Si të fërkoni një kal të mërzitur

Nëse kali juaj po kalon një ditë të keqe, ata mund të refuzojnë të pranojnë pak ose urën. Duke praktikuar teknika të mira të ndërhyrjes, ju mund ta shtrëngoni butësisht kalin tuaj që të brumbullohet. Sigurisht, kali juaj mund të jetë akoma kokëfortë, kështu që ju mund të përdorni trajtime dhe kujdes të butë për t'ju ndihmuar në qetësimin e tyre. Kuaj mund të jenë të gatshëm të bridled nëse ata janë në dhimbje. Sigurohuni që të mos ketë probleme themelore mjekësore dhe kontrolloni pajisjet tuaja për rehati dhe përshtatje.

Inkurajimi i kalit për bashkëpunim

Inkurajimi i kalit për bashkëpunim
Ndaloni dhe lidhni kalin tuaj. Kali juaj duhet të ndalet dhe të lidhet para se të përpiqeni të vendosni urën. Mbajini të lidhura mjaft të shkurtër në epërsi. Nëse plumbi është shumë i lirshëm, ata mund të kenë vend për t'ju shmangur. Sidoqoftë, ju nuk dëshironi të lidhni kalin në mënyrë që të mos lëvizë fare. Për shumë kuaj, kjo do të rrisë urrejtjen e tyre për procesin e ndërprerjes. Ju dëshironi që plumbi të jetë mjaft i lirshëm sa të mos mund ta heqin kokën larg mundësive tuaja.
Inkurajimi i kalit për bashkëpunim
Arrijnë mbi kokën e kalit. Nëse kali juaj vazhdon të hedhë kokën, mund ta mbash duke e mbështetur dorën në kokë. Mbajeni urën në dorën e majtë dhe kapërceni kokën e kalit me të djathtën që dora juaj të ngjitet midis veshëve të saj. Nëse kali përpiqet të lëvizë kokën, shtypni butësisht lart në majën e manjës së tyre për t'i inkurajuar ata të përkulin kokën drejt jush. [1]
Inkurajimi i kalit për bashkëpunim
Tërhiqeni urën lart. Dorëzoni pjesën e sipërme të urës në dorën tuaj të djathtë dhe merrni pak në dorën e majtë, duke e mbështetur atë kundër gishtërinjve tuaj të sheshtë. Përdorni dorën tuaj të djathtë vetëm për të mbajtur peshën e urës. Butësisht shtypni pak kundër buzëve të tyre. [2]
Inkurajimi i kalit për bashkëpunim
Fërkoni mishrat e dhëmbëve. Nëse kali nuk e merr pak, atëherë ju mund t'i inkurajoni ata të hapin gojën e tyre. Mbajeni pjesën që pushon kundër gishtërinjëve të sheshtë në dorën e majtë dhe rrëshqitni gishtin e madh në cepin e sipërm të gojës së tyre. Fërkoni mishrat e dhëmbëve derisa të hapin gojën. Butësisht rrëshqisni pak në gojën e tyre. Mbani presion të butë kundër dhëmbëve, por sigurohuni që të mos trokitni pak kundër dhëmbëve të tyre. Kjo është e dhimbshme për kalin, dhe do ta bëjë më të vështirë për ju t'i bashkoni ato. [3]
 • Ju mund të dëshironi të praktikoni vendosjen e gishtit të madh pa e parë.
 • Sigurohuni që të keni arritur në anën e gojës ku nuk ka dhëmbë. Kjo do të parandalojë kafshimin dhe dëmtimin.

Qetësues i kalit tuaj

Qetësues i kalit tuaj
Fërkojeni pak në vajin e mentës. Kuaj në përgjithësi e duan shijen e nenexhikut. [4] Mund të vendosni pak vaj menteje për t’i inkurajuar ta marrin. Vaji do të zgjasë për një kohë të gjatë, kështu që mund të mos keni nevojë ta ripërpunoni atë për disa muaj.
Qetësues i kalit tuaj
Sigurohuni që bit është temperatura e duhur. Copa që janë shumë të nxehta ose të ftohta mund të jenë të dhimbshme ose të pakëndshme për kalin tuaj. Ju duhet ta ruani urën tuaj duke e varur larg nga rrezet e diellit direkte dhe moti i pjerrët, siç është shiu apo dëbora. [5]
 • Nëse është verë, mbajeni pak nga ulja në diell të drejtpërdrejtë, ku mund të nxehet dhe të digjet kalin tuaj.
 • Nëse është dimër, ngrohni paksa duke e fërkuar mes duarve para se t’i kërkoni kalit ta marrë.
Qetësues i kalit tuaj
Jepni kalit tuaj një trajtim. Mbani një trajtim në pak dhe le kalin tuaj ta shohin atë. Ndërsa ai hedh trapin në gojën e tij, shpejt por butësisht rrëshqisni pak në gojë dhe shtrëngojeni urën. Trajtimet e frutave dhe perimeve duhet të priten para se t’i ofrohen kalit tuaj, ndërsa trajton më shumë me shurup mund të lyhen mbi pak. [6] Disa trajtime që gëzojnë kuajt përfshijnë:
 • Karamele mente [7] X Burimi i hulumtimit
 • melasë
 • Salcë e pajetë e mollës [8] X Burimi i hulumtimit
 • Karotat [9] X Burimi i hulumtimit
 • Kube sheqeri
 • Rrushi [10] X Burimi i hulumtimit
 • mjaltë
Qetësues i kalit tuaj
Flisni me kalin tuaj me një ton qetësues. Ndërsa lidhni kalin tuaj, flisni me një ton qetësues dhe të butë. Nëse e bëni këtë mjaft shpesh, kali juaj do të vijë ta shoqërojë zërin tuaj me një mjedis të sigurt dhe të qetë. Nëse kali juaj ka një ditë të keqe ose një qëndrim të çuditshëm, mund ta përdorni këtë zë për t'i kthyer ato në një gjendje të qetë. [11]
 • Ajo që ju thoni nuk është aq e rëndësishme sa e thoni atë. Ju mund t'i thoni kalit: "Në rregull. Unë thjesht po e vendos urën. ” Ju madje mund të tregoni se çfarë jeni duke bërë, të tilla si "Unë thjesht do të arrij. Ja, tani merre pak ”.
 • Ju madje mund të përdorni tinguj qetësues si, "shh… shh ..."

Gjetja e rrënjës së problemit

Gjetja e rrënjës së problemit
Thirrni një veteriner. Disa probleme mjekësore mund ta bëjnë madje kalin më të butë dhe të vështirë për tu menaxhuar. Shumë kuaj shmangin pak sepse dhëmbët dhe goja i lëndojnë. Shpesh, rregullimi i çështjeve të tyre zgjidh problemin brenda natës.
 • Nëse kali juaj hedh kokën kur prekni veshët, mund të dëshironi t'i kontrolloni për marimangat e veshit. [12] X Burimi i hulumtimit
 • Mbani një sy për abceset e dhëmbëve ose të gojës. Nëse kali juaj kurrë nuk i ka dhëmbët "lundruar" (ngritur i qetë), mund të jetë problemi. [13] X Burimi i besueshëm Shoqëria Amerikane për Parandalimin e Mizorisë ndaj Kafshëve Organizata kryesore e përkushtuar për parandalimin e mizorisë së kafshëve Shko tek burimi
Gjetja e rrënjës së problemit
Studioni gjuhën e trupit të tyre. Një kalë komunikon përmes elementeve të caktuara të gjuhës së trupit. Duke mësuar se si të interpretoni gjuhën e tyre të trupit, ju mund të jeni në gjendje të kuptoni se çfarë është ajo që po shqetëson kalin tuaj. Mund të duhen disa javë për të kuptuar gjuhën e trupit të veçantë të kalit tuaj, por në përgjithësi, kuajt kanë tendencë të demonstrojnë të njëjtat shenja fizike. [14]
 • Nëse veshët janë të kthyera prapa, mund të nënkuptojë se ata shpërqendrohen nga tinguj të tjerë. Nëse veshët janë tepër kërcëllimë ose janë të kthyeshëm, ato mund të jenë ose të shqetësuar ose të hutuar.
 • Koka e kalit tuaj duhet të ulet nëse janë të qetë. Nëse kali e mban kokën lart, por akoma, ata mund të hutohen nga diçka. Nëse koka e tyre është e ulët por ata po e tundin atë nga njëra anë në tjetrën, ata po demonstrojnë agresion.
 • Një kal i mbështetur në shpinë dhe i spërkat parat e këmbëve mund të jetë i frikësuar ose i fryrë.
 • Nëse kali juaj puth tokën, ata mund të mërziten. Nëse pengohen me forcë, mund të acarohen.
Gjetja e rrënjës së problemit
Kontrolloni pajisjet tuaja. Pajisjet e papërshtatshme ose të veshura mund të jenë të pakëndshme për kalin tuaj, dhe kjo mund të shpjegojë pse kali juaj nuk dëshiron të ngrihet. Përveç urës, duhet të kontrolloni shalën tuaj për t'u siguruar që nuk ka pjesë të zgjatura që mund ta bëjnë kalin tuaj të zhgënjyer. [15]
 • Kontrolloni pak për t'u siguruar që nuk ka të çara ose skaje të mprehta. Këto mund të dëmtojnë kalin tuaj. [16] X Burimi i hulumtimit
 • Nëse kali juaj nuk ju pëlqen që veshët e tyre të preken, mund të përdorni një urë me klip bit. Kjo do ta bëjë më të lehtë për ju që të vendosni urën mbi kokën e tyre pa prekur veshët e tyre. [17] X Burimi i hulumtimit
Gjetja e rrënjës së problemit
Kaloni pjesët tuaja. Disa kuaj nuk u pëlqejnë lloje të veçanta copash. Mund të mos e pëlqejnë shijen ose të jenë të pakëndshme për nga madhësia. Nëse kali juaj nuk ka dëshirë të marrë pak, ju mund të dëshironi të konsideroni kalimin në materiale ose trashësi të ndryshme. Provoni copa të ndryshme për të parë se cili është më i miri për kalin tuaj.
 • Disa kuaj preferojnë shijen e copave të bakrit mbi atë të çelikut të pandryshkshëm ose nikelit. [18] X Burimi i hulumtimit
 • Disa kuaj mund të bëjnë mirë me pak plastike. [19] X Burimi i hulumtimit
 • Copa që janë shumë të vogla mund të jenë duke tërhequr gojën e kalit ndërsa copa që janë shumë të mëdha mund të varen nga goja e tyre. [20] X Burimi i hulumtimit
 • Copat e gomës me diametër të mëdhenj mund të funksionojnë mirë me kuaj të rinj, më të papërvojë. [21] X Burimi i besueshëm Universiteti i Xhorxhisë Divizioni i Zgjerimit të Kooperativës i Universitetit të Gjeorgjisë u përqëndrua në kërkimin shkencor dhe edukimin në komunitet Shkoni te burimi
Kam një kalë i vogël që e urren pak në gojë. Ai tërhiqet dhe mban kokën më lart se unë. Si do ta detyroja ta merrte pak?
Nëse keni probleme për të arritur kokën e kalit tuaj, mund të përpiqeni të përdorni një terapi për t'i bërë ata të përkulen kokën drejt jush. Pasi të marrin trajtën nga goja juaj, rrëshqisni dorën e djathtë mbi kokën e tyre dhe prehni atë midis veshëve të tyre. Nëse kali juaj përpiqet të ngrejë kokën, përdorni presion të butë për ta ulur atë. Pastaj mund të përdorni dorën tuaj të majtë për të ngritur urën dhe për t'u ofruar atyre pak. Ju gjithashtu mund të përpiqeni të vendosni mjaltë, melasa, ose vajin e specave për ta bërë atë më shumë shije të kalit.
Si mund ta marr ponin tim për të marrë pak?
Poni juaj nuk ka besim kur bëhet fjalë për të bërë urime. Provoni ta ushqeni atë një trajtim, dhe pastaj shpejt megjithatë rrëshqitni urën mbi kokën e tij. Pasi të jetë ndezur ura, ushqeni atë më shumë trajtime në mënyrë që ai ta lidh urën me gjëra pozitive.
Jini të butë dhe të durueshëm. Humor juaj i kalit mund të përmirësohet pas disa minutash ndërveprimi qetësues.
Nëse kali juaj është në ankth ose i mërzitur, ju mund të mos dëshironi t'i fërkoni ato atë ditë. Jepuu atyre diten e pushimit dhe mendo te thirresh nje veteriner.
Kuaj që vazhdimisht nuk e pranojnë pak ose urën mund të mos jenë trajnuar siç duhet. Ju mund të dëshironi të merrni parasysh riedukimin e tyre.
Kuaj që lëvizin mbrapa dhe me radhë mund të qetësohen nga një trajtim dhe presion mbi kokën e tyre.
Kini kujdes që të mos kafshoheni ndërsa punoni afër kokës së kalit.
Tregohuni të kujdesshëm kur hiqni ose ndaloni pengesat: shumë kuaj do të përfitojnë nga ajo dhe do të fillojnë të kullotin, duke e bërë të vështirë për të marrë kokën lart.
Nëse kali juaj vazhdimisht ju jep probleme gjatë kafshimit, ka çështje të tjera të përfshira. Bëni veteriner të kontrollojë dhëmbët për të parë nëse bit po ju shkakton dhimbje kali.
asopazco.net © 2020