Si të kujdeseni për një zog që ka goditur një dritare

Sipas Rrjetit të Konservimit të Zogjve, më shumë se 100 milion zogj të Amerikës së Veriut vdesin çdo vit nga përplasjet e dritareve. [1] Këto aksidente janë më të zakonshme gjatë sezonit të çiftëzimit të pranverës. Illegalshtë e paligjshme të mbash një zog të egër në zotërim të pafundësisht. Sidoqoftë, ju mund ta mbani atë për disa orë për ta lejuar atë të shërohet nga një tronditje.

Kujdesi për një zog të dëmtuar

Kujdesi për një zog të dëmtuar
Shmangni ndërveprimin me zogun më shumë sesa është e nevojshme. Më shumë të ngjarë se jo zogu ka mbajtur një tronditje, në këtë rast ai duhet të hiqet nga të gjitha stimujt. Do gjë tjetër do ta përkeqësojë gjendjen e saj. Nëse ka lëndime të pësuara në gjymtyrët e saj, ajo do të kërkojë ndihmë profesionale sidoqoftë.
Kujdesi për një zog të dëmtuar
Jetë i përgatitur. Nëse zogjtë shpesh përplasen në dritaret tuaja, sigurohuni të mbani në dorë një peshqir, një kuti të vogël (një kuti këpucësh është ideale), doreza dhe, nëse është e mundur, syzet e sigurisë
Kujdesi për një zog të dëmtuar
Vëzhgoni zogun. Shpesh zogut do t’i duhen vetëm disa minuta për tu rikuperuar. Ju duhet të qëndroni për të vëzhguar zogun dhe të siguroheni që asnjë grabitqar ta sulmojë atë përpara se të rikuperohet. Nëse nuk rikuperohet brenda pesë ose gjashtë minutave, duhet të jeni më aktiv. [2]
  • Nëse nuk jeni të rehatshëm për të trajtuar një zog, duhet të telefononi menjëherë qendrën lokale të rehabilitimit të shpendëve ose kafshëve të egra. Këto mund të gjenden me Drejtorinë e Informacionit për Rehabilitimin e Jetës së egër: http://wildliferehabinfo.org/Contact_A-M.htm.
  • Nëse zogu ka një dëmtim të shpatullave, ai mund të jetë në gjendje të fluturojë për distanca të shkurtra horizontale. Sidoqoftë, ajo nuk do të jetë në gjendje të ngre krahët mbi supet e saj ose të marrë ndonjë lartësi në fluturimin e saj.
  • Lëndimet e shpatullave ose krahut do të kërkojnë ndihmë të aftë mjekësore dhe rehabilitim muaj. Nëse zogu duket se ka dëme të mëdha në gjymtyrët e tij, telefononi qendrën lokale të rehabilitimit të shpendëve ose kafshëve të egra. [3] X Burimi i hulumtimit
  • Në të kundërt, nëse zogu duket i pavetëdijshëm, zogu ka duruar traumë në kokë dhe thjesht do të duhet një vend i sigurt për t'u çlodhur.
Kujdesi për një zog të dëmtuar
Merrni një peshqir letre dhe kuti kartoni. Heqja e të gjitha stimujve do të rrisë ndjeshëm probabilitetin e zogut të rikuperohet nga një tronditje potencialisht fatale. Ju dëshironi një kuti të vogël që do të bllokojë të gjithë dritën hyrëse. Për ta bërë atë të rehatshme duhet ta rreshtoni me një peshqir letre ose një leckë të butë pambuku. [4]
  • Nëse zogu është më i madh, mund të vendosni një peshqir në pjesën e poshtme të një qese letre dhe të krijoni ose kasetë në pjesën e sipërme të çantës, duke lënë mjaftueshëm një çarje për të lejuar rrjedhën e ajrit. Sidoqoftë, nëse zogu është mjaft i madh për t'ju dëmtuar juve, duhet të merrni parasysh shmangien e kontaktit dhe thirrjen për ndihmë profesionale menjëherë. [5] X Burimi i hulumtimit
Kujdesi për një zog të dëmtuar
Merr zogun. Përdorni doreza dhe syze sigurie nëse është e mundur. Mbajeni zogun drejt, në mënyrë që të mund të marrë frymë. Përdorni një dorezë të fortë pa shtrydhur. Mbajeni pranë krahëve, afër trupit. [6]
Kujdesi për një zog të dëmtuar
Vendoseni zogun në kuti dhe mbyllni kapakun e kutisë. Sigurohuni që kutia të ketë vrimat e frymëmarrjes në të. Vendosni kutinë në një vend të ngrohtë të mbrojtur (jashtë rrezet e diellit direkte). Mbajeni larg nga grabitqarët, përfshirë macet.
Kujdesi për një zog të dëmtuar
Kontrolloni zogun në mënyrë periodike. Vëzhgoni kutinë çdo 20 minuta për rreth 2 orë. Kur zogu duket se është shëruar, merrni atë jashtë.
Kujdesi për një zog të dëmtuar
Lëreni zogun. Pas dy orësh çojeni kutinë jashtë në pyll. Hiqeni kapakun. Watch për të parë nëse zogu fluturon larg. [7]
Kujdesi për një zog të dëmtuar
Thirrni ekspertë. Nëse pas dy orësh zogu nuk është në gjendje të fluturojë larg, duhet të konsultoheni me Drejtorinë e Rehabilitimit të Jetës së egër. Thirrni një ekspert i cili mund të sigurojë kujdes të specializuar për zogun.
  • Mos e mbani zogun në zotërimin tuaj për më shumë se dy orë. Illegalshtë e paligjshme të mbash një zog të egër.

Parandalimi i aksidenteve

Parandalimi i aksidenteve
Zhvendosni ushqyesin tuaj. Nëse ushqyesi juaj është mjaft afër dritares, zogjtë nuk do të jenë në gjendje të marrin shpejtësinë e mjaftueshme për të lënduar veten kur fluturojnë në të. Nëse është mjaft larg, atëherë zogu do të ketë më shumë të ngjarë të pranojë që dritarja nuk është pjesë e mjedisit natyror.
  • Në mënyrë ideale duhet të vendosni ushqyesin tuaj ose më pak se 3 metra nga dritarja ose më shumë se 30 metra larg tij. [8] X Burimi i hulumtimit
Parandalimi i aksidenteve
Përdorni pëlhurat e bardha. Zogjtë tërhiqen pasqyrimit të mjedisit natyror që ata shohin në dritaret tuaja. Instalimi i drapave ose blinds do të pengojë atë reflektim. Kjo duhet të zvogëlojë gjasat që ata të fluturojnë në dritaren tuaj. [9]
  • Ju gjithashtu mund të vendosni dekale në dritaren tuaj. Sidoqoftë, për të zvogëluar ndjeshëm mundësinë e zogjve që fluturojnë në dritare, do t'ju duhet të keni stickers të vendosur jo më shumë se 2 inç larg horizontalisht dhe 4 inç larg vertikalisht. Kjo do të pengonte pjesën më të madhe të mendimit tuaj. [10] X Burimi i Kërkimit
Parandalimi i aksidenteve
Instaloni një ekran të mete. Këto mund të jenë dyfish efektive. Ata do të zvogëlojnë reflektimin e qelqit, duke zvogëluar gjasat që zogjtë të fluturojnë në dritare. Për më tepër, ata do të japin jastëk dhe do të zvogëlojnë mundësinë e lëndimit nëse një zog fluturon në dritaren tuaj. [11]
Pse vdesin zogjtë kur godasin një dritare?
Një zog në fluturim po udhëton me një shpejtësi të madhe. Kur ndalet nga një dritare, vrulli i tyre përpara është i mjaftueshëm për të thyer qafën, shpesh duke shkaktuar vdekje të menjëhershme.
Happensfarë ndodh kur një zog nuk dëshiron të hajë asgjë?
Zogu mund të jetë në shok ose i sëmurë.
Dy zogj godasin dritaren time dhe këmbët e tyre janë me të vërtetë të forta, gjë që e bën të vështirë për t'i shtrirë në stomakun e tyre. Unë ende i vë në stomakun e tyre. A do të thotë qëndrueshmëri e këmbëve të tyre se ata kanë vdekur?
Jo, vetëm se këmbët e tyre janë të ngurta nuk do të thotë se kanë vdekur. Konsideroni të telefononi veterinerin tuaj ose madje edhe qendrën tuaj lokale të kontrollit të kafshëve.
Papagalli ynë goditi murin dhe plagosi këmbët. A duhet ta shtrojmë në shpinë apo në stomak?
Gjithmonë shtroj një zog në stomakun e tij. Ju mund të krijoni një hobe për papagallin tuaj nëse është e dhimbshme që ai të bëjë presion në këmbët e tij.
Sa zogj mund të vendos në një kuti?
Unë nuk do të vendosja më shumë se një zog në një kuti.
Sparrows goditi çdo ditë dritaret e mia, a e di dikush pse?
Në mënyrë tipike zogjtë godasin një dritare sepse nuk shohin xhamin. Një zgjidhje është të vendosni afishe në dritare ose të mbyllni perdet në mënyrë që zogjtë të mos shohin brenda shtëpisë.
Nëse zogu është aq i dëmtuar sa nuk mund të fluturojë, çfarë të bëj?
Thirrni ekspertë. Nëse pas dy orësh zogu nuk është në gjendje të fluturojë larg, duhet të konsultoheni me Drejtorinë e Rehabilitimit të Jetës së egër. Thirrni një ekspert i cili mund të sigurojë kujdes të specializuar për zogun.
Si mund të kujdesem për një zog që u kap në rrjetat merimangë?
Ju thjesht mund t'i zgjidhni ato nga rrjetat merimangë dhe t'i lini të fluturojnë falas. Ata do të pastrohen.
Kush mund të telefonoj për një zog të dëmtuar?
Thirrni një ASPCA lokale dhe merrni ndihmë prej tyre. Ju gjithashtu mund të kontrolloni në internet për të parë nëse zona juaj ka një strehë të kafshëve të egra që mund të ndihmojnë.
Zogu im goditi një dritare dhe ka një qafë të shtrembër. Cfare duhet te bej?
Ju duhet ta çoni menjëherë zogun tuaj në një veteriner ose përndryshe nuk do të mbijetojë. Mund të ketë një qafë të thyer.
asopazco.net © 2020