni lepurin tuaj nga një veteriner.
Lepuri im po dridhet. A është normale?
Jo. Ai mund të jetë i ftohtë. Mundohuni ta mbani në një vend të ngrohtë. nëse ai vazhdon, çojeni atë në veteriner. Mos u vononi pasi lepujt nuk mund të shprehen, dhe ai mund të jetë në dhimbje.
Dofarë duhet të bëj nëse lepuri im vazhdon të teshtisë pas lindjes? A mund t'i lëmë foshnjat në fole të paprekura kur pastrojnë kafazin?
Dofarë duhet të bëj nëse lepuri im jeton jashtë dhe po teshtit?
Isfarë po bën që lepuri im të teshtisë?
Dofarë duhet të bëj nëse lepuri im vazhdon të teshtisë?
Farë duhet të bëj nëse lepuri im teshtit?
Nëse lepuri juaj mbahet jashtë, konsideroni ta zhvendosni në një dhomë shumë të qetë në shtëpi ndërsa është i sëmurë. Kjo do ta mbajë atë nga përhapja e infeksionit te lepujt e tjerë dhe do ta bëjë më të lehtë për ju të monitoroni përparimin e tij të shërimit.
Nëse përdorni shtratin e pishës ose kedrit, kjo mund të jetë një arsye e madhe për problemet e frymëmarrjes. Këto lloje të shtratit dihet se shkaktojnë shqetësime të sipërme të frymëmarrjes te lepujt dhe kafshët e tjera të vogla. Konsideroni një alternativë të tillë si shtroja e ricikluar e krevateve, shtretërit e aspenit ose të shkallës laboratorike ose shtretërit e tjerë të sigurt.
Problemet me frymëmarrjen e lepujve nuk do të largohen më vete. Hetimi për kauzën e tyre është i nevojshëm me ndihmën e veterinerit tuaj.
Kini kujdes të tregoni veterinerit tuaj saktësisht se çfarë ushqimesh lepuri juaj është dhënë kohët e fundit. Do lloj ushqimi ose produkti mund të jetë shkaku i teshtitjes, si dhe i komplikimeve të frymëmarrjes.
asopazco.net © 2020