Si të ndërtoni një labirint të miut

Nëse keni një mi të përkëdhelur, ju mund të dëshironi ta sfidoni atë duke krijuar një labirint për të. Ndërtimi i një labirint për miun tuaj është argëtues dhe i lehtë, dhe labirint mund t'ju mësojë shumë në lidhje me intelektin dhe sjelljen e miut tuaj. Për të filluar, thjesht vendosni se çfarë lloj labirinti që dëshironi të ndërtoni dhe çfarë doni të ndërtoni atë. Ju keni shumë mundësi të ndryshme për krijimin e një labirint që është i përsosur për miun tuaj.

Designing Maze juaj

Designing Maze juaj
Mendoni për qëllimin e labirint tuaj. Para se të filloni të dizajnoni labirint tuaj, do t'ju duhet të mendoni për atë që shpresoni të mësoni prej tij. Stile të ndryshme të mazes do të sfidojnë miun tuaj në mënyra të ndryshme dhe t'ju mësojnë gjëra të ndryshme në lidhje me sjelljen e tij. [1]
 • Ju mund të dëshironi të shihni se sa shpejt miu juaj mund të përfundojë labirint dhe nëse performanca e tij përmirësohet me kalimin e kohës. Në këtë rast, do të dëshironit të ndërtoni një labirint me vetëm një pikë fundi.
 • Ju mund të dëshironi të merrni njohuri mbi zakonet ose preferencat e miut tuaj. Në këtë rast, ju do të dëshironit të ndërtoni një labirint me dy ose më shumë pikat fundore në mënyrë që miu juaj të mund të zgjedhë që preferon.
Designing Maze juaj
Zgjidhni llojin e labirint që dëshironi të ndërtoni. Pasi të keni vendosur se çfarë doni të mësoni në lidhje me miun tuaj nga labirint, ju mund të zgjidhni stilin e labirint që plotëson më së miri nevojat tuaja. Ekzistojnë pesë modele themelore për të zgjedhur për labirint tuaj, dhe ju mund t'i rregulloni ato nga atje. [2]
 • Nëse dëshironi të ndërtoni një labirint me një pikë fundi, ju duhet të zgjidhni dy dizajne themelore. Ju mund të ndërtoni një labirint klasik, i cili është drejtkëndëshe dhe ka një seri shtigjesh, disa prej të cilave shndërrohen në skaj të vdekur. Me këtë dizajn, është e mundur që miu të ketë më shumë se dy zgjedhje në çdo kryqëzim. Përndryshe, ju mund të ndërtoni një labirint të madh që përbëhet nga disa forma T të ndërlidhura. Me këtë model, miu duhet të zgjedhë të kthehet djathtas ose majtas në çdo pikë ku një T lidhet me një tjetër. Një zgjedhje gjithmonë çon në T-në tjetër dhe tjetra gjithmonë çon në një rrugë vdekjeje, gjë që e bën shumë të thjeshtë për të llogaritur sa gabime bën miu gjatë rrugës.
 • Nëse dëshironi të ndërtoni një labirint me pika të shumta fundore, mund të ndërtoni një labirint në formë T, një labirint në formë Y ose një labirint me disa krahë radiale (i cili do të përfundojë duke kërkuar si zhurmat në një rrotë).
Designing Maze juaj
Vendosni sa sfidues doni që labirint tuaj të jenë. Disa mazina janë të thjeshta dhe përbëhen nga vetëm disa kthesa dhe kthesa, ndërsa të tjerët janë shumë më të ndërlikuara. Konsideroni nëse doni të filloni të vogël dhe t'i jepni miut tuaj një labirint të lehtë, ose nëse doni ta sfidoni atë me një dizajn shumë më të ndërlikuar. [3]
 • Nëse po ndërtoni një labirint me një pikë të vetme fundi, mund ta bëni atë më sfidues duke shtuar shumë degë të ndryshme dhe rrugë fundvitëse. Maze juaj mund të ketë shumë kthesa dhe të kthehet si ju pëlqen, për sa kohë që ka një mënyrë për të dalë.
 • Nëse po ndërtoni një labirint me pika të shumta fundore, mund ta bëni atë më sfidues duke i bërë qoshet më të mprehta. Mazat me formë T janë përgjithësisht më të ashpra që minjtë të lundrojnë sesa labirint në formë Y. Ju gjithashtu mund të konsideroni shtimin e më shumë se dy krahëve në labirint tuaj.
Designing Maze juaj
Vizatoni modelin tuaj labirint. Pasi të keni vendosur një dizajn themelor për labirint tuaj, filloni të vizatoni në mënyrë që të dini saktësisht se si dëshironi ta shtroni. Vizatimi juaj fillestar nuk ka nevojë të jetë në shkallë; thjesht duhet të jetë një paraqitje e saktë se ku do të çojnë shtigjet e ndryshme.
 • Pasi të keni mbaruar me vizatimin tuaj, kontrolloni dy herë se labirint me të vërtetë ka një zgjidhje. Ju nuk do të dëshironit ta vendosni miun në një labirint të pamundur për t’u zgjidhur.

Ndërtimi i labirint tuaj nga kartoni

Ndërtimi i labirint tuaj nga kartoni
Ndërtoni platformën. Filloni me një copë kartoni të sheshtë që është e njëjta madhësi si labirint që dëshironi të ndërtoni. Kjo do të jetë dyshemeja e labirint tuaj. [4]
 • Nëse po filloni me një kuti kartoni, mund të jeni në gjendje t'i lini anët në vend, në mënyrë që të mos keni nevojë të bashkoni mure të jashtme më vonë.
Ndërtimi i labirint tuaj nga kartoni
Vizatoni modelin tuaj labirint në dysheme. Tani që e dini saktësisht se sa i madh do të jetë labirint, është koha të vizatoni modelin tuaj në copën e kartonit që do të jetë dyshemeja e labirintit. Vizatimi i dizajnit tuaj do ta bëjë shumë më të lehtë mbledhjen e labirintit. [5]
 • Konsideroni të përdorni një laps në mënyrë që të mund të fshini linjat tuaja nëse bëni një gabim.
 • Sigurohuni që shtigjet të jenë mjaft të gjera sa miu juaj të përshtatet.
Ndërtimi i labirint tuaj nga kartoni
Pritini dhe bashkoni muret. Përdorni një copë kartoni të veçantë për të ndërtuar muret e labirint tuaj. Ju do të duhet të matni gjatësinë e secilit mur, të përdorni gërshërët ose thikën tuaj për të prerë një copë kartoni në gjatësinë e duhur dhe ta siguroni atë në vend me zam të nxehtë. Bëni këtë për muret e brendshme (të cilat i shënuat me laps) dhe muret e jashtme, përgjatë gjithë perimetrit të labirint tuaj. [6]
 • Mund të jetë më e lehtë të filloni nga qendra dhe të punoni në mënyrë që të mos keni nevojë të mbështeteni në muret e jashtme në mënyrë që të bashkoni ato të brendshme.
 • Sigurohuni që të gjithë muret tuaja, të brendshme dhe të jashtme, të jenë në të njëjtën lartësi.
 • Mund të përdorni edhe lloje të tjerë ngjitësish, por zam i nxehtë është një zgjedhje e mirë sepse thahet shumë shpejt. Sigurohuni që të mbani murin në vend derisa zam të fillojë të ngurtësohet.
 • Drejtoni një rruazë zam përgjatë qosheve, ku dy mure takohen gjithashtu. Kjo do të sigurojë stabilitet shtesë.
Ndërtimi i labirint tuaj nga kartoni
Vendosni një shpërblim në fund të labirint. Në mënyrë që të motivoni miun tuaj për të gjetur fundin e labirint dhe ta shpërblejë atë për zgjidhjen e enigmës, vendosni në fund një lloj shpërblimi. Shpërblimet janë zakonisht ushqim, si drithëra të pangopur ose gjalpi kikiriku. [7]
 • Nëse jeni duke përdorur një labirint me pika të shumta të mbarimit, mund të dëshironi të shtoni dy shpërblime të ndryshme. Për shembull, ju mund të vendosni drithëra në një fund dhe gjalpë kikirikë në skajin tjetër për të zbuluar se cili prej tyre preferon miun tuaj.
 • Në disa raste, ju mund të mos dëshironi të shtoni një shpërblim. Nëse, për shembull, ju doni të provoni nëse miu juaj ka një preferencë të lindur për të kthyer djathtas ose majtas, ju ndoshta do të dëshironit ta lejoni atë të drejtonte labirint disa herë pa shpërblim.
Ndërtimi i labirint tuaj nga kartoni
Shtoni një kapak. Shtë një ide e mirë për të shtuar një lloj kapak transparent në labirint tuaj për të parandaluar që miu të ngjitet mbi mure. Ju mund të përdorni një pjesë të rrobave të pajisjeve ose një fletë të hollë pleksiglas me disa vrima për ventilim. [8]
 • Farëdo që të përdorni, sigurohuni që të jetë mjaftueshëm transparente që akoma mund ta shihni miun përmes tij, dhe që ai të jetë i ventiluar në mënyrë që miu juaj të ketë shumë ajër.
 • Top nuk ka nevojë të sigurohet në asnjë mënyrë. Thjesht pushoni atë në majë të labirintit, kështu që është e lehtë ta hiqni atë kur është koha ta vendosni miun brenda. Nëse zbuloni se miu juaj shtrihet lart, për të provuar të shpëtojë, mund të bëni presion mbi të me dorën tuaj ose të vendosni diçka tjetër në krye të tij (si një libër, për shembull).
 • Nëse shtoni një majë, sigurohuni që muret të jenë mjaft të larta në mënyrë që miu juaj të mund të lundrojë me lehtësi në shtigje pa u copëtuar. Nëse vendosni të mos vendosni një majë në labirint, duhet të ndërtoni muret tuaja jashtëzakonisht të larta për të dekurajuar miun që të përpiqet të ngjitet.

Përdorimi i materialeve të tjera për të ndërtuar labirint tuaj

Përdorimi i materialeve të tjera për të ndërtuar labirint tuaj
Konsideroni të përdorni dru. Nëse doni që labirint tuaj të jetë ekstra i guximshëm, mund të përdorni dru për dyshemenë dhe muret në vend të kartonit. Do të ndërtoni labirint tuaj në të njëjtën mënyrë, por do t'ju duhet të përdorni një sharrë për të prerë drurin tuaj në madhësinë e duhur dhe ngjitësin e ndërtimit për të mbajtur muret në vend. [9]
 • Një labirint prej druri do të zgjasë shumë më gjatë se një labirint prej kartoni, sepse minjtë lehtë mund të përtypin përmes kartonit.
 • Nëse përdorni një material që është më i rëndë se kartoni, është shumë e rëndësishme të siguroheni që muret të jenë të guximshëm në mënyrë që të mos bien poshtë dhe të dëmtojnë miun tuaj. Ju mund të dëshironi të përdorni disa vida ose gozhda përveç ngjitësit tuaj.
Përdorimi i materialeve të tjera për të ndërtuar labirint tuaj
Provoni të përdorni blloqe. Një mënyrë tjetër argëtuese dhe e thjeshtë për të ndërtuar një labirint është përdorimi i blloqeve ndërtimore që ndërthuren. Thjesht vendosni ato mbi njëra-tjetrën për të krijuar çfarëdo modeli që dëshironi. [10]
 • Kjo funksionon veçanërisht mirë nëse keni një pllakë bazë për blloqet e ndërtimit tuaj që është me të njëjtën madhësi si labirint që dëshironi të ndërtoni. Kjo do të ndihmojë në sigurimin që muret tuaja të mos rrëzohen.
 • Nëse zgjidhni këtë metodë, me siguri nuk do të doni të vizatoni modelin tuaj në bazë. Fineshtë mirë sepse nuk ka asnjë zam të përfshirë, kështu që lehtë mund të ndryshoni vendndodhjen e blloqeve tuaj nëse bëni një gabim.
Përdorimi i materialeve të tjera për të ndërtuar labirint tuaj
Përdorni Velcro në vend të zam. Nëse dëshironi të jeni në gjendje të ndryshoni paraqitjen e labirint tuaj shpesh pa përdorur blloqe, konsideroni bashkangjitjen e shiritave Velcro në fundet e mureve tuaja të brendshme dhe në dysheme, në vend që të ngjitni muret në vend. Nëse zgjidhni këtë modifikim, prapë do të përdorni karton si materialin tuaj kryesor ndërtues.
 • Ju ndoshta do të duhet të shtoni më shumë Velcro në dysheme nëse doni të ndryshoni vendndodhjen e mureve.
 • Konsideroni të shtoni Velcro në anët e mureve tuaja, si dhe në mënyrë që ata të ngjiten me njëri-tjetrin. Kjo do të sigurojë një stabilitet shtesë në rast se miu juaj anon nga muri.
Përdorimi i materialeve të tjera për të ndërtuar labirint tuaj
Dekoroni labirint tuaj. Pavarësisht se nga çfarë keni ndërtuar labirint, mund ta dekoroni për ta bërë atë pak më personale. Përdorni imagjinatën tuaj për të bërë labirint tuaj ashtu si dëshironi.
 • Nëse keni përdorur karton, ju mund të ngjisni letër ndërtimi me ngjyra në anët e jashtme të labirint dhe ta dekoroni me afishe dhe shënues. [11] X Burimi i hulumtimit
 • Nëse keni përdorur dru, mund të pikturoni labirint ose të vizatoni drejtpërdrejt në dru me shënues.
 • Nëse keni përdorur blloqe, me siguri nuk do të doni të aplikoni zam ose bojë për to, por prapë mund të përdorni letër ndërtimi për të dekoruar anët e jashtme, thjesht duke e trokitur në vend.
Elsefarë tjetër mund të përdor nëse nuk kam karton apo dru?
Ju mund të përdorni tubat hidraulik (rekomandohen ato të qarta). Ose, nëse doni të bëni një labirint të përkohshëm, bëni mure nga libra, blloqe ndërtimi ose sende të tjera të rastit që keni rreth shtëpisë tuaj. Mos harroni të shikoni minjtë tuaj nëse labirint nuk është i mbyllur në mënyrë që ata të mos shpëtojnë.
Cilat janë të gjitha materialet?
Ka shumë gjëra që mund të përdorni, duke përfshirë rrotullat e letrës, kartonin, pengesat e bëra nga shkopinjtë e kajsisë ose kashtat dhe topat e pambukut.
Mos e lini miun vetëm në labirint për periudha të gjata kohore, veçanërisht nëse është karton. Minjtë përtypin karton, kështu që ju mund të ktheheni për të zbuluar se miu juaj ka përtypur një vrimë në mur dhe ka ikur.
Jini shumë të kujdesshëm gjatë prerjes së kartonit, pasi është e lehtë të prerë veten. Nëse jeni fëmijë, kërkoni një të rritur që të prerë kartonin për ju.
Nëse jeni duke përdorur një sharrë për të prerë muret, sigurohuni që të vishni syze sigurie dhe t'i mbani duart larg nga tehu.
Mos i jepni si shpërblim djathin e miut tuaj ose agrumet.
asopazco.net © 2020