Si të shmangni dëmtimet gjatë rënies së një kalit

Të rrëzosh një kalë është pothuajse e pashmangshme nëse hipni shpesh. Mësoni se si të parandaloni rënien dhe rënien e këndshëm kur ndodh mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit serioz, megjithëse nuk ka asgjë që mund të bëni për të mbrojtur plotësisht veten. Nëse jeni të shqetësuar për rënien, bisedoni me një trainer ose kalorës me përvojë i cili gjithashtu mund t'ju japë disa hile për t'ju ndihmuar në këtë çështje.

Bie sa më e sigurt

Bie sa më e sigurt
Vendosni të rrëzoheni kur të keni nevojë. Si kalorës, qëllimi juaj është të qëndroni në kalë. Sidoqoftë, në një moment kur ju keni rënë në telashe mbi kalin tuaj, ju duhet të vendosni se po bie dhe i përkushtoheni asaj. Nëse ndiheni sikur kali juaj po bie, ju duhet ta zbrisni. Kjo do të thotë të rrëzoni kthesat dhe të përgatiteni për të rrahur dhe rrokullisur në mënyrë që të mund të bini të sigurt. [1]
 • Ndërsa vendosni se do të bini, këputni këmbët nga strijat për të filluar të largoheni nga kali.
 • Nëse mbërtheheni në frenat ndërsa bini, mund të lëndoni shpatullën tuaj ose të tërhiqeni zvarrë përtokë.
Bie sa më e sigurt
Shtyji larg drejtimit të kalit tënd. Nëse kali juaj po bie në njërën anë ose tjetrën, lëvizni trupin tuaj në mënyrë të kundërt. Përdorni vendin midis bladave të shpatullave të kalit për të nxitur me kthetrat tuaja. Lëviz lart, dhe sill gjurin dhe thembra lart në krahun ku kalon kali. Tërhiqe thembrën deri në pjesën e pasme nëse është e mundur që të mos kalojë nën kalë. Kur kali të arrijë në tokë, përdorni teknikën tuaj tuck dhe roll për të lëvizur larg nga kali. [2]
 • Shkoni sa më larg dhe sa më shpejtë që të jetë e mundur larg nga kali.
Bie sa më e sigurt
Toka në këmbët tuaja nëse është e mundur. Edhe pse do të lodheni dhe do të rrokulliset, qëllimi juaj është të ulni sa më shumë këmbët tuaja, atëherë shkoni përpara në rrotull. Nuk është gjithmonë e mundur të shkoni këmbët së pari, por të shfrytëzoni rastin kur të keni mundësi. [3]
Bie sa më e sigurt
Relax muskujt tuaj. Mundohuni të relaksoheni trupin tuaj ndërsa bini. Tensionimi i muskujve tuaj do të kufizojë ndjeshëm aftësinë e trupit tuaj për të thithur ndikimin. Mund të duhen shumë rënie për të mësuar këtë zakon, por me siguri do të keni më pak rënie të dhimbshme kur bëni.
Bie sa më e sigurt
Tuck trupin tuaj sa më shumë që mundeni. Ndërsa bie, tërhiqni në gjymtyrët tuaja për t'i mbrojtur ato nga rënia. [4] Nëse i vendosni krahët për të thyer rënien tuaj, mund të përfundoni me fraktura në kyçet e krahëve dhe krahëve. [5]
 • Në këtë pikë, shpresojmë se kujtesa juaj e muskujve do të marrë përsipër dhe do t'ju ndihmojë të vazhdoni të rrokulliset.
Bie sa më e sigurt
Merrni bishtin e peshës në rrotull. Ndërsa lodheni, provoni të rrokulliseni mbi pjesën e pasme të shpatullës, pastaj shpinën. Vazhdoni të rrokulliset derisa të ktheheni përsëri në frontin tuaj. Ju mund të keni nevojë të rrokulliseni përsëri për t'u larguar nga kali. [6]
 • Nëse nuk i ulni këmbët së pari, përpiquni të merrni barrën e rënies në kofshën tuaj ose pjesën e pasme të shpatullave tuaja. Bëni më të mirën për të shmangur uljen në qafë ose drejt e në shpinë. [7] X Burimi i hulumtimit

Praktikimi i rënies

Praktikimi i rënies
Punoni së pari në tokë të sheshtë. Ju mund të punoni në arenën e hipur, nëse dëshironi, ose nëse preferoni, mund të punoni në një dyshek të butë për palestër për të prishur vjeshtën. Theelësi është që të përsosni teknikën tuaj të rënies ndërsa jeni në tokë, jo në një kalë. [8]
 • Duke praktikuar një rënie, ju po e merrni atë në kujtesën tuaj të muskujve. Në atë mënyrë, kur filloni të bini një kalë, ka më shumë të ngjarë të bini të sigurt.
Praktikimi i rënies
Qëndroni me këmbët tuaja me gjerësi shpatullash larg. Vishni një jelek përkrenare dhe sigurie ndërsa praktikoni. Qëndroni lart, dhe pastaj kaloni krahët nëpër gjoks. Ky është pozicioni fillestar për praktikën tuaj të rënies. [9]
 • Krahët tuaja duhet të jenë të shtrënguara në kraharor, në mënyrë që të mos përdorni një bërryl për të marrë forcën e rënies, gjë që mund të rezultojë në një bërryl të thyer. Asnjëherë mos i vendosni krahët para jush për të kapur rënien tuaj. [10] X Burimi i hulumtimit
 • Ju mund të dëshironi të vishni një jelek mbrojtës për të mbrojtur bustin tuaj gjatë rënies. Ju mund t'i gjeni në dyqanet e dyqaneve dhe në internet. [11] X Burimi i hulumtimit
Praktikimi i rënies
Zbritni në një gju dhe rrokulliset në shpatull. Kur gjuri juaj godet tokën, filloni të futeni në veten tuaj. Rrokulliset në pjesën e prapme të të njëjtit shpatull si gjuri që goditi tokën në mënyrë që të marrë barrën e rënies. Sillni kokën dhe shpatullat ndërsa rrokulliset, dhe duhet të godisni pikën e saktë mbi shpatullën tuaj. [12]
 • Ndërsa rrokulliset, përpiquni ta bëni atë në një kënd prej nga filluat. Në atë mënyrë, ju përfundoni duke u larguar nga kali juaj.
Praktikimi i rënies
Përdorni rotacionin për të marrë shpinën. Kryesisht po rrokulliset në anën me një lëvizje pak përpara. Ndërsa zbrisni, përkulni gjunjët deri në gjoks duke kontraktuar muskujt e stomakut. Ky pozicion do t'ju ndihmojë të vazhdoni të rrokulliset. [13]
 • Tuck mjekrën tuaj në gjoks ndërsa zhvendoseni në rrotull. [14] X Burimi i hulumtimit
Praktikimi i rënies
Vazhdoni të rrokulliset derisa të godisni përsëri gjunjët dhe këmbët. Përdorni forcën që keni krijuar për tu mbështetur në pjesën e përparme. Ju duhet të përfundoni në gjunjë dhe mund të përdorni vrullin për t'u rikthyer në këmbët tuaja. [15]
 • Praktikoni këtë lëvizje pa pushim deri sa të merrni varet. Mendoni se si një rrotull përpara, përveç nëse lëvizni më shumë në një kënd.
Praktikimi i rënies
Punoni në të njëjtën lëvizje të një automjeti të ulët si një karrocë golfi. Bëni shoferin të shkojë me një ritëm të ngadaltë. Shikoni tokën dhe bëni kërcimin, duke përkulur gjunjët ndërsa zbarkoni. Tuck dhe rrokulliset si ju praktikuar nga një ndalesë derisa të jeni përsëri në këmbët tuaja. [16]
 • Praktikoni këtë veprim derisa të jeni të kënaqur me të.

Duke mbrojtur veten para se të udhëtoni

Duke mbrojtur veten para se të udhëtoni
Ushtroni shumicën e ditëve të javës për të marrë një gjendje të mirë. Ndërsa kërkon kohë për të marrë në gjendje të mirë, sa më të përshtatshëm të jeni, aq më mirë do të jeni në gjendje të reagoni në rast të rënies. Plus, zvogëlon rrezikun e lëndimit dhe ju ndihmon të shëroheni më shpejt nëse lëndoheni. [17]
 • Punoni në forcimin e ushtrimeve, siç janë ato që punojnë në thelbin tuaj dhe ndërtimin e muskujve. Ju mund të provoni gjëra të tilla si pushup-up, ulje-up, dhe crunches, vetëm për të përmendur disa.
 • Synoni për 30 minuta ushtrime aerobike shumicën e ditëve të javës, të tilla si ecja, noti ose vrapimi.
Duke mbrojtur veten para se të udhëtoni
Vishni një helmetë hipur sa herë që jeni në kalë. Një helmetë hipur mund të bëjë ndryshimin midis një dhimbje koke të lehtë dhe një tronditje të rëndë. Sigurohuni që helmeta të përshtatet si duhet para se të montoni, do të thotë se nuk është shumë e lirshme ose shumë e ngushtë. Në mënyrë ideale, e keni kontrolluar atë profesionalisht kur e blini dhe e ktheni në mënyrë periodike për ta rivendosur atë përsëri. [18]
 • Zgjidhni një helmetë hipur të certifikuar nga një organizatë e sigurisë. Shikoni për helmetat që deklarojnë se ato i plotësojnë standardet ASTM / SEI.
 • Mos përdorni një helmetë hipur për biçikleta në vend të një përkrenare hipur. Helmetat e biçikletave nuk ofrojnë të njëjtën mbrojtje si helmetat e hipur.
Duke mbrojtur veten para se të udhëtoni
Zgjidhni rroba të sigurta hipur. Zgjedhin për çizme hipur në zinxhirë përshtaten mirë dhe janë të guximshëm me një thembër të ulët. Do veshje që vishni duhet të jetë e rehatshme dhe t'ju lejojë të lëvizni lehtë. Sidoqoftë, mos vishni asgjë që është shumë e lirshme, pasi mund të ndërlidhet me frenat dhe pjesët e tjera të shalës. [19]
 • Llojet e tjera të këpucëve dhe çizmet e hipur mund të futen në bllokime, të cilat mund t'ju tërheqin zvarrë në rast të rënies. Plus, çizmet e forta ndihmojnë në mbrojtjen e këmbës suaj nëse kali vulos mbi të. [20] X Burimi i hulumtimit
Duke mbrojtur veten para se të udhëtoni
Kontrolloni që lidhja të jetë e rehatshme për kalin. Kali mund të jetë i pakëndshëm ose me dhimbje nëse shalja nuk përshtatet siç duhet ose nëse është shumë larg mbrapa ose përpara. Nëse kali është i pakëndshëm, ai mund të sillet keq, duke u rrëshqitur, rritur ose duke bërë zierje në mënyrë që të shpëtojë nga tela e dhimbshme. Bërja më e rehatshme e një goditje të dhimbshme është një mënyrë që shpesh anashkalohet për të zgjidhur shumë çështje të sjelljes.
 • Për shembull, sigurohuni që shalja nuk është shumë larg përpara, duke bërë që ajo të godasë tehët e shpinës së kalit ndërsa ecën. Kjo e bën shalën të pakëndshme për kalin.
 • Kontrolloni pjesën e poshtme të shalës përpara se ta vendosni në kalin tuaj për t'u siguruar që nuk ka ndonjë njollë të thyer ose të ashpër që mund të dëmtojë kalin tuaj.
 • Shtoni një jastëk shalle të trashë, të leshtë nën shalë, për ta bërë atë më të rehatshëm për kalin tuaj. [21] X Burimi i hulumtimit
Duke mbrojtur veten para se të udhëtoni
Udhëtoni duke përdorur një bit "të butë" sesa një grimë të ashpër. Me fjalë të tjera, mos e bëni pak të shtrënguar. Kur bit përshtatet në mënyrë korrekte, duhet të shihni një rrudhë të vetme në cepin e gojës së kalit menjëherë mbi bit. Kërkoni një kokë dhe gojë të qetë për të treguar nëse kali është i lumtur. Nëse nuk është kështu, ajo do të lëshojë kokën dhe do të lëvizë gojën rreth pak. [22]
 • Copa më të ashpra e bëjnë kalin më të ndjeshëm, por që në të vërtetë mund ta bëjnë kalin më të vështirë për tu kontrolluar, pasi kali do t'i përgjigjet mbi urdhërat tuaja. Plus, një dhimbje e dhimbshme mund të bëjë që edhe një kal i mpiksur.
Duke mbrojtur veten para se të udhëtoni
Përdorni strijat e sigurisë dhe pads jo të rrëshqitura. Stuhitë e sigurisë vijnë në modele të ndryshme, por të gjitha kanë për qëllim që të parandalojnë që këmba juaj të bllokohet në rast të rënies. Disa madje shkëputen nga shalja për të parandaluar bllokimin e këmbëve tuaja. [23]
 • Edhe me trazirat e sigurisë, sigurohuni që të mbani thembrat tuaja poshtë. Shtë më mirë të jesh i sigurt se sa keq.
Duke mbrojtur veten para se të udhëtoni
Kontrolloni për shenjat e dhimbjes. Nëse kali juaj po vepron lart ose po tregon sjellje të pazakontë, merrni pak kohë për ta ekzaminuar atë. Fërkojeni dorën në të gjithë trupin e kalit tuaj. Nëse ai tregon shenja dhimbjeje kudo, kërkoni që veterinerin tuaj ta kontrolloni. Nëse kali juaj vazhdon sjelljen e pashpjegueshme, kërkoni ndihmë nga një kalorës me përvojë.

Ulja e rrezikut gjatë ngasjes

Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Kërkoni një kal të butë, më të vjetër, nëse jeni i papërvojë. Mos u mundoni të hipni në kalin e frymëzuar nëse nuk keni pasur shumë përvojë. Për më tepër, punoni nën drejtimin e një udhëzuesi ose instruktori nëse nuk keni hipur më parë, pasi duhet të mësoni insekte dhe të jashtmet e hipjes. [24]
Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Qëndroni me tufën kur hipni në një grup. Kuajve u pëlqen të jenë pranë kuajve të tjerë, dhe kuajt e ndrojtur ose të ndrojtur mund të mërziten nëse i çoni larg nga grupi. Rrinë me grupin dhe kali juaj do të jetë më i lumtur. [25]
 • Largimi nga grupi mund të shkaktojë që kali juaj të përkulet ose të shqetësohet.
 • Sidoqoftë, përpiquni të mos hipni shumë afër së bashku, pasi kjo mund të shkaktojë që një kalë të shkelmojë. Shpesh, kjo ndodh kur ju merrni prapa kur jeni duke hipur me një grup dhe kali juaj papritmas dëshiron të arrijë. Mund të frikësohet pak dhe të nxitohet me kokë në grup, duke shkaktuar sakatim dhe ndoshta gjuajtje.
Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Ruani ekuilibrin tuaj. Kjo aftësi është thelbësore në të gjitha hipur në kalë dhe do t'ju ndihmojë të mbani të sigurt kur kali spërkat ose përpiqet një manovrim të vështirë. Shtyjini shpatullat prapa, kështu që ju jeni ulur drejt dhe sigurohuni që shpatullat të jenë pingul me gishtërinjtë tuaj. Mbani peshë të barabartë në secilën këmbë në stuhitë tuaja, përveç kur vendosni me peshë mbi to.
 • Gjithmonë kthehuni në këtë pozicion, edhe nëse keni nevojë të lëvizni për të bërë një kërcim ose një manovër tjetër.
 • Asnjëherë mos kërcej në shalë me qëllim. Jo vetëm që kjo mund të bëjë që ju të humbni ekuilibrin tuaj, kjo mund ta bëjë kalin papritur, të rritet, ose të rrisë shpejtësinë.
Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Përdorni rrotat siç duhet. Asnjëherë mos u bëni hidhërim në frenat tuaja me më shumë forcë seç duhet. Një tërheqje e papritur mund të befasojë kalin dhe të shkaktojë sjellje të rrezikshme. Në vend të kësaj, gjithmonë përdorni presion të qëndrueshëm dhe të butë kur tërhiqni kthesat.
Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Mbaji këmbët në një pozicion të sigurt. Kur jeni në shalë, shtyni thembrat tuaja poshtë dhe mbajini strijat tuaja në topin e këmbës suaj. Në këtë pozicion, lehtë mund të rrëshqitni këmbët nga strijat. Rrëshqitni këmbët shpejt nëse kali fillon të zihet ose të veprojë në mënyrë të rrezikshme për të mos kapur këmbët tuaja dhe duke u zvarritur pas kalit. [26]
Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Shkoni ngadalë në terrene të përafërt. Ngadalësoni në zonat pa gjurmë. Rreziqet e panjohura mund të bëjnë që kali juaj të bjerë, duke ju sjellë poshtë me vete. Nëse nuk jeni i sigurt për zonën, futeni në kalin tuaj që të ngadalësoni. [27]
 • Mbani në mend se kuajt pëlqejnë të garojnë, kështu që ki kujdes që të lejosh kalin të shkojë shumë shpejt. Nëse kali juaj është në krah të kuajve të tjerë, ai mund të përpiqet të shkojë më shpejt dhe më shpejt, veçanërisht nëse e di se është drejtuar drejt shtëpisë. Ngadalësoni atë për të mos larguar gjërat nga kontrolli.
Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Mbani kontrollin e kalit. Nëse kali nuk po ju dëgjon, do të keni një kohë më të vështirë ta kontrolloni atë kur të flasë. Nëse dyshoni se kali nuk po i kushton vëmendje, provoni të "mbështillni" frenat duke i shtrydhur ato në duar alternative. Biti do të tundet pak, dhe paralajmëron kalin që t'i kushtojë vëmendje.
 • Ndaloni nëse është e nevojshme. Nëse kali juaj nervozohet kur kalon një kal tjetër, kur një qese plastike zhvendoset, ose për ndonjë arsye tjetër, ndaloni kalin. Njoftojeni një kalorës tjetër se çfarë po ndodh dhe përpiquni të qetësoni kalin përpara se të lëvizni.
Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Tërhiqe kokën e kalit në anën për të mos e rritur atë. Nëse reagoni shpejt, mund të parandaloni që kali të rritet. Sapo fillon të flasë, tërhiqni kokën në njërën anë me një parmak dhe shtyni pjesën e përparme në anën tjetër duke hedhur peshën tuaj në mënyrën tjetër. Tani pesha e kalit do të jetë në pjesën e përparme të saj, duke shkëputur aftësinë e tij për të shtyrë pjesën e përparme dhe të pasme.
 • Asnjëherë mos tërhiqeni poshtë dhe mbrapa. Kjo mund të bëjë që ju ose kali të rrokulliset sipër.
Ulja e rrezikut gjatë ngasjes
Mundohuni të qëndroni në një kal të shtrënguar. Nëse e humbni kontrollin e kalit, bëni çmos që të qëndroni me lëvizjen e kalit dhe të ngadalësoni dhe qetësoni gradualisht montimin tuaj. Shumica e kuajve përfundimisht do të ngadalësohen dhe ndalen, edhe nëse ata kanë qenë duke vrapuar. Qëndroni kryesisht me kofshët tuaja, duke përdorur ekuilibrin tuaj për të qëndruar me lëvizjen e kalit. [28]
 • Duke qëndruar me viçat tuaja mund të sugjeroni kalin për të rritur shpejtësinë e tij.
 • Nëse nuk ka asnjë mënyrë që të mund të qëndroni në kalë, filloni të planifikoni të hidheni dhe të rrokulliset.
Unë jam mjaft e re për të hipur, dhe unë kohët e fundit rashë, por u ktheva përsëri. Tani kam frikë për mësimin tim tjetër, nuk dua të pushoj përsëri. Ndonjë këshillë?
Të bjerësh mund të jetë e frikshme, por nuk duhet të të ndalojë të vazhdosh përsëri. Sigurohuni që të vishni gjithmonë një helmetë dhe të përpiqeni të mos e prishni rënien me krahët! Everydo kalorës bie, dhe në fund do t'ju ndihmojë të bëheni një kalorës më i mirë.
Pasi shalova dhe folëm me qetësi, mora kalin ndërsa qëndronte përgjatë anash gardhit. Fatkeqësisht, kushëriri im i tha 'rripit të zierjes' duhet të fiksohet dhe të shtrëngohet fort. Kali më hodhi në 5sec
Ecni kalin tuaj rreth zonës derisa të jetë i qetë, me kokë dhe veshë të qetë. Kjo mund të zgjasë një kohë, por patjetër që do të ndihmojë. Nëse vini re se diçka është e lirshme, ndaloni kalin, zbriteni dhe çojeni kalin tuaj nga kutia e montimit nëse ndjehen të rrallë. Atëherë mund të shtrëngoni gjithçka që është e lirshme, dhe nëse kali është nervoz, ecni rreth tyre pak më shumë.
Si mund të qëndroj i sigurt dhe i sigurt ndërsa kali im po kalon?
Sigurohuni që takat tuaja të jenë ulur, të keni një helmetë dhe të praktikoni bilancin shumë më parë.
Si mund ta bëj kalin tim të ndalet dhe të ha han timonin?
Hiqeni sanë ose vendosni kalin tuaj në një shoshë tjetër. Me zierjen, kuptoni pse kali juaj po e bën këtë (dhimbje, stërvitje etj), dhe përpiloni si ta rregulloni këtë.
Cilat janë disa këshilla për të qëndruar në kalin tim gjatë një kanape?
Praktikimi i ecjes dhe trotting, madje edhe pa lëvizje apo pa lëvizje, në lloje të ndryshme të terrenit do të ndërtojë aftësitë dhe besimin tuaj. Kuajve u përgjigjen mirë kalorësve me siguri, gjë që është veçanërisht e rëndësishme nëse jeni duke hipur në udhëtime më të rrezikshme si kanotazh. Gjithashtu, përmirësoni qëndrimin tuaj të hipur duke bërë ushtrime që rrisin forcën thelbësore dhe ekuilibrin, pasi qëndrimi është thelbësor për ruajtje pa rënë nga kali juaj.
Shouldfarë duhet të bëj nëse dikush bie nga një kalë ndërsa unë jam duke e stërvitur atë / saj?
Shkoni në ndihmën e personit dhe sigurohuni që ai / ajo është në rregull, ndihmojeni atë / saj dhe lini kalorësin të mbledhë kushinetat e tij / saj para se të pyesni nëse ai / ajo është i gatshëm të kthehet në shalë. Keni në dispozicion një numër kontakti urgjent përpara se të hipni, dhe telefoni juaj celular në ju vetëm në rast se rënia është serioze. Gjithashtu, sigurohuni që kalorësi të ketë një helmetë përpara se të futeni në shalë.
Pse kuajt përkulen apo mbrapa, dhe jo vetëm goditje apo diçka?
Nëse kali nuk dëshiron diçka në anën e pasme ose po ndihet vërtet i pakëndshëm qoftë në gojën e tij, as në shpinë, ai do të përkulet dhe / ose mbrapa. Goditja është vetëm nëse diçka në tokë ose e mahnit kalin ose po e irriton atë.
Si nuk bie nga kali?
Mos ngas një kalë drithërues ose ai që rears, bucks ose shkelmon. Sigurohuni që ekuilibri juaj të jetë i mirë, thembra juaj është poshtë, shikoni lart, uluni i gjatë dhe, dhe hipni me përvojë vetëm kur jeni gati.
Pse kuajt i hedhin njerëzit pa shkak?
Kali mund të jetë befasuar nga diçka, ose mund të mos jetë i stërvitur plotësisht. Ata zakonisht nuk i hedhin njerëzit pa asnjë arsye.
Kali im vazhdon të tërheqë ushqimin e saj, çfarë mund të bëj?
Lidheni atë deri në një postim dhe vendosni ushqimin vetëm jashtë mundësive të saj. Prisni derisa ajo të qetësohet. Pastaj kapeni kovën dhe mbajeni, nëse ajo nxiton drejt saj, disiplinojeni atë në mënyrë që ajo të marrë veten nën kontroll.
Parandaloni kalin tuaj të rrufeshëm duke e lëvizur atë në qarqe të ngushta derisa të ngadalësohet. Mos i bëni rrathët aq të shtrënguar sa kalin të bie sipër.
Udhëtoni me një telefon celular, të ngarkuar plotësisht, por të fikur për të mos spërkatur kalin. Mbani numrat e oborrit të kalit dhe një veteriner lokal. Mbajeni telefonin në rastin e tij dhe kapeni tek mbajtësi i rripit tuaj ose në një rast kyçin e këmbës. Mos e mbani telefonin të bashkangjitur në shalë pasi kali mund të rrjedhë.
Nëse kali juaj është i mërzitur, provoni ta qetësoni duke i përkulur qafën dhe duke i folur me një zë pozitiv dhe të qetë.
Kontrolloni motin para se të hipni. Anuloni udhëtimin nëse duket se do të ketë një stuhi, shi të fortë ose dukshmëri të zvogëluar.
Një ndikim serioz do të shkatërrojë përkrenaren tuaj, edhe nëse duket mirë. Shumë kompani përkrenare do të zëvendësojnë përkrenaren tuaj falas.
Asnjëherë mos udhëtoni vetëm ose natën. Shtë më e sigurt për të hipur me mbikëqyrje.
Mbani një sy për vrimat ndërsa udhëtoni për të shmangur bllokimet.
Shmangni hipur në një rrugë, pasi ju dhe kali juaj mund të goditej nga një makinë.
Nëse jeni fëmijë, kurrë mos hipni pa mbikëqyrjen e të rriturve. Vozitja pa mbikëqyrjen e të rriturve është një mënyrë e mirë që të ndodhin aksidente.
asopazco.net © 2020